Stell av hage

Nybegynnerfeil i hagen

Det er mange feil man kan gjøre når det kommer til å anlegge hage. Her er 6 tabber du bør unngå.

NYBEGYNNERFEIL: Det ikke mange vet er at alle planter trives best hvis de blir plantet på et sted som ligner mest mulig på de naturlige omgivelsene de nedstammer fra.
NYBEGYNNERFEIL: Det ikke mange vet er at alle planter trives best hvis de blir plantet på et sted som ligner mest mulig på de naturlige omgivelsene de nedstammer fra. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Tålmodighet er en dyd for den som ønsker seg en vakker og velstelt hage. Utålmodighet og dårlig grunnarbeid kan koste dyrt i form av både penger og tidsbruk. Selv om noen definitivt har grønnere fingre enn andre, er det en del amatørfeil som alle bør klare unngå.

I følge salg- og markedssjef i BoGrønt hagesenterkjede, Aase Bjerknes Molan, er gjerne årsaken til at vi gjør så mye feil i hagen en kombinasjon av uvitenhet og at ting skal gå litt fort.

- Vi tror blant annet at det går greit å plante i gammel utarmet jord og ikke gi plantene mat/gjødsel, og at de får vann når det passer oss, sier Molan til Klikk.no.

1. Planter feil plante på feil sted.

Innkjøpskoordinator i Hageland, Knut Tveit, forteller at hvis man for eksempel planter roser på et skyggefullt sted, får man dårligere blomstring og tynnere planter enn om man planter rosen i full sol.

- Planter man Rhododendron i kalkrik, sandblandet jord, får man tynne skrinne planter, opplyser han til Klikk.no.

I følge BoGrønt trives alle planter best hvis de blir plantet på et sted som ligner mest mulig på de naturlige omgivelsene de nedstammer fra. Noen planter tåler salt, mens andre vil ha sandholdig jord.

Et av tipsene fra innkjøperens hos Hageland er å kjøpe med en sekk jord som er tilpasset planten som man skal plante, og huske å gjødsle med riktig gjødsel for å få et best mulig resultat.

- Spør i hagesenteret hvor planten trives best, og du får normalt sett til hva det skulle være av planter, råder Tveit.

2. Anlegger hagen uten å planlegge fremover

Mange tror at en vakker hage blir til av seg selv ved å dra til nærmeste hagesenter og handle med seg et lass med planter, men en vellykket hage starter med godt grunnarbeid.

Tveit mener det burde vært obligatorisk å få en hagetegning/hageplan fra en hagearkitekt eller anleggsgartner før man begynner å anlegge sin egen hage.

- Da kan man plante litt etter hvert som økonomien tillater det, og få en hage som det er en plan i selv etter mange år. Det gjelder både anlegging av plener, staude- og sommerblomst bed, samt større trær og busker i tillegg til gangarealer, terrasser og kjøkkenhager.

Det er ingen skam å søke råd hos fagfolk.

3. Gjødsler uregelmessig

FIN HAGE: Det er mange som anlegger hagen uten å planlegge fremover, men en vellykket hage starter med godt grunnarbeid.
FIN HAGE: Det er mange som anlegger hagen uten å planlegge fremover, men en vellykket hage starter med godt grunnarbeid. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Det er ingen vits i å bruke masse penger på