Hold mauren unna huset

Slik holder du mauren unna

Skrem den med salmiakk og eddik, rydd opp i bedene og putt melet i en boks.

UØNSKET GJEST: Mange synes det er ekkelt å ha maur inne i huset, men ikke få panikk. I mange tilfeller er den bare på jakt etter mat og ikke ute etter å ødelegge huset ditt.

UØNSKET GJEST: Mange synes det er ekkelt å ha maur inne i huset, men ikke få panikk. I mange tilfeller er den bare på jakt etter mat og ikke ute etter å ødelegge huset ditt. Foto: FOTO: H.H.Linstedt/Folkehelseinstituttet

Publisert Oppdatert

Den etterlengtede sommeren bringer også med seg bekymringer som faren for å bli solbrent, angsten for flått i hagen og besøk av andre insekter og småkryp. Mange plages av maur som marsjerer inn på kjøkkenet, gjerne også opp på kjøkkenbenken og inn i skapene.

Det finnes en rekke sprayer og midler man kan bruke mot maurene, men disse inneholder kjemikalier, som det ikke alltid er så heldig å spraye huset sitt med, særlig ikke hvis du har barn i huset.

Folkehelseinstituttet fraråder at man sprayer med kjemikalier for å forebygge mot maur , fordi slike insektmidler kan ha en negativ effekt på mennesker og andre dyr.

Men det finnes også en rekke naturlige midler og smarte grep som kan hjelpe deg mot å bli plaget av småkrypene.

- Eddik og sitron og ikke minst salmiakk kan brukes for å skremme mauren vekk fra dørstokken. De liker ikke den sterke lukten, men ulempen er at den fordufter i løpet av en dag eller to, og da må du fylle på igjen, sier Torben Pedersen i Gardex skadedyrkontroll.

Mauren liker ikke grus

Erling Høie hos ABS skadedyrkontroll forteller at det er en rekke fysiske grep man kan ta for å stanse mauren.

- Det kan være smart å ikke ha planter inntil grunnmuren og ikke ha klatreplanter på veggen. Mauren trives best i treverk og i jorda, mens den ikke liker småstein og grus. Det beste er å grave en 30-40 centimeter ut fra veggen og fylle på med småstein, da blir den vanskeligere for mauren å komme frem til treverket i huset, sier Høie til klikk.no.

IKKE SMART: Hvis du vil unngå maur er det ikke lurt å ha bed med jord og planter helt inntil huset ditt.

IKKE SMART: Hvis du vil unngå maur er det ikke lurt å ha bed med jord og planter helt inntil huset ditt. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Han advarer i tillegg mot plattinger som går helt inntil huset og ikke minst mot å fylle opp med treverk under plattingen. Da inviterer du nærmest mauren til en kosestund.

- Det er også viktig å passe på at vannet fra tak og takrenner ikke renner ned på grunnmuren, men at det ledes vekk. Mauren er også veldig glad i fuktighet, sier Høie.

I tillegg er det lurt å sjekke listene rundt dører og vinduer og se at det ikke har dannet seg store sprekker som mauren vil krype gjennom.

Ikke så farlig med maur om sommeren

De understreker begge at det ikke nødvendigvis er så farlig å ha maur i huset om sommeren.

GJEM MATEN: Hvis du er plaget av maur inne på kjøkkenet, er det dumt å oppbevare havregryn og andre tørrvarer i åpne poser. Putt det i en tett beholder, så får ikke mauren tak i maten din.

GJEM MATEN: Hvis du er plaget av maur inne på kjøkkenet, er det dumt å oppbevare havregryn og andre tørrvarer i åpne poser. Putt det i en tett beholder, så får ikke mauren tak i maten din. Foto: Foto: Gro Strømsheim

- Hvis du ser noen maur i huset om sommeren så er de bare på jakt etter mat og vil gå tilbake til reiret sitt. Men du bør følge med og hvis du ser dem ofte og de lager en fast sti frem og tilbake så er det et problem, sier Høie.

Han forteller at det kan være veldig lurt å oppbevare mel og andre tørrvarer i tette beholdere, istedenfor i åpne poser i kjøkkenskapet, som mauren da kan krype opp i.

Mauren liker all slags mat, ikke bare sukker og søtt, slik mange tror.

- Hvis du ser at de har laget seg en fast sti er det veldig viktig å få vasket det vekk grundig. Mauren etterlater seg nemlig kjemiske spor som forteller de andre maurene at her er det mat å finne. Hvis du vasker godt så blir ikke de andre maurene tipset, sier Høie.

Innsektspray uten gift

Hvis du har maur inne i huset om sommeren og vil få dem vekk så finnes det også giftfrie alternativer til de tradisjonelle kjemiske innsektsprayene.

- Vi har for eksempel en spray laget av krysantemumblomster. Hovedforskjellen på de kjemiske og de giftfrie produktene er at de kjemiske virker raskere. Noen kunder er helt desperate etter å få vekk mauren og vil derfor ha et kjemisk produkt. Men hvis du klarer å vente en tre dagers tid på at virkningen setter inn, så er de giftfrie produktene vel så effektive, forteller Pedersen.

Han legger vekt på at en giftfri spray trygt kan brukes også i rom der barn og husdyr oppholder seg. Ifølge Pedersen vil virkningen av de giftfrie sprayene vare i opptil to uker før du må spraye på nytt. De kjemiske produktene kan ha effekt i 5-6 uker.

Også Høie hos ABS skadedyrkontroll ber folk være forsikte med å bruke kjemiske produkter inne i huset, spesielt rundt barn og dyr.

- Det bør brukes med varsomhet. Man bør helst spraye om kvelden slik at en del har fordampet i løpet av natten.

Et annet og ganske nytt produkt er laget av sjøalger og består av bittesmå knivskarpe korn som man heller langs dørterskelen eller lignende. Kornene er helt ufarlig for mennesker og dyr, men mauren vil skjære seg opp på dem og så dø av dehydrering.

- Dette produktet har lang virketid og kan ligge i et halvt år eller opptil et helt år, så sant du ikke vasker det bort, forteller Pedersen til klikk.no.

Om vinteren er maur et problem

Det er også forskjell på ulike maurarter. Mange av artene vil ikke skade treverket i det hele tatt, det er først og fremst husbukk og stokkmaur som skaper problemer i norske hjem og hytter.

SKADER HUSET: Hvis du ser at det er maur inne i huset ditt også om vinteren, så bør du ta kontakt med et skadedyrsfirma. Da har maurene trolig bosatt seg i huset.

SKADER HUSET: Hvis du ser at det er maur inne i huset ditt også om vinteren, så bør du ta kontakt med et skadedyrsfirma. Da har maurene trolig bosatt seg i huset. Foto: FOTO: T.Birkemoe/Folkehelseinstituttet

Hvert år bekjemper ulike skadedyrfirmaer i Norge flere tusen maurangrep. De innrapporterer årlig mellom 1200 og 1500 tilfeller der gulv og vegger må rives på grunn av stokkmaur.

- Man ser lett forskjell, en stokkmaur er mye større, ofte mellom 12 og 20 millimeter stor, forteller Pedersen.

Dersom du ser maur inne i huset om vinteren så har du et problem, for da har mauren bosatt seg inni huset ditt. Da må du kontakte en ekspert som kan komme og utrede problemet. I mange tilfeller er det mest effektive å få lokalisert hvor mauren har bosatt seg og så få fjernet hele reiret.

Les også:

Ikke gjør disse tabbene når du skal vaske huset

Så mye solkrem trenger du

Slik holder du liv i urteplantene

Flytt ut av Oslo og spar millioner

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning