Flaggreglene

Her er flaggreglene

Flagget skal behandles med omhu. Her er flaggreglene du bør vite om og oversikt over alle de offisielle flaggdagene.

<b>FLAGGREGLER</b>: Det viktigste er å behandle flagget med respekt. Her er en kort guide til flaggreglene i Norge. Bildet er fra 17. maifering på Karl Johan.
FLAGGREGLER: Det viktigste er å behandle flagget med respekt. Her er en kort guide til flaggreglene i Norge. Bildet er fra 17. maifering på Karl Johan. Foto: Johnny Syversen
Sist oppdatert

17. mai er en av våre viktigste fest- og flaggdager, og bruken av det er forbundet med både respekt og kutyme. Men du visste kanskje ikke at du som privatperson i prinsippet kan flagge døgnet rundt, uten hensyn til flaggreglene?

- Strengt tatt er det ikke så mange regler som gjelder for privatpersoners flaggbruk, sier fagdirektør i Utenriksdepartementets diplomatseksjon, Arthur B. Knutsen, til Klikk.no.

Flaggforskriften

- Men privatpersoners flaggbruk følger av god flaggskikk som bygger på lov, sedvane og hevd.

Knutsen forteller at det er Flaggforskriften av 1927 som regulerer flaggbruken, men den gjelder først og fremst for offentlig flagging.

- Den er imidlertid normgivende for privatpersoners flaggbruk, blant annet gjelder dette offisielle flaggdager.

Så skulle du sitte i festlig lag på 17. mai og plutselig komme på at flagget henger ute, mens skumringen og mørket vel har senket seg utenfor, så påkaller du altså ingen juridisk vrede. Kanskje bare naboenes misbilligende blikk.

Les også: Norges flagg kunne sett helt annerledes ut

Offisielle flaggdager

  • 1. januar, 1. nyttårsdag
  • 21. januar, H.K.H. prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag
  • 6. februar, Samefolkets dag
  • 21. februar, H.M. kong Harald Vs fødselsdag, Arbeidernes internasjonale kampdag
  • 1. mai, Offentlig høytidsdag
  • 8. mai, Frigjøringsdagen
  • 17. mai, Grunnlovsdagen
  • 7. juni, Unionsoppløsningen 1905
  • 4. juli, H.M. dronning Sonjas fødselsdag
  • 20. juli, H.K.H. kronprins Haakon Magnus' fødselsdag
  • 29. juli, Olsokdagen
  • 19. august, H.K.H. kronprinsesse Mette-Marits fødselsdag
  • 25. desember, 1. juledag
  • Bevegelig, 1. påskedag
  • Bevegelig, 1. pinsedag
  • Bevegelig, Dagen for stortingsvalg

Kilde: Regjeringen.no

Brudd på flaggtidene

Knutsen er tydelig på at brudd på flaggtidene, ved for eksempel å la det henge oppe senere enn kl 21.00, er klart i strid med god flaggskikk.

- Det har aldri vært nødvendig å gi regler for privat flaggbrukk, fordi flagget har en sterk, nasjonal forankring.

Og i mange huseierforeninger, borettslag og hytteforeninger håndheves flaggreglene med kollektiv justis.

Hos Oslo Flaggfabrikk er man av den oppfatning at flaggreglene får være opp til den enkelte å følge.

- Vi har offentlige flaggregler i Norge, så privatpersoner står fritt til å følge de om de vil, uttaler Ellen Vanem i en e-post. Hun er direktør i Oslo Flaggfabrikk.

Men om friheten råder når det gjelder når på døgnet man kan flagge, er forventningene tydelige med hensyn på behandlingen av flagget.

« Det norske flagget må alltid behandles med den aktelse og ærbødighet vi skylder vårt nasjonal-symbol», skriver Oslo Flaggfabrikk på sine nettsider.

<b>FLAGGTIDENE</b>: Flaggtidene gjelder i prinsippet bare for offentlige bygninger, men i praksis er det god kutyme for privatpersoner å følge tidene også.
FLAGGTIDENE: Flaggtidene gjelder i prinsippet bare for offentlige bygninger, men i praksis er det god kutyme for privatpersoner å følge tidene også. Foto: Alexander Berg jr.
  • Flagget skal i perioden mars - oktober heises kl. 08.00, og i perioden november - februar kl. 09.00. Flagget fires ved solnedgang dog senest Kl. 21.00.
  • I Nordland, Troms og Finnmark, på Svaldbard og Jan Mayen gjelder følgende tider: Flagget heises i perioden november - februar Kl. 10.00 og fires Kl. 15.00
  • For flagging på private flaggstenger er det ikke egne regler, men det er vanlig at man følger de offisielle flaggreglene.
  • Vimpler kan henge oppe døgnet rundt, året rundt.
  • Det norske flagget skal alltid behandles med aktelse og ærbødighet. Det skal aldri berøre jorden eller slepe vannet. Det skal heller ikke tjene som underlag eller bakgrunn for noe annet. Flagget skal henge fritt.
  • Et falmet og slitt flagg bør fornyes, da det ikke lenger er verdig som nasjonalsymbol. Når det kasseres skal flagget enten brennes eller sprettes opp slik at fargene skilles.
  • Ved dødsfall og begravelse flagges det på halv stang. Flagget heises først til topps og fires så ned 1/3 del av stangens høyde. Når begravelsen har funnet sted heises flagget til topps.
  • Flagget skal oppbevares slik at det ikke blir krøllete eller tar skade, og det må være tørt før det brettes sammen slik at det unngås risiko for jordslag.
Se mer

Les også: 4 ting med bunaden du må fikse før 17. mai

Flagget brukes ved mange anledninger

Fra å være noe som fires aktsomt opp og ned på en flaggstang og pakkes pent bort etterpå, har flaggbruken imidlertid endret seg.

