Urtehage på terrassen

Urtehage trenger ikke være vanskelig

Hva er vel mer fristende enn friske, selvdyrkede urter på terrassen?

GJØR DET SELV: Du trenger ikke stor plass for å lage ditt eget urtebed på terrassen. Spesielt vanskelig er det heller ikke.

GJØR DET SELV: Du trenger ikke stor plass for å lage ditt eget urtebed på terrassen. Spesielt vanskelig er det heller ikke. Foto: Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos.com

Publisert Oppdatert

Selv om vi er godt ut i juli måned er det ikke for sent å lage et innbydende urtebed på terrassen. Så lenge urtene får nok sol og vann hver dag vil de vokse og trives godt.

Og ettersom man gjerne bruker urter i forholdsvis små mengder, behøver du ikke stor plass for å dyrke urter. Dermed kan du godt lage din egen lille urtehage i noen potter på terrassen.

De enkle urteplantene

Gartner i Plantasjen, Hilde Poppe, forklarer at de urteplantene som er lettest å lykkes med, er blant annet gressløk, sitronmelisse, mynte, timian, dill, kruspersille og rosmarin.

- Mynte kan overleve, og har ett rotsystem som sprer seg veldig godt. Det kreves at den holdes i sjakk.

- Basilikum kan derimot være litt lei å få til, men er jo et «must» i krydderhagen, og kan brukes mye i mat. Det er viktig at den får høye temperaturer, og at det blir plukket vekk eventuelt råtne stilker så fort som mulig, da det sprer seg. Har den etablert seg så er den ofte grei å ha med å gjøre, forteller gartneren til Bonytt.no.

Plassering

Poppe forklarer at de fleste krydderplanter trenger godt med lys, gjerne sol halve dagen. Noen tåler kulde og kommer også igjen, som timian og gressløk.

- Andre, som for eksempel basilikum, tåler ikke lave temperaturer, og trives best over 15 grader.

Ifølge gartneren er det alltid greit å plante krydder i store krukker med god plass, da mange blir veldig store, som for eksempel sitronmelisse og mynte. Disse bør plasseres nesten for seg, da de kan «kvele» de andre.

Slik planter du i krukker

DU KLARER DET SELV: Følger du rådene er det lett å lykkes med planting av urter, til og med basilikum.

DU KLARER DET SELV: Følger du rådene er det lett å lykkes med planting av urter, til og med basilikum. Foto: foto: Tonje Bergh/Plantmania.no

Tonje Bergh er utdannet Cand. Agriculturae og driver selskapet Plantmania AS. Hun anbefaler å sette de ulike krydderslagene sammen, i en stor potte ute på verandaen.

- Basilikum er mer utsatt for soppangrep enn de andre og bør ha litt luft på siden. Den bør derfor ikke stå i midten, hvor det gjerne er mest fuktig, sier hun.

Videre har hun en rekke andre tips til hvordan du enkelt lykkes med planting i krukker:

  • Sørg for at det er dreneringshull i potten.
  • Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, cirka 3-5 centimeter.
  • For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshull som igjen kan hindre oksygentilgangen, legges et lag av filt, tøy eller lignende.
  • Fyll så på jord. For å unngå vann- og jordsøl fylles jord opp med 4-5 centimeter klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting.
  • Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.
  • Det er meget viktig at krydderplantene blir gjødslet enten hver gang en vanner eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i krukke, bør en også satse på god jord som holder på fuktigheten.

Stell av plantene

Poppe påpeker at det er viktig å ta bort eventuelt råtne greiner og blader, da dette sprer seg fort. Du bør også huske godt med vann gjennom sommeren.

- Hvis man lar kruspersillen gå i stokk, det vil si komme med blomster, så kan man prøve å høste frø selv og så for neste år. Frys dem ned så holder de seg lenge. Ellers skal de fleste ikke gå i stokk, så pass på å høste inn med jevne mellomrom.

- Sjekk plantene dine daglig. Lus kan forekomme en sjelden gang, spesielt på dill, advarer gartneren.

Friske urter løfter måltidet

Og hva kan du så bruke disse friske, selvdyrkede urtene til? Tonje Bergh har flere forslag:

Basilikum

Passer godt i salater. Lag pesto, ha den sammen med pasta, til kylling og på brødskiven, sammen med annet pålegg. Prøv en salat med basilikum, tomater, olivenolje og mozarellaost.

INNBYDENDE: Et slikt urtebed gir deg ikke bare friske urter til maten, det er også veldig pent å se på.

INNBYDENDE: Et slikt urtebed gir deg ikke bare friske urter til maten, det er også veldig pent å se på. Foto: foto: Tonje Bergh/Plantmania.no

Rosmarin

Bladene passer godt i kjøttretter, blant annet i lam, i tomatretter, focaccia og i smør. Blomsten kan du bruke i salater.

Sitronmelisse

Brukes til retter hvor man vil ha smak av sitron. Ta en bunt og brygg deg en kopp te.

Timian

Har en gjennomtrengende smak og bør brukes med forsiktighet. Smaken er aromatisk og den brukes blant annet til kylling, lam, skalldyr, fisk, ertesuppe, i salater og retter med ost. Også god i potetretter, for eksempel potetstappe. Brukes også som brennevinskrydder.

Gressløk

Til fisk- og eggeretter, i potetsalat. En meget god smakssetter.

Les også:

Sjekk om du dreper riktig snegle

Planter du her blir det mindre luking

- Har du maur i boligen er den kommet for å bli

Hva er et "steinkast"?

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag