Brunsneglen

Varmen tar brunsneglen

Eksperter mener at tørken og varmen kan redusere antallet brunsnegler.

LIKER IKKE SOL: Skogsbrunsneglen er mest glad i fuktighet, så når det blir varmt og tørt, som nå, liker den seg ikke. Er du heldig, kan en langvarig tørkeperiode innebære at mengden sengler krymper.
LIKER IKKE SOL: Skogsbrunsneglen er mest glad i fuktighet, så når det blir varmt og tørt, som nå, liker den seg ikke. Er du heldig, kan en langvarig tørkeperiode innebære at mengden sengler krymper. Foto: Foto: Arild Andersen/Bioforsk
Sist oppdatert

Hører du til dem som hvert år fører en tilsynelatende evigvarende kamp mot brunsneglen, eller brunskogsneglen som den heter på fagspråket? Da kan det hende at det tørre og varme været vi har opplevd de siste ukene gir deg en hjelpende hånd.

Ifølge det danske nettstedet bolius.dk er ikke mordersneglen, som den også kalles, særlig begeistret for tørt vær. Dog hadde den gode livsvilkår i den regnvåte juni, men i nå i juli, når solen har stekt og regnet uteblitt, har det ifølge danske eksperter gitt sneglen forringede livsvilkår.

- Været i juni, med store nedbørsmengder, favoriserte mordersneglen. Og det økte risikoen for en sesong med mange mordersnegler. Den seneste tids varmebølge kan dog ha satt en stopper for det, sier Jes Aagaard til nettstedet. Han er naturveileder i det danske Naturstyrelsen.

- Det skal nok en ganske langvarig periode med varme og tørke til for at det påvirker sneglebestanden, utdyper seniorforsker ved Bioforsk, Solveig Haukeland, overfor klikk.no.

- Men det varme været er i det minste bra for dem som er glad bare de unngår å se sneglene, fordi i et slikt vær trekker de ned der hvor de kan finne skygge og fuktighet.

Haukland mener uansett at man allerede nå kan konkludere med at 2013 ikke blir brunsneglens år.

- Vårt inntrykk er at det færre av dem i år, og i fjor høst så vi blant annet at sneglene la egg sent som ikke klekket.

Klimafølsom

MINDRE SNEGLER: Solveig Haukeland er seniorforsker ved Bioforsk og ekspert på skogsbrunsneglen, og hun mener å ha observert færre snegler i år enn i fjor.
MINDRE SNEGLER: Solveig Haukeland er seniorforsker ved Bioforsk og ekspert på skogsbrunsneglen, og hun mener å ha observert færre snegler i år enn i fjor. Foto: FOTO: Arild Andersen

Iberiaskogsneglen, som den også heter, har som de fleste andre levende vesener sitt favorittklima. Brunskogsneglen liker seg best når det er fuktig.

"Fuktighet har betydning for utbredelse og forekomst av snegler, generelt sett er snegler mer tallrike i fuktige områder", skriver Bioforsk på sine sneglesider.

Derimot ynker de seg når solen stråler på himmelen, temperaturen stiger og regnet uteblir. Dette skyldes først og fremst at sneglene tar opp fuktighet gjennom huden. Og får de ikke tilgang på fuktighet, kan deres liv bli kortvarig.

"Landlevende snegler uten skall mister vann gjennom huden ved fordamping og fordi de produserer store mengder slim som brukes både til bevegelse og som beskyttelse av huden. Sneglers væskebalanse reguleres ved opptak av fuktighet direkte gjennom huden, men de trenger også en viss mengde vann. Hvis de ikke får tilgang til "fritt" vann dør de i løpet av få dager", skriver Bioforsk.

Men uansett hvor ugunstig været og klimaet er, vil det alltid ifølge Haukeland være noen individer som overlever og kan føre "slekten" videre.

Ta sneglene om kvelden

Det er fortsatt meldt en tørr og varm værtype fremover, og det betyr at brunskogsneglen ifølge Bioforsk endrer adferd for å overleve.

"Under tørre forhold må derfor snegler unngå å tørke ut, dette kan de gjøre ved å klumpe seg sammen for å redusere væsketapet, eller finne et sted som er fuktig nok for å overleve den tørre perioden", utdyper de.

Og det innebærer at du som sneglejeger må endre strategi. For selv om det er færre snegler å finne på plenen, er de likevel der.

- Der er bare mindre aktive og har trukket til skyggefulle steder, som under stokker og heller, fremhever Haukeland.

- Men det er ikke nødvendigvis noen god ide å begynne å løfte på heller og slikt for å finne dem. Vent heller til det blir kveld og dugg, for da kommer de frem igjen.

Lag egne sneglefeller

Dersom du ønsker å gå til krig mot brunskogsneglen på en bredere front enn bare å plukke dem, kan du installere forskjellige feller i hagen.

En av fellene Bioforsk foreslår å bygge består av en iskremboks og øl.

GJEMMESTED: Her liker brunskogsneglen seg. Så er du på jakt etter den, let under planker, stein og annet rusk i hagen.
GJEMMESTED: Her liker brunskogsneglen seg. Så er du på jakt etter den, let under planker, stein og annet rusk i hagen. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

"Grav ned iskremboksen i nærheten av sneglevennlig vegetasjon (prøv ulike steder i hagen eller sett ut flere feller), grav den ned slik at den nesten (1/2 cm over) er i flukt med bakken. Tilsett 1 flaske (33cl) øl (gjerne alkoholfritt). Tøm fellen neste morgen", beskriver de.

En annen variant ifølge Bioforsk er å legge ut åte under keramiske fliser, takstein eller lignende og så kan man plukke dem når de vel har samlet seg til etegilde. Som lokkemat nevner Bioforsk hundemat, kattemat eller fuktet kli. Grapefruktskall, appelsinskall eller rå potetskiver tiltrekker også snegler. Nylig luket løvetann er også snadder for dem.

Så da kan man fikse to plager i én handling; fjerne ugress og desimere snegler.

Kunstige gjemmesteder er en annen metode Bioforsk anbefaler. "Dette kan bestå av treplanker, plastmatter eller lignende hvor sneglen kryper innunder om dagen. Ved å snu på disse gjemmestedene regelmessig kan man samle opp snegler", tipser de.

Les også:

50 sneglefrie planter

Bunndekkere gir lettstelt hage

Urtehage trenger ikke være vanskelig

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Denne saken ble første gang publisert 30/07 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også