Det bekrefter førsteamanuensis ved sosialantropologisk institutt ved NTNU, Hans Martin Thomassen.

- Det som vel er åpenbart er at flagget i dag brukes ved langt flere anledninger enn tidligere, uttaler han.

- Det inngår i dag i sammenhenger som det tidligere ikke inngikk i, og det brukes til å markere og feire litt andre og ikke minst litt flere ting, sier han, og nevner noen eksempler:

– For eksempel feire at en selv har bursdag. Eller feire at en selv er russ. Eller feire og markere at en selv er norsk tilskuer ved en skiskytterstadion i Italia. Flagget har på sett og vis gått fra å først og fremst være statens symbol og brukt i statlig regi til å bli folkets symbol. Og folket tar i bruk flagget først og fremst for å feire seg selv.

Thomassen mener at den endrede bruken også kan ha et politisk innhold.

- Kanskje vi kan si at folket har tatt mer eierskap over flagget. Det viser de blant annet gjennom å profanere det (krenke, vanhellige, red. anm.), for eksempel gjennom å sy det på buksebaken eller ikke være så nøye med om flagget berører bakken. Med det sier de kanskje at de først og fremst eier seg selv.

Han tror også det handler om at mange ikke kjenner til flaggreglene.

- Og dermed lager de nye regler for hvordan flagget kan brukes.

- Å flagge handler om å markere noe som er viktig. I mai er det spesielt mange dager som er viktig for det nasjonale fellesskapet, sier førstamanuensis Jan Oskar Engene, flaggkjenner og leder for Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

Han tror mange er usikre på flaggreglene og hvordan et flagg egentlig skal se ut. Dette mener han er viktig å kunne.

1814: Norge får egen grunnlov og eget flagg blir drøftet i Stortinget.

1821: Stortinget nedsetter en flaggkomitè og vedtar flagget slik vi kjenner det. Men flagget kunne enda ikke vaie fritt.

1844: "Sildesalaten" blir til. Dette flagget var en svensk-norsk variant som ble brukt på både orlogs- og handelsflagg.

1898: Handelsflagget ble nå det rene norske flagget.

1905: Den 7.juni ble det unionsoppløsning med Sverige og fra den dagen har både handelsflagget og orlogsflagget vært det rene Norske flagget.

1941: Under okkupasjonen ble det innført en restriktiv flagglov, som kun tillot flagging på flaggstang. Det vil si at det var forbudt å gå i 17.mai tog å bære flagget, ha flagget eller dets farger på seg.

1945: 8.mai frigjøringsdagen - flagget blir et sentralt og kjært symbol på frihet og selvstendighet.

2005: Det norske flagget feirer 100 år.

Kilde: Oslo Flaggfabrikk

Se mer

Offentlige flaggregler

Det er viktig å sette pris på folk som flagger.

- Å være veldig streng på flaggtidene kan skremme folk bort fra noe som i utgangspunktet er hyggelig. På 17. mai er det mye som skal rekkes, og da er det ikke alltid like lett å rekke alt til riktig tid. Det er mye bedre at flagget blir hengt opp litt for tidlig og tatt ned litt for sent, enn at det ikke blir flagget i det hele tatt, sier Engene.

I den lyse årstid er regelen at flagget skal opp åtte om morgenen og ned ni om kvelden.

Det finnes ingen forskjell på etiketten enten flagget vaier på en balkong, i en barnehånd eller på en høy og rank stang. Respekt er nøkkelordet uansett.

Og i prinsippet skal alle flagg vaie høyere enn oss. Det gjelder også de tusener av flagg som kommer til å finnes i barnetogene på 17. mai.

Hvert år når vi nærmer oss 17. mai, dukker det opp flagg til salgs på steder som ellers ikke selger slikt.

Det betyr også at mange flagg verken har riktige proporsjoner eller fargenyanser.

Les også: (+) Pappa skrev nasjonalsangen. Sønnen Erling ble dømt til ti års fengsel for landssvik

Er et falmet flagg for dårlig?

Som nasjonalsymbol er det viktig at flagget holdes pent og rent. Et skittent og krøllete flagg kan for noen bli oppfattet som en krenkelse av flagget.

- Dersom flagget er falmet og slitt, skal det i utgangspunktet kasseres, sier flaggkjenner Engene.

Du kan reparere flagg.

- Dersom du har fått et rift i flagget, så kan det repareres, avhengig av hva slags materialer det er laget av og hvor stor riften er, sier han.

Og han mener at man uansett bør bruke det flagget man har.

- Jeg har alltid ment at det er bedre med et flagg som er litt falmet eller som har blitt reparert, enn at flaggstangen skal stå naken på 17. mai, sier Engene.

Tilintegjøring av flagget

Men om alt håp er ute for flagget og det eneste fornuftige er å ta farvel med det, så skal det fortsatt behandles med respekt.

Men det betyr egentlig en ganske hardhent behandling, slik de gjør det i Forsvaret.

- Flagg som er slitt eller ødelagt, skal destrueres. Det vanlige er å splitte det opp i sømmene og kaste det. Noen velger også å brenne delene etter at det er splittet opp, forteller kommandørkaptein Thomas Gjesdal, kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret.

Denne saken ble første gang publisert 12/05 2009, og sist oppdatert 15/03 2024.

Les også