FLYTTING

Hjelp, vi flytter!

Bonytts journalist deler sine flytteerfaringer med deg.

SELVGJORT: Pakkingen utførte vi selv.

SELVGJORT: Pakkingen utførte vi selv. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Jeg sitter på en pappeske med gamle duker som skulle vært på søppelfyllinga. Hvor i huleste er esken med sengetøyet? Eller sekken med vinterklærne?

Nedtellingsplanen er klar, det er tid for flytteøkt. Et stort hus er solgt, vi er blitt eiere av leilighet. Jeg har lagd en liste over hvem vi mottar jevnlig post fra, som banker og forsikringsselskap, og meddelt den nye adressen på postkontorets adresseendringsblanketter uten at det kostet et øre.

Høyt stressnivå

Jeg har vært svært så rasjonell, flyttedagen og tidspunktet er lagt utenom rushtrafikk og helgestart. Stressnivået er rimelig høyt, tanken på å havne i kø under flyttingen er uutholdelig.

Flyttebil med to sterke menn er leid inn for anledningen. Pakkingen, derimot, utførte vi selv, og jeg gikk helhjertet inn for merking av kartonger. Da unngår vi at sengetøyet og suppetallerkenene havner innerst i boden, og at bare gamle album og kasserte tekstiler dukker opp når sultkatastrofen nærmer seg.

Startråd:

Lag en inventarliste og del inventaret inn i tre hovedgrupper:

1. Det som skal inn i den nye boligen.

2. Det som skal rett i boden eller kjelleren.

3. Det som skal kastes, selges eller gis bort.

Demonterte møbler er tapet sammen (uten at jeg tar æren for akkurat det), skruene ligger pent i poser tapet fast til stolene, og bobleplasten fungerer utmerket som polstring.

De fleste pappeskene fikk jeg gratis i dagligvarebutikkene, banankassene er ypperlige til tunge bøker. I mangel av banankasser eller andre solide kjøpeflytteesker, puttet jeg noen bokstabler i vanlige kasser. På vei opp trappen ramler bunnen ut, og bøkene raser ned trinnene. Takk og pris for at mannen i heimen tok vare på originaleskene til fjernsynet og stereoen.

Førstehjelp

Jeg har pakket et kolli med førstehjelpsutstyr; kasserolle og stekepanne, kaffetrakter, noen kopper og fat, bestikk, toalettpapir, lommelykt og stearinlys. Vi leter oss frem på det nye kjøkkenet, koker suppe og tenner kubbelys for en lysere stemning.

Neste gang skal jeg merke hver eske med hvilket rom innholdet tilhører. Med undertitler som for eksempel forteller at her er sengeklærne. Hvis jeg hadde merket esken med soverom, hadde den allerede stått på rommet der den hører hjemme. Sengen hadde vært klar, tanken på å kunne stupe i en oppredd seng etter dagens flyttesjau er utrolig behagelig.

LES OGSÅ: Ti smarte flyttetips - med merking av esker

Nok et råd: Skriv på esken om den inneholder knuselige gjenstander, jeg er blitt et par vinglass fattigere. Forsikring er kjekt å ha hvis du har antikke lysekroner eller andre kostbare ting i lasten.

Eskene som skal i boden er heldigvis merket og bæres direkte dit. Det gjelder å ha tunga rett i munnen når du merker ting som skal kastes. Jeg oppdager etter hvert at de svarte sekkene med familiens vintertøy sto på kastesiden i stedet for flyttesiden. Erstatningssummen som 17-åringen forlanger, blir og kommer sannsynlig til å bli et ikke-tema i all fremtid.

LETTVINT MAT TIL DUGNADEN

Klikk Mat finner du mange enkle retter som passer fint til flyttedugnaden. Gjør klart i forveien, ta med gryta og varm opp!

Prøv for eksempel:

Suppelapskaus

Brun bifflapskaus

Afrikansk lammegryte

Grønnsaksuppe med sting

Bacalao

Mors fårikål

Dugnad

Til dugnaden inviterte vi venner, og ble kvitt ting vi ikke lenger har bruk for. Jeg ga fullstendig blaffen i støvet bak reolene eller skitten bak kjøleskapet under pakkingen, slik er det hos de fleste. En kasse med øl og mineralvann samt fingermat ble tatt imot med åpne armer. En gyllen regel er å ikke gi vennene skylden for det som havnet på søppelfyllinga i stedet for i den nye boligen!

Les også:

Her ligger du godt (soveposer)

Mote med naturfarger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning