Oppussing: lysning av panel

Hvordan få lyst panel med beis, lakk eller voks

Enklere enn du kanskje tror.

NYTT LIV TIL VEGGENE: Pust liv i de gule furuveggene med beis, lakk eller voks. Beis, som det brukes her, er fargeekspertens anbefaling.
NYTT LIV TIL VEGGENE: Pust liv i de gule furuveggene med beis, lakk eller voks. Beis, som det brukes her, er fargeekspertens anbefaling. Foto: Ifi
Sist oppdatert

Ubehandlet treverk mørkner med tiden. UV-strålenes inntrengning vil gulne det, en prosess som er helt naturlig.

Mange ønsker seg det lyse veggene tilbake.

Det er flere ulike behandlinger som kan få treverket til å se nytt ut igjen. Forarbeid er viktig når man skal beise, vokse eller lakke veggene.

– Første skritt er å rengjøre veggene. Det enkleste er å vaske dem med en trerens, som finnes i ulike merker, sier Hyttelivs ekspert Per Christian Tellefsen.

Veggen kan også pusses ned med sandpapir. Når den er renset og tørr, ser du hvor lys eller mørk den egentlig er. Deretter behandler du veggene med beis, voks eller lakk.

Fraråder luting

Ønsker du å lysne treverket ytterligere, finnes det flere metoder. Et bleke- eller luteprodukt vil reversere gulningen og gi deg tilbake treverkets naturlige farge. Fagfolk er likevel skeptiske til luting.

– Vi vil fraråde å lute, da det ødelegger fibrene i treverket for alltid. Er det først lutet, kan det ikke endres tilbake. Eik blir sort, bjørk blir grå, og treverket vil sprekke opp og vri seg. Det naturlige harpikset vaskes ut og overflaten blir ru med fiberreising, forklarer Line Augustin fra Alanor. – Eik og bjørk må i tillegg blekes, og det vil være vanskelig å unngå skjolder og striper. For å få et noenlunde resultat, kreves et stort etterarbeid. Overflaten vil aldri bli helt bra.

For mindre områder anbefaler Augustin å bruke blekemiddel for å lysne treverket. – Blekemiddel kan også brukes for å rette opp skader og skjolder, sier hun. For større flater anbefaler hun panelvoks med hvitpigmenter.

– Det er en halvtransparent blanding som lysner og samtidig gjør at strukturen i treverket kommer tydelig frem.

Flere typer behandling

Beis, voks, lasur og lakk er andre metoder for å lysne panelet hvis du ikke vil male det. Lakk legger seg som en hinne på toppen av treverket. Jo flere strøk, desto hvitere blir fargen. Fordelen med voks, beis og lakk fremfor vanlig maling, er at strukturen i treverket forblir synlig, og at sprekker som kan oppstå over tid, ikke blir like tydelige som på malte flater. Du slipper også noe av forarbeidet ved maling, som å sparkle.

Flere produsenter har egne fargekart, men type og alder på treverket vil virke inn på det endelige resultatet. Derfor er oppstrøksprøver på et lite synlig sted veldig viktig. Følg alltid produsentens anvisninger om påføring og eventuell bruk av verneutstyr.

 

BEHANDLET MED BEIS: Tømmerveggene i denne hytta er behandlet med interiørbeis. Hytteeierne har blandet til sin egen farge med to av fargene fra fargekartet til Jotun Lady interiørbeis.
BEHANDLET MED BEIS: Tømmerveggene i denne hytta er behandlet med interiørbeis. Hytteeierne har blandet til sin egen farge med to av fargene fra fargekartet til Jotun Lady interiørbeis. Foto: Per Erik Jæger

Beis

Interiørbeis fremhever treets naturlige struktur, og gir en varm glød og et fargespill.

