Bli kvitt brunsnegle

Våren er den beste tiden å bekjempe skogsbrunsneglen på

Få med naboene for å bekjempe brunsnegler.

PLAGEÅNDENE: For å bli kvitt disse er du nødt til å gå sammen med naboene dine, og bruk av nematoder anses som det mest effektive middelet, fordi sneglene er kannibaler og spiser sine døde artsfrender. Ifølge Torstein Mo er det kun den lysebrune som er frisk, de andre er smittet.

PLAGEÅNDENE: For å bli kvitt disse er du nødt til å gå sammen med naboene dine, og bruk av nematoder anses som det mest effektive middelet, fordi sneglene er kannibaler og spiser sine døde artsfrender. Ifølge Torstein Mo er det kun den lysebrune som er frisk, de andre er smittet. Foto: FOTO: Torstein Mo

Publisert Oppdatert

Fra flere steder i landet meldes det om at brunskogsneglen, eller morderseneglen som den også kalles, har begynt å røre på seg. På Facebook-gruppen Vi som vil mordersneglen til livs tikker det allerede inn med obeservasjoner. Ett medlem i Kongsberg forteller at hun fant en skliende over snøen i går, som hun skriver.

"Så er det fram med salt og salmiakk, og full kamp mot små og halvstore snegler! Er mye av dem her i Rogaland nå", skrev et medlem i midten av mars i en annen FB-gruppe. I ulike fora diskuteres det imidlertid hvor humane slike metoder er. På nettstedet "Forebygging og bekjempelse av brunskogsnegler" er man blant annet tydelige på at det er forskjell på å drepe snegler og å bekjempe dem effektivt.

Men foreløpig har det vært få observasjoner av dem på Østlandet.

- Jeg har så langt bare sett én, og det er som følge av at det har vært en tør vår, fordi sneglen ikke liker tørt vær, forteller Kai Ekstrøm til klikk.no. Han har sammen med resten av medlemmene i Nedre Høn Vel i Asker drevet klappjakt på brunssneglen i flere år.

Men han vil ikke begi seg ut på å spå om hvordan årets sesong vil bli.

- Det er det for tidlig å si.

Tror flere kan ha frosset i hjel

Ifølge forsker ved Bioforsk, Erling Fløistad, er det flere forhold som avgjør antallet snegler, og som derfor også gjør det vanskelig å spå om årets sesong.

- For det første har det betydning hvordan vinteren har vært. Har det vært gode betingelser for overlevelse, utdyper han overfor klikk.no.

SNEGLEEKSPERT: Erling Fløistad er forsker ved Bioforsk på Ås. Han sier at antallet snegler i år vil bli styrt av hvor mange som overlevde vinteren, antall egg som ble lagt i fjor og hvordan været blir i løpet av våren.

SNEGLEEKSPERT: Erling Fløistad er forsker ved Bioforsk på Ås. Han sier at antallet snegler i år vil bli styrt av hvor mange som overlevde vinteren, antall egg som ble lagt i fjor og hvordan været blir i løpet av våren. Foto: FOTO: Erling Fløistad

Ifølge forsker ved Universitetet i Bergen, Bjørn Arild Hatteland, er det barfrosten som er brunskogsneglens utfordring. "De prøver å overvintre på et sted som er frostfritt, og de kan tolerere kulde ned til -3 °C. Naturlig kompost som bark og blader kan isolere under vegetasjonen slik at de kan overleve der selv på kalde vinterdager", uttalte han til universitetets nettsider.

Og i følge Meteorologisk institutt sine observasjoner har vinteren 2013/2014 vært den åttende varmeste siden 1900, og Østlandet hadde det største avviket i forhold til normalen. "Relativt varmest var det på Østlandet, der enkelte stasjoner hadde mer enn 7 graders avvik", skriver de på sine nettsider.

Den milde vinteren kan likevel ha tatt livet av en del snegler.

- I vinter var det så mildt at de kom frem, men man må anta at mange av dem frøs ihjel i kuldeperioden som fulgte etter mildværet, sier Fløistad.

Færre eggleggere

Det neste som har betydning for størrelsen på populasjonen av snegler er antallet egg som legges året før.

- Mange egg må være lagt på høsten, og i fjor ble det rapportert færre snegler enn tidligere, noe som kan gi indikasjon på færre egg, forteller Fløistad.

