Utepeiser

Utepeiser som holder deg varm om kvelden

Tyvstart på utesesongen. Det du ikke fikk fyrt opp i vinter, kan du ta med deg ut.

UTEPEIS KLEDD I STEIN: Den massive steinpeisen bidrar til å definere uteplassen

UTEPEIS KLEDD I STEIN: Den massive steinpeisen bidrar til å definere uteplassen Foto: Foto: Espen Grønli

Publisert Oppdatert

En mild vinter har gjort at mange nok har stabler med ved til overs.

Fremfor å ruge på vedhaugen til høsten setter inn; ta med deg en sekk ut og fyr opp i utepeisen. Med strålevarme fra flammene tar du utesesongen på forskudd, helt uten bruk av strømdrevne eller gassdrevne terrassevarmere.

Sjekk ut disse ni utepeisene. Kanskje finner du ideer til din egen uteplass?

Mens en grill har grilling som hovedfunksjon, har utepeisen den fordelen at den sprer varmen dit du vil ha den, i tillegg til å lyse opp mot uteplassen.

Merk at en utepeis må være minimum fire meter unna nabogrensen. Det er ikke søknadspliktig å oppføre en utepeis på egen tomt, men det er alltids god kutyme å snakke med eventuelle naboer om planer som kan påvirke tilstøtende tomter.

Har du dårlig med plass, eller lav terksel for røyk og gnister, kan mobile biopeiser være en løsning for å omgi seg med levende flammer på uteplassen.

Møblerer uterommet

Denne utepeisen markerer hjørnet av en brosteinslagt uteplass ved en hytte på Lista. Utover å tilføre varme og kos, bidrar peisen til å definere uteplassen slik at den oppleves som mer intim.

RAUS PEIS, RAUSE MØBLER: Uteplassen er relativt åpen, og utepeisen bidrar til å gjøre den noe mer intim.

RAUS PEIS, RAUSE MØBLER: Uteplassen er relativt åpen, og utepeisen bidrar til å gjøre den noe mer intim. Foto: Foto: Espen Grønli

Integrert i arkitekturen

Denne peisen hører til et atriumshus fra sekstitallet i Asker utenfor Oslo. Peisen fremstår som en integrert del av bygningskroppen, både på grunn av sin utforming og materialvalget. Peisens plassering bidrar videre til å skape et slags atrium i atriet; et intimt rom som oppleves som halvveis inne, halvveis ute.

Allværspeisen

ARKITEKTTEGNET: Utepeisen er en integrert del av atriumshuset i Asker, og sørger for at det oppstår et atrium i atriet.

ARKITEKTTEGNET: Utepeisen er en integrert del av atriumshuset i Asker, og sørger for at det oppstår et atrium i atriet. Foto: Foto: Espen Grønli

Eierne av denne hytta i Finnøy kommune i Rogaland er opptatt av å være ute, selv når det ikke er utevær.

Hytta har derfor en slags ildkrok der man kan oppholde seg ved peisen under tak, og samtidig ha følelsen av være utendørs.

Pizzaovn fra Toscana

Det er ikke alltid peiskosen står i sentrum. Mange ønsker å tilberede mat over åpen ild - og da gjerne i pizza- eller bakerovner der temperaturen kommer opp i flere hundre grader.

ILDKROK: Peisen ute er murt av Fridtjof Furre. Skiferen er fra Steinrike og montert av eieren.

ILDKROK: Peisen ute er murt av Fridtjof Furre. Skiferen er fra Steinrike og montert av eieren. Foto: Foto: Pål Retz og Elin Retz

Denne ovnen kom som byggesett, og ble montert i et tilbygg til en 1600-tallslåve i Ski utenfor Oslo. Prinsippet er nokså likt den gamle norske bakerovnen, men er laget med elementer av terrakotta i stedet for kleberstein.

