Sommerferie i hagen

Slik overlever hagen ferien

Et vanningssystem holder hagen i live gjennom sommeren.

FERIEVANNING: Om du ikke har naboer som kan hjelpe med vanning, er et automatisk vanningssystem løsningen for feriehagen.
FERIEVANNING: Om du ikke har naboer som kan hjelpe med vanning, er et automatisk vanningssystem løsningen for feriehagen. Foto: Foto: OBP
Sist oppdatert

Hagen skal også ha sitt i sommerferien, og først og fremst er det sommerblomstene som trenger stell mens du er borte. De må ha jevn vanning.

Busker og trær er de som trenger minst stell, dersom de ikke er nyplantede.

Brusflasker på hodet

Ifølge Fred Nilsen ved Sjøstrand Gartneri er det først og fremst sommerblomstene som trenger pass og stell når man er på ferie.

- Det er disse som er den største utfordringen i en sommerferietom hage. De må vannes jevnlig.

Er man borte bare et par dager, kan vanningen besørges av en toliters brusflaske fylt med vann som settes på hodet i blomsterpotten.

- Dersom man blir borte mer enn et par dager, bør man avtale med noen som kan vanne blomstene. Men det er viktig at disse bare skal konsentrere seg om vanningen.

Gjødslingen bør derfor være unnagjort før man reiser på ferie, og da anbefaler Nilsen å bruke en såkalt langtidsgjødsel som bare avgir næringsstoffer når det er varmt.

Sett verandakasser i skyggen

Jo Amundsen hos Hageland Lørenskog anbefaler å ta verandakasser og potter og plassere dem på et skyggefullt sted.

- På den måten vil de trenge mye mindre vann og kan stå flere dager uten vanning. På hytta har jeg selv noen potteplanter som står i skyggen når jeg ikke er der, og så vanner jeg dem når jeg kommer på fredag, og det holder.

Vanningssystemer

Utfordringen med å vanne når man er på ferie kan løses på flere måter. Ovenfor har vi beskrevet alternativene med brusflasker eller gode naboer. Vil du ha et alternativ som gjør deg mer uavnhengig, kan du velge et mer avansert system.

Blant annet har Kärcher og Gardena systemer som kan tidsstyres.

Firmaet Vanning AS tilbyr flere alternativer av såkalte dryppslanger, fra 30 til 100 meter lang slange.

Hos Felleskjøpet får man kjøpt såkalet svetteslanger. Her pipler vann forsiktig ut gjennom små hull i slangen. Svetteslangene kan også graves ned i jorden.

Slike vanningssystemer som beskrevet ovenfor, koster fra en drøy femhundrelapp og opp til flere tusen kroner.

SVETTESLANGE: Dette er en type vanningssystem. her pipler vannet ut av slangen og bløtlegger et område på rundt 30 cm rundt slangen. Svetteslanger kan også graves ned i jorden.
SVETTESLANGE: Dette er en type vanningssystem. her pipler vannet ut av slangen og bløtlegger et område på rundt 30 cm rundt slangen. Svetteslanger kan også graves ned i jorden. Foto: Foto: Gardena

Gressplenen tåler å bli brun

Plenen er mer eller mindre selvgående i løpet av sommeren, bortsett fra at den bør klippes selvfølgelig.

- Den tåler å stå uten vanning og bli brun, sier Nilsen.

Han anbefaler likevel at man gir plenen et lett lag med gjødsel før man reiser på ferie.

- Generelt bør man gjødsle plenen jevnlig, for å holde mosen borte. Klipper man i tillegg fem til seks centimeter over bakken, sørger det for at minst mulig lys slipper ned til mosen.

Og dersom man ikke vil komme hjem til en overgrodd gressplen, kan man gjerne avtale med noen som klipper den.

Kanskje de samme som vanner blomstene.

Busker og trær

Dersom du har busker og trær som har stått i hagen en stund, kan du reise bort hele sommeren om du har lyst og muligheter.

De klarer seg selv.

- Men dersom de er nyplantede, bør de vannes jevnlig også gjennom sommeren, understreker Nilsen.

Ugress

Amundsen anbefaler å ta en runde med ugressluking før man drar på ferie, slik at man ikke kommer hjem til en hage overgrodd med løvetann og den slags.

- Og så kan man gjerne ta en runde med gressklipperen før man drar.

Les også:

Les også