Sivilagronom Torstein Mo, som har jaktet på brunskogsneglen siden 80-tallet, mener på sin side at det var godt med snegler på høsten i fjor, og at det derfor ble lagt mange egg.

- Og så har det vært en mild vinter, som er gunstig for sneglene, utdyper han overfor klikk.no.

Tørr eller fuktig vår

Den tredje faktoren som har betydning for antallet snegler utover sesongen, vil være været om våren.

SNEGLEDUGNAD: Nedre Høn Vel arrangerer dugnader for å bli kvitt brunskogsneglen, og det synes å ha fungert.

SNEGLEDUGNAD: Nedre Høn Vel arrangerer dugnader for å bli kvitt brunskogsneglen, og det synes å ha fungert. Foto: Illustrasjon: Kai Ekstrøm

- Dersom det fortsetter å være tørt, slik det har vært så langt i vår, vil ikke sneglene komme frem. Og til slutt vil flere av dem kunne tørke inn, sier Fløistad.

Det synes imidlertid som om mulighetene for en fortsatt tørr vår spoleres, for meteorologene melder om en fuktig uke i hele Sør-Norge.

Snegledugnad

Til tross for indikasjoner på antallet snegler, vil ekspertene likevel ikke spå noe eksakt.

- Det er bare tiden som kan vise hvor mange det kommer til å bli på sikt, fremhever Fløistad.

Og når de først kommer frem, er det ifølge Ekstrøm kun én ting som hjelper i kampen mot sneglene, og det er å jobbe sammen.

- Det holder ikke at noen få hageeiere setter i gang jakt, man må sette i gang en dugnad, understreker han.

- Det er glimrende tiltak for velforeninger, borettslag og andre grupperinger.

Torstein Mo har gjort de samme erfaringene.

SNEGLEDUGNAD: Sibilagronom Torstein Mo har drevet med sneglejakt i mange år. Han mener det mest effektive er at flere går sammen i en snegledugnad.

SNEGLEDUGNAD: Sibilagronom Torstein Mo har drevet med sneglejakt i mange år. Han mener det mest effektive er at flere går sammen i en snegledugnad. Foto: FOTO: Privat

Slik bruker du nematoder

Nemaslug er det produktet som benyttes i bekjempelsen av skogsbrunsneglen, og det er to fremgangsmåter. Nemaslug sin egen er som følger:

Nemaslug, liten pakke. Inneholder 12 millioner nematoder. Rekker til behandling av 40 m2.

  1. Ta 1/4 av pakkens innhold opp i en vannkanne med 8 liter rent vann. Rør godt til alt er løst opp.
  2. Bruk et vanlig sprederhode på vannkannen og vann ut nematodeoppløsningen på 1/4 av området du ønsker å behandle.
  3. Deretter vanner du det samme området med 8 liter rent vann.
  4. Bruk samme framgangsmåte som angitt under punkt 2 og 3 for å fylle de neste 3 vannkannene.

Les mer her.

Mo og Ekstrøm benytter en annen metode, som nok er litt mer grisete:

  1. Dypp sneglene i nematodeblandingen, og klipp dem så i to med en saks.
  2. Legg deretter sneglelikene ut som åte og hell litt nematodevann over.
  3. Og fordi skogsbrunsneglen er en kannibal, vil andre snegler komme og spise sine døde artsfrender.
  4. Disse vil igjen død og bli mat for andre snegler igjen. Og slik vil det fortsette.

Bruk helst hansker når du holder på med Nemaslug.

- Det må en dugnad til. I vårt nabolag utenfor Molde arrangerte vi et møte det ene året hvor 40 boligeiere møtte. Året etter kom det bare fire, fordi de fleste hadde blitt kvitt sneglene, forteller han.

Mo har i ettertid flyttet fra Molde til Drammens-området, og startet en ny sneglekrig, som han sier.

Nematoder er det som duger

På nettsidene til Bioforsk har de gitt forslag til flere typer sneglefeller. "Sneglefeller skal tiltrekke snegler og kan gi et bilde av den aktive sneglebestanden i hagen eller andre områder.

Det er forskjellige typer feller en kan bruke, poenget er å tiltrekke sneglene til fellen for så å sørge for at de ikke stikker av før de enten plukkes opp eller drepes på stedet", utdyper de på sine nettsider.