Peis uten pipe

En fullverdig utepeis har også pipe for å lede røyken vekk. Eierne av denne hjemmelagde peisen på Nesodden valgte å sløyfe pipa for å unngå at ildstedet skulle bli for dominerende. Peisen er nok dermed først fremst en grill, men eierne fortsetter gjerne med vedkubber for varmen og stemningens skyld etter at maten er ferdig tilberedt.

Ettersom peisen vender mot den retningen vinden pleier å komme fra sjelden av røyk i øynene under utekosen.

AL FORNO: En ekte, italiensk pizzaovn er hovedattraksjonen i utekjøkkenet.

AL FORNO: En ekte, italiensk pizzaovn er hovedattraksjonen i utekjøkkenet. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Hvitmalt

Hvitt er den vanligste fargen man velger til peisen, også utendørs. Det har trolig sammenheng med at man i gamle dager hadde tradisjon for å kalke muren.

Denne utepeisen hører til et hus i Bærum, og er formet for å gli inn i et imaginært hjørne av uteplassen.

Koblet på husets pipe

KLEDD MED NATURSTEIN: Grillen er plassert på et underlag av skiferheller, mellom huset og spiseplassen. Grillen består av Leca-blokker, forblendet med stein funnet på tomten.

KLEDD MED NATURSTEIN: Grillen er plassert på et underlag av skiferheller, mellom huset og spiseplassen. Grillen består av Leca-blokker, forblendet med stein funnet på tomten. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

TILPASSET STEKERISTER: Grillens størrelse er tilpasset gamle stekerister. Innsiden er kledd med varmebestandig stenblokker.

TILPASSET STEKERISTER: Grillens størrelse er tilpasset gamle stekerister. Innsiden er kledd med varmebestandig stenblokker. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Har man mulighet til å etablere et ildsted der det allerede finnes pipe, unngår man problemet med røyk og ugunstige vindretninger. Denne peisen er bygget som en konvensjonell innepeis, og bidrar til å skape et naturlig samlingspunkt i den skiferbelagte bakhagen.

Stålpeis

Ønsker du et slankt, moderne uttrykk og vil helst unngå murerspaden, kan peisovner i stål være det beste alternativet. Peisen Nero ser kanskje mer ut som en typisk moderne inneovn, men er altså laget for utendørs bruk. Modellen har skuffer under brennkammeret til oppbevaring av ved og diverse utstyr.

Murt rundt gammel innsats

HVITMALT MURPEIS: Uteplassen innredet med møbler i kunstflett, med en hvitmalt peis i bakkant.

HVITMALT MURPEIS: Uteplassen innredet med møbler i kunstflett, med en hvitmalt peis i bakkant. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Legger man listen lavt nok, kan man få til originale løsninger. Denne peisbyggeren har benyttet man-tager-hva-man-haver-prinsippet. Peisen er bygget opp og rundt en gammel peisinnsats. Steinene er murt sammen med flismørtel.

Les også:

Søk blant våre 1500 interiørbilder, rom for rom

KOBLET PEISEN PÅ PIPA: Et eksisterende pipeløp ble utnyttet til å mure opp en peis også på bakkenivå utendørs.

KOBLET PEISEN PÅ PIPA: Et eksisterende pipeløp ble utnyttet til å mure opp en peis også på bakkenivå utendørs. Foto: Foto: Espen Grønli

Stjel løsninger fra disse ti norske terrassene

Supermetoden: Slik renser du grillristen

Hold deg oppdatert på vårt boligstoff. Meld deg på vårt nyhetsbrev

UTEPEIS I KORTÉNSTÅL: Peisen Nero fra Conmoto skiller seg ut i mengden av tradisjonelle eller klassiske utepeiser.

UTEPEIS I KORTÉNSTÅL: Peisen Nero fra Conmoto skiller seg ut i mengden av tradisjonelle eller klassiske utepeiser. Foto: Foto: Conmoto

PERFEKT UFULLKOMMENT: Denne peisen finnes ikke i byggvarehusenes sortiment.

PERFEKT UFULLKOMMENT: Denne peisen finnes ikke i byggvarehusenes sortiment. Foto: Foto: Per Chr. Ellefsen

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag