Den nyskapende minigrenda på Tyin består av to små hytter fulle av kreative løsninger. Det er hytteeier og arkitekt Ragnar Osnes sitt verk. Byggeprosessen måtte gå flere runder i kommunen, men endte til slutt med at Fylkesmannen ble overbevist.

Her finner vi en hovedhytte som sto ferdig i 1986 og et anneks som sto ferdig i 2012. Ved første øyekast har hyttene en utradisjonell utforming, men Ragnar Osnes har ønsket å bidra til en nytolkning av den tradisjonelle byggestilen i området.

Tre grunnformer

– Jeg følte jeg måtte lære kommunen litt om gammel byggestil. På setrene var det nemlig i prinsippet tre grunnformer: Våningshus, som gjerne er avlange og i én etasje. Loft og stabbur, som er høyreiste og kvadratiske. I tillegg kom løe eller uthus, sier han.

AVLANG FORM: Fra baksiden vises hyttas langstrakte, lave form. Den er behandlet med jernvitriol. Det gir kledningen et gammelt, slitt utseende og gråaktig patina. Foto: Per Erik Jæger

ORIGINAL PLAN: For en mest mulig optimal planløsning hvor lyset og naturen rundt har stått sentralt, har arkitekt Ragnar Osnes bygget to originale hytter med mange vinkler og hjørner. Foto: Per Erik Jæger

KREATIV PROSESS: Hytteeier og arkitekt Ragnar Osnes har brukt mye tid for å komme frem til en optimal planløsning. Her viser han frem noen av de første skissene. Foto: Per Erik Jæger

På de to hyttene er de kjente grunnformene respektert, men satt sammen til en ny helhet, understreker han. – Dette forsto ikke kommunen helt, men det er røtter av tradisjonell byggeskikk i begge hyttene. Hovedhytta er avlang og lav, og blir på sett og vis våningshuset. Annekset er høyt og smalt lik stabburene. Og den tradisjonelle materialbruken i form av laftet tømmer, er byttet ut med ubehandlet, liggende bord.

Ikke trangt

Ved utformingen var det en grunnfilosofi at hyttene skulle være lettstelte, og ikke for store. Begge er innredet med soverom, stue, vaskerom og boder, slik at de skal kunne fungere separat. Hovedhytta har et bruksareal på 46 kvadratmeter pluss hems, og annekset er på 36 kvadratmeter.

TRE PANELBREDDER: Ragnars instruksjon til snekkeren var å sette opp tre panelbredder i hovedhytta innvendig uten noen form for plan. Kledningen varierer fra to tommer til fem tommer. Denne vilkårligheten var bevisst, og skaper liv i hovedhytta. Foto: Per Erik Jæger

SOV I RO: Det er to soverom pluss hems i hovedhytta. Som i resten av hytta, er det benyttet tre ulike kledningsdimensjoner på veggene. Vindusomramming er i furu og gulvet i gran. Foto: Per Erik Jæger

EGEN DESIGN: Ragnar har tegnet alt selv, også utformingen av kjøkkenet i hovedhytta. Stigen til venstre i bildet går opp til en lav, liten hems der det ligger to madrasser. Foto: Per Erik Jæger

HELHET: Det er gjennomført bruk av lampekupler, både utvendig og innvendig i begge hyttene. Bildet viser badstuen og dusjen i hovedhytta. Foto: Per Erik Jæger

Å vandre rundt i hyttene, gir en kontrastfylt følelse. I noen rom er det lavt under taket, andre steder er det store høyder. Her sitter de tett, men ikke trangt. Plassutnyttelsen gjør at det ikke er noen unødvendige kvadratmeter som går til spille. Materialbruken gjør at det er lite behov for vedlikehold, utover å male vinduene. Det gjør at familien lever i tråd med begrepet «nyte mer enn å yte».

HERLIG ATMOSFÆRE: I hovedhytta er det murt opp en åpen peis mot kjøkkenet, kledd med vakre fliser i ulike fargenyanser. Foto: Per Erik Jæger

TETT I TETT: Kjøkkenet i annekset er egentegnet, og er et godt eksempel på hvordan man kan utnytte hver eneste millimeter. Hyller er satt tett i tett. Trappen opp til andre etasje fungerer som en integrert del av kjøkkeninnredningen. Foto: Per Erik Jæger

GOD PLASSUTNYTTELSE: En bordplate skrudd rett på veggen kan fint fungere som en arbeidspult. Det kan ikke gjøres enklere enn det. Bildet er fra soverommet i annekset. Foto: Per Erik Jæger

SMARTE DETALJER: Trappen opp til soverommet i annekset fungerer også som en del av kjøkkeninnredningen. Foto: Per Erik Jæger

– Enkelte steder er det smalt, men den er bygget for at vi skal kunne skumpe litt bort i hverandre. Det gir en egen nærhet på hytta. Vi får også nærkontakt med naturen uansett hvor vi er i rommene, med bredder på tre til fire meter, forklarer Osnes.

Inspirert av naturen

Hyttene bruker familien hele året, i all slags vær. Det er her de finner roen og samler krefter. De fungerer som et utgangspunkt for gode opplevelser på ski, fotturer og sykkelturer i området. Terrenget og himmelretningen har vært en avgjørende inspirasjon for hyttenes utforming. Tanken var at de skulle få vokse frem som en naturlig del av terrenget, nettopp for å ta vare på stedets karakter.

MODERNE STIL: Stua i annekset har et mer moderne uttrykk og ovnen fra danske Rais har blitt et midtpunkt. Foto: Per Erik Jæger

GJENNOMLYS: Å få naturen inn i hytta, har vært viktig for arkitekt Ragnar Osnes, slik at det er mulig å sitte hvor som helst og ha nærkontakt med naturen. Det er derfor utgang på hver side av kjøkkenet i annekset. Foto: Per Erik Jæger

INNEBYGGET TERRASSE: Annekset har innebygget terrasse med lemdører. Disse åpnes innover, og dermed trenger de ikke alltid å måke vekk snøen. Foto: Per Erik Jæger

– Vinduene slipper lyset inn fra alle himmelretninger, gjerne i samme rom. Det gir en god opplevelse å sitte inne og bokstavelig talt ta på naturen utenfor og følge årets skiftende drakt, samtidig som jeg får lyst til å komme ut og opp på toppene rundt, sier Ragnar Osnes.

Foto: Per Erik Jæger

LYST UTTRYKK: Den innvendige kledningen i annekset er lagt med behandlede kryssfinerplater. Det gir rommene et originalt og lyst uttrykk. Her titter Kari og Ragnar ned fra soverommene. Lukene er laget mest for skapergledens skyld. De har ingen spesielle praktiske funksjoner. Foto: Per Erik Jæger

HØYREIST: Annekset har fått navnet Katedralen, på grunn av sin høyde. Foto: Per Erik Jæger

HJØRNEREDET: Byggeår: 1986 og 2012. Størrelse: 46 kvadratmeter, pluss hems. Annekset er på 36 kvm. Arkitekt: Ragnar Osnes Rominndeling: To soverom, bad, vaskerom, badstue, kjøkken, stue og hems. Anneks: To soverom, kjøkken, stue og bad. Fasiliteter: Strøm og biodo.

 

 

 

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!