Urter og grønnsaker i krukker

Så lett får du kjøkkenhage på terrassen

Ingen stor jobb å få en spiselig terrasse.

HELSEBRINGENDE: Å ha salater og krydderplanter lett tilgjengelig ved siden av grillen innbyr til en sunn livsstil på terrassen.
HELSEBRINGENDE: Å ha salater og krydderplanter lett tilgjengelig ved siden av grillen innbyr til en sunn livsstil på terrassen. Foto: FOTO: Mester Grønn
Sist oppdatert

For å få terrassen klar for våren bør den kanskje vaskes og rengjøres.

Nå er i alle fall utesesesongen i full gang på Østlandet.

Det er med andre ord tid for å sette ut hagemøbler , men også å plante.

Og det er fullt mulig å få sunne og helsebringende planter på terrassen.

- Det er egentlig ikke så vanskelig. Jeg vil blant annet anbefale blomkarse. En plante for både pryd og nytte. Den er fargerik og lettdyrket og ikke minst spiselig, forteller redaktør Tommy Tønsberg i Norsk Hagetidend til Bonytt.no

Blomkarse kan med fordel brukes i sommerlige salater for å sette litt farge på dem. Frøene kan såes direkte i potter.

- Men ikke gi blomkarsen for mye gjødsel, da blir det ofte mer blader og færre blomster, fortsetter han.

Ikke uten tomater

Terrasser eller uteplasser bør for øvrig også ha tomatplanter, synes Tønsberg.

- Egendyrkete tomater smaker godt fordi de kan høstes når de er helt modne, rett fra planten. De er enkle å lykkes med, men krever en del vann i løpet av sommeren, spesielt hvis de dyrkes i en potte.

Han anbefaler å velge busk- eller cherrytomater fordi vanlig tomater og såkalte bifftomater kan få problemer med å modne ordentlig ute i en norsk sommer.

Norske planter

- Oregano eller bergmynte som den også kalles, må heller ikke glemmes, understreker Tønsberg.

Oregano er en vill plante i Norge som er flerårig, herdig og som vil kunne overleve like godt i en stor potte som i et bed.

- Den er velkjent som pizzakrydder eller som ingrediens i italienske matretter. Og hvorfor bruke tørket krydder når du kan bruke friske urter fra egen hage?

Blomstrer flere ganger

GOD PLANTE: Oregano er en plante som fungerer godt til mat. Den vil kunne overleve like godt i en stor potte som i et bed i Norge.
GOD PLANTE: Oregano er en plante som fungerer godt til mat. Den vil kunne overleve like godt i en stor potte som i et bed i Norge. Foto: FOTO: Tommy Tønsberg

Mester Grønn har mange favoritter som kan gi deg en spiselige uteplass. En av favorittene er månedsjordbær som blomstrer i flere omganger.

Det betyr at du får jordbær nesten gjennom hele sommeren. Disse egner seg godt i en krukke fordi da kan bladverket og jordbærene bugne utover kanten lett tilgjengelig for små barnehender.

Dekorativ og helsebringende

Blomsterkjeden anbefaler også hageblåbær eller amerikanske blåbær (Vaccinum corymbosum).

Det er en dekorativ og sunn plante som egner seg godt i en stor krukke. Her er det for øvrig viktig å velge robuste sorter som passer til norsk klima slik at bærene skal rekke å modne og få mange bær, opplyser kjeden.

Det er ikke sikkert du får så mange bær det første året, men med litt tålmodighet kan du få større avling for hvert år som går. Busken blir 1-2 meter høy.

En ekstra bonus er de hyggelige fargene bladverket får om høsten. For den fine røde fargen lyser opp når andre planter har takket for seg.

Plukk i salaten

Plukksalat, som er en miks av forskjellig salatsorter med ulik smak og utseende, hører også hjemme på en helsebringende terrasse. Hver sort har unik farge og smak.

SPISELIG UTEPLASS: Planter som du kan spise er godt å ha lett tilgjengelig. Bildet viser krydderurter i kurv.
SPISELIG UTEPLASS: Planter som du kan spise er godt å ha lett tilgjengelig. Bildet viser krydderurter i kurv. Foto: FOTO: Mester Grønn

Den kan plukkes kontinuerlig gjennom hele sommeren. Pass imidlertid på at du plukker og ikke klipper.

For ved å plukke unngår du nemlig å fjerne babybladene som kan vokse og utvikle seg videre. Da kan salaten høstes i flere omganger.

Sett gjerne en kasse eller krukke ved siden av grillen så har du salaten klar til bruk. Kanskje kan gjestene plukke sin egen favorittsalat rett på tallerkenen?

Skap middelhavsstemning

Et citrustre er også spennende og ikke minst eksotisk. Her skaper du middelhavsstemning med solgule eller oransje frukter.

Ifølge Mester Grønn er det flere varianter å velge i. Kumquat er eviggrønne små trær med oransje små frukter som kan spises med det myke skallet på.

EKSOTISK: Med et sitrustre skaper du eksotisk middelhavsstemning. Fruktene kan du spise med det myke skallet på.
EKSOTISK: Med et sitrustre skaper du eksotisk middelhavsstemning. Fruktene kan du spise med det myke skallet på. Foto: FOTO: Mester Grønn

De er riktbærende og har en dekorativ tett vekst. Sitron er en annen favoritt. Dersom du bare beholder 2-4 sitroner på treet kan de utvikle seg til å bli store. Et morsomt eksperiment både for små og store.

Slik planter du

For at plantene skal få best mulig oksygentilførsel og for at røttene ikke skal bli stående i vann bør du sørge for at det er et hull i bunnen av potten slik at overflødig vann kan renne ut. Legg leca eller småstein i et lag som er cirka 3-5 cm tykt som drenering i bunnen.

Legg et lag med fiberduk eller et stykke tøy over lecakulene slik at ikke jord renner ned og tetter igjen dreneringen. Dette gjør også at du kan bruke lecakulene igjen til neste år. Hell litt jord over fiberduken. Ta plantene ut av plastpottene og plasser dem med passe mellomrom oppi krukkene. Det er viktig at de har litt plass å vokse på. Fyll på med jord og sørg for at hele rotklumpen blir godt dekket.

Plantene trenger som regel mye vann og de fleste trenger jevnlig tilførsel av næring. Blander du litt langtidsvirkende næring i jorden samtidig som du planter sikrer du nok næring til de første ukene.

PLANT RIKTIG: Sett gjerne plantene i hyggelige rustikke potter. Sørg for at det er hull i bunnen slik at overflødig vann kan renne ut.
PLANT RIKTIG: Sett gjerne plantene i hyggelige rustikke potter. Sørg for at det er hull i bunnen slik at overflødig vann kan renne ut. Foto: FOTO: Mester Grønn

Til dette trenger du krukker eller blomsterkasser, spade, hagehansker og vannkanne.

Foto: FOTO: Mester Grønn

Kilde: Hageselskapet, Norsk Hagetidend og Mester Grønn

Les også:

Psst, her finner du hytteporno

I denne bildebanken ser du inspirerende interiørbilder

Sjekk ut denne hytta som forsvinner om natten

Her drømmer folk flest om hytte i Norge

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også