Vi har tidligere skrevet om hva som kjennetegner en god planløsning.

Men hva kjennetegner egentlig et godt uteområde?

Om å bo utenfor huset

«Å bo godt handler om tilgang til grunnleggende sanseerfaringer, også utenfor huset. Hvilke opplevelser får jeg på veien ut i byen eller på veien hjem: Lukter, lyder, farger, former, inntrykk å glede seg over, la seg overraske og bli utfordret av. Nærområdet bør ideelt sett tilby muligheter til å treffe kjente og ukjente, til å gjenkjenne og til gjøre nye oppdagelser. Gode omgivelser må være trygge og samtidig noe å strekke seg etter.»

Eli Støa til «Å bo godt» i Adresseavisas Hjem-bilag, 02.10.2015

Artikkelen forsetter under bildet.

planlegge uteplass

PLANELGGE UTEPLASS: 1. Takhager både binder regnvannet og inviterer til å oppholde seg ute i halvprivate omgivelser. Fra Dælengengata 36 ved Element Arkitekter. 2. Utsyn til grønt, som denne gamle spisslønnen på Gimle i Oslo, anses i miljøpsykologien for å være en universell positiv kvalitet. © FOTO: Niklas Hart

Planlegge uteplass

Utsyn til grønt anses i miljøpsykologien for å være en universell positiv kvalitet. Størrelsen på balkongen er med andre ord ikke det viktigste. Utsikt og lysforhold har vel så mye å si.

Under har Bonytt fått tre eksperter til å fortelle hva som kjennetegner et godt uterom.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!