Det de imidlertid har gått for i velet til Kai Ekstrøm er såkalte nematoder.

- Det er den eneste metoden som har gitt dokumentert effekt.

Den samme erfaringen har også Torstein Mo, og han forklarer det med at nematoder, som er en parasitt, tilhører sneglens naturlige fiender.

- Men når brunskogsneglen kom til Norge, var det uten sine naturlige fiender, som blant annet nematoder. Derfor måtte vi introdusere sneglene for parasittene.

Og det synes å ha fungert, både i nabolagene til Mo og Ekstrøm.

- Vi ser tydelige reduksjoner der vi har holdt på, sier Ekstrøm.

Torstein Mo beroliger de som frustreres over mengdene av snegler.

- Hos oss fikk vi kontroll over dem. Og av de skadedyrene jeg har jobbet med, er brunskogsneglen den enkleste, så man skal ikke fortvile. Det er overkommelig å bli kvitt dem, men det må altså en dugnad til.

Men dersom man skal ha størst effekt med bruk av nematoder, må man sette i gang nå på våren.

- Nematoder biter best på de små sneglene, derfor er det viktig å bruke det nå, understreker Erling Fløistad.

Torstein Mo har også blandet Nemaslug med vørterøl.

- Jeg har erfart at brunskogsneglen er ølhunder.

Gjennomføring av snegledugnad

Torstein Mo foreslår følgende fremgangsmåte for å gjennomføre en snegledugnad:

"Deltakerne samler snegler i ca en uke. Legg de i en bøtte med luftehull i lokket og gi de rikelig med mat. Etter at de er drept og dynket i nematodeblandingen (1 pose til 50 l vann) legges de ut der sneglene oppholder seg, men ikke på plenen slik det står på pakningen.

Etter ca 12 dager er de sneglene som har gått på åten blitt smittet. Det er da tid for dugnad 2. Døde snegler samles og legges ut som ny åte.

Det er bakteriene i Nemaslugpreparatet som fremkaller smitte og død på sneglene som går på åten.

Blander man en flaske alkoholfritt øl i 10 l vann og setter til en pakning Nemaslug, kan denne blandingen settes ut i ca 40 bokser og sneglene vil komme og få preparatet i seg. Denne metoden er imidlertid litt usikker, men enkel.

Dugnaden kan godt ledes av hagelag og de som er med betaler 30 kr for 2 l blanding. Bakteriene overlever minst to uker og væsken kan lagres, slik at det bare er å komme og hente to liter væske og betale når det passer."

- Gå og let etter dem

Erling Fløistad forteller at brunskogsneglen i utgangspunktet ikke er tilpasset det norske klimaet, men at den har vist en forbausende tilpasningsevne.

- Men før eller senere kan en slik populasjon kollapse, fordi det blir for mange av dem. Det har imidlertid ikke gått lang nok tid ennå til at det kan skje, men et par år med ugunstig klima vil kunne påvirke bestanden.

BRUNSNEGLEFELLE: Nematoder anses som det beste middelet for å bekjempe brunskogsneglen. Ved å lokke dem til en kopp med for eksempel vørterøl blandet med Nemaslug, vil man kunne få døde individer som igjen kan brukes til åte for andre snegler. På den måten starter man en spredning av nematoder, som på sikt vil kunne redusere antallet snegler betydelig.

BRUNSNEGLEFELLE: Nematoder anses som det beste middelet for å bekjempe brunskogsneglen. Ved å lokke dem til en kopp med for eksempel vørterøl blandet med Nemaslug, vil man kunne få døde individer som igjen kan brukes til åte for andre snegler. På den måten starter man en spredning av nematoder, som på sikt vil kunne redusere antallet snegler betydelig. Foto: FOTO: Torstein Mo

Så inntil bestanden av brunskogsnegler får en alvorlig knekk, er rådet fra Fløistad å jakte dem ned.

- Gå og let dem opp. Rydd i kvisthauger og andre steder hvor de kan tenkes å oppholde seg, og de som har lykkes med å få ned sneglebestanden har fått med seg hele nabolaget på dugnad.

Les også:

Dette gjør du først i hagen

Slik får du vakker hage uten arbeid

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning