Innbrudd i hytter

Hytteinnbruddene øker

Summen av erstatningsutbetalinger etter hytteinnbrudd kan øke med hele 21 prosent i løpet av 2008. Sørg for at din hytte ikke blir den neste.

Hytte på fjellet.
Hytte på fjellet. Foto: Per Erik Jæger
Sist oppdatert
Leif Osland, FNH
Leif Osland, FNH Foto: FNH

Tiltak mot innbrudd

  • Sørg for å ha FG-godkjent lås i alle dørene.
  • Lemmer foran vinduene gjør inntrengning vanskeligere.
  • Alarm kan være lurt der det er kort avstand til vaktselskaper/brannvesen.
  • Ikke oppbevar unødig verdigjenstander på hytta.
  • Allier deg gjerne med hyttenaboen for å hjelpe hverandre med å holde tilsyn med hyttene.
  • Det finnes også profesjonelle hyttevoktere.
  • Tøm hytta for alkohol hvis den skal stå tom lenge.
  • Ha bom, helst med kamera, på veien til hytteområdet.

Kilde: Gjensidige/Klikk Bolig

Fakta om innbruddene

  • Hittil i år er det registrert 2015 hytteinnbrudd. Hvis trenden fortsetter vil 2618 hytter ha innbrudd i løpet av 2008.
  • Det er utbetalt 51,5 millioner kroner i erstatning foreløpig, og øker det i samme tempo vil summen mot årsskiftet ligge opp mot 65 millioner.
  • Det er en økning på omtrent 21 prosent i utbetalinger siden 2006.
  • De fleste innbruddene skjer i Østlandsområdet, i områder der det er mulig å komme til med stor bil.
  • Hytter i grisgrendte strøk er mindre utsatt.

Kilde: FNH

Hittil i år er det utbetalt 51,5 millioner kroner i erstatninger etter hytteinnbrudd. Dersom utviklingen fortsetter vil beløpet for 2008 nærme seg 65 millioner. Det er en økning på hele 21,2 prosent siden 2006.

Det viser statistikk for tredje kvartal 2008 fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Les også: Slik gjør du hyttekuppet.

Problem på Østlandet

Det er så langt i år registrert 2 015 hytteinnbrudd og fortsetter trenden vil hele 2 618 hytteeiere melde om innbrudd i 2008.

- Ja, det er riktig. Etter en tid med nedgang i hytteinnbrudd ser vi nå igjen en vekst, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNH til Hytteliv.

Ifølge Osland har metodene som tyvene benytter klare fellestrekk med hvordan bandene slår til i boliger.

- Tyvene er i stor grad omreisende bander fra Øst-Europa i alle fall har dette vært et problem på hytter i lavlandet på Østlandet. Hytter med mer perifer beliggenhet er nok mer skjermet, sier han.

Linda Engen, produktutvikler bolig og hytte i Gjensidige Forsikring opplyser at deres erstatninger øker, men at antall skader ligger stabilt. Dette henger sammen med at hyttene generelt blir bedre og dyrere innredet enn tidligere og det er flere og mer kostbare ting å ta med seg for tyvene, som igjen gjør at hver enkelt skade koster mer å erstatte. Det er for eksempel blitt mer og mer vanlig med flatskjerm på hytta.

- Hva kan hytteeiere gjøre for å begrense innbruddene?

Begrens omfanget av kostbare gjenstander på hytta og unnlat å flagge at hytta rommer store verdier, råder forsikringsbransjen. Tyvene er ute etter lett omsettelige varer som flatskjermer, stereoanlegg og andre elektriske artikler. Alkohol og bondeantikviteter er også ettertraktet, ifølge Osland.

Det kan være dumt å trekke for gardiner. Har du ikke dyre verdigjenstander er det bedre om det er innsyn til hyttas rom.

- Ekstra forsikringsgodkjente låser, låsbare vinduer eller vinduslemmer virker preventivt mot impulsinnbrudd. Dette har likevel begrenset effekt overfor profesjonelle innbruddstyver i områder med liten eller ingen trafikk.

Les mer: Still spørsmål til Hyttelivs redaktør!

Bom

Et tips til velforeninger i hyttegrender er å sørge for at veien opp til hytteområdet har bom med nøkkel. Elektrisk bom med kamera er enda mer preventivt. Slik vil biler som kjører inn i området registreres, og terskelen for å slå til i hytteområdet blir høyere.

Trond Narve Stavne i Rennebu Hytteservice sier til Adressa.no at veibom er et av de mest effektive tiltakene mot hytteinnbrudd.

En annen løsning kan være å innstallere kamera i hytta som kobles mot et "hytte-overvåkingssystem". Slike avanserte overvåkingssystemer får du hos de store hytteutstyrsbutikkene.

Les mer om hytte på: Klikk Hytte

Les også:

Naviger i skisporene med gps

Sjekk moteriktige ullplagg

Denne saken ble første gang publisert 26/11 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også