– Beis er fargepigment som trekker ned i treverket, og må bare brukes på ubehandlede vegger for at pigmentene skal trekke jevnt inn i trefibrene. Ved å beise, tilfører du kun pigment, og flaten må derfor etter­behandles med olje eller lakk for å beskytte mot flekker og søl, sier Line Augustin i Alanor.

Beisen kan siden forsegles med lakk for ekstra beskyttelse.

– Velger du lakk som forsegler utenpå beisen, blir det en lakkhinne i overflaten. Det vil lønne seg å tynne med 20–30 prosent av løsemidlet til lakken i første strøk. Det gjør at den trekker bedre inn i treverket, herder og styrker det, og binder pigmentene slik at skjolder unngås. Neste lakkstrøk påføres ufortynnet, forklarer Line Augustin.

Velger du å forsegle eller etterbehandle med olje, bør du ifølge Alanor bruke en herdende olje som binder fargepigmentene. Tørk bort overskytende olje etter ca. 10 minutter, slik at den ikke herder i overflaten.

Tyrilin anbefaler etterbehandling med interiørvoks. Det vil gi dypere glød og fargespill i treverket, samt lette renholdet.

Anbefaler beis

Lisbeth Larsen, fargesjef i Jotun, anbefaler beis for å lysne mørke trevegger. – Beis motvirker gulning og forskjønner treverket. Interiørbeis i fargen Hvitkalket er veldig flott til å lysne treverk. Den kan også blandes med andre farger, som for eksempel Patinagrå, som gir et gråhvitt skjær, eller Sjøsand, som går mot det beige.

 

Lakk

KREVER TÅLMODIGHET: Når du skal beise, er det viktig å være tålmodig. Beisen er avhengig av å få trekke inn i treverket. Jo flere strøk, desto mer synlig blir trestrukturen.
KREVER TÅLMODIGHET: Når du skal beise, er det viktig å være tålmodig. Beisen er avhengig av å få trekke inn i treverket. Jo flere strøk, desto mer synlig blir trestrukturen. Foto: Jotun
NYTT UTTRYKK: Velger du forskjellige farger på første og andre beisstrøk, oppstår helt nye uttrykk. Her er det brukt Lady Pure Nature 9036 Hvitkalket i ett strøk, og Lady Pure Nature 9043 i neste strøk.
NYTT UTTRYKK: Velger du forskjellige farger på første og andre beisstrøk, oppstår helt nye uttrykk. Her er det brukt Lady Pure Nature 9036 Hvitkalket i ett strøk, og Lady Pure Nature 9043 i neste strøk. Foto: Jotun

Lakk er et beskyttelsesprodukt som legger seg som en tynn hinne på treverkets overflate, i motsetning til beis eller olje, som skal trenge inn i treverket. Ulike typer lakk har ulike bruksområder og kvaliteter. Lakk kan være transparent eller halvtransparent, med eller uten farge, med ulik grad av glans og med ulik slitestyrke avhengig av bruk.

– For å lysne gammelt og gulnet treverk, kan du for eksempel bruke en panellakk med en kalkhvit tone. Det blir en merkbar forandring og fornying, men den er ikke radikal, sier Mette Dahl fra Akzo Nobel. – Det er utgangspunktet, altså hvor mørkt treverket er blitt, som bestemmer hvor mange strøk du trenger for å oppnå det resultatet du ønsker. Vil du ha en stor forandring, der treverket fremstår hvitt, men transparent, trenger du panellakk med mer hvit pigment, understreker hun.

Panelvoks

Voks beskytter mot flekker og riper, og den er vaskbar. Overflaten kan både males over og lakkes over, dersom du senere skulle ønske et annet uttrykk. Bloom Panelvoks fra Alanor er enkel å påføre, da den har en geléaktig konsistens som ikke drypper. Den er derfor god for bruk i tak og på vegg. Ett strøk er ofte nok. Osmo transparent dekorvoks kan brukes til behandling av gulv, vegg og tak, samt møbler, listverk og benkeplater. Overflaten er silkematt og lett å vedlikeholde.

PANELLAKK: Panellakk kan brukes på nytt treverk for å beholde den lyse fargen lenger, eller for å lysne gammelt, gulnet treverk. Overflaten bør rengjøres med trerens før påføring. Tidligere lakkert flate pusses lett for å gi den nye lakken god vedheft. Denne hytta hadde mørkt, gammelt panel som ble lysnet med panellakk.
PANELLAKK: Panellakk kan brukes på nytt treverk for å beholde den lyse fargen lenger, eller for å lysne gammelt, gulnet treverk. Overflaten bør rengjøres med trerens før påføring. Tidligere lakkert flate pusses lett for å gi den nye lakken god vedheft. Denne hytta hadde mørkt, gammelt panel som ble lysnet med panellakk. Foto: Per Erik Jæger

Selv om navnet tilsier det, er ikke panelvoks en voks, og den kan males over om ønsket. Behandlingen beskytter treverket og gir en jevn, matt finish og en overflate som tåler rengjøring. Du kan velge mellom flere farger. Hvitt er et godt alternativ om du ønsker å lysne treverket. Med ett strøk blir finishen halvtransparent, med to strøk blir den mer dekkende.

Akrylbasert lasur

Tak- og panelhvitt fra Herdins er en vann- og akrylbasert lasur, som minner mer om beis enn maling. Produktet gir en lys og silkematt overflate på alle typer bartre, og kan også brukes oppå lakkert treverk. Den har en geléaktig konsistens, er enkel å påføre og drypper ikke. Lasuren kommer i tre dekningsgrader: Hvit, ekstrahvit og helhvit. Den hvite varianten gir et litt lutet, gjennomskinnelig preg, mens den helhvite dekker nærmest som hvitmaling. Påføres i to eller flere strøk etter ønsket hvithet.

Populær behandling

Foto: Chera Westman/ifi.no
SOM NYTT: De gamle veggene på denne hytta ble nye og lyse med dekorvoks fra Osmo. Trestrukturen får skinne gjennom og gir et levende spill til veggene.
SOM NYTT: De gamle veggene på denne hytta ble nye og lyse med dekorvoks fra Osmo. Trestrukturen får skinne gjennom og gir et levende spill til veggene.

Akrylbasert lasur er blitt en populær måte å lysne treverk på. Lasuren gir en lys og silkematt overflate på alle typer bartre, og kan også brukes oppå lakkert treverk.

Blekelut

Med blekelut blir treverket lysnet, slik at det får tilbake sin opprinnelige farge. Fargen blir naturlig og lys, uten at det får det hvitblekede utseendet. Blekelut gir ingen beskyttelse til treverket. Det er derfor viktig å gå over veggene med en beskyttelsesbehandling som forsegler det.

Bleking

Bleking egner seg best på mindre områder. Blekemiddel bleker naturlig mørknet treverk, og brukes til å lysne flekker på treverk. Siden bruk av vann ikke er nødvendig, unngår du å ødelegge trefibrene. Bruk av vann gjør at trefibrene reiser seg, treverket kan slå seg, og lim løses opp. Et blekemiddel fjerner ikke harpikser i treverket, og fører ikke til uttørring, slik lut eller kaustisk soda gjør.

 

 

STERKT: Husk alltid riktig verneutstyr når du håndterer sterke kjemikalier.
STERKT: Husk alltid riktig verneutstyr når du håndterer sterke kjemikalier.
BLEKER: Lutebehandlingen bleker treet slik at det blir tilnærmet nytt i fargen, men er ingen overflatebehandling. Etter påføring må treverket såpes eller oljes, og behandlingen bør gjentas ved vedlikehold.
BLEKER: Lutebehandlingen bleker treet slik at det blir tilnærmet nytt i fargen, men er ingen overflatebehandling. Etter påføring må treverket såpes eller oljes, og behandlingen bør gjentas ved vedlikehold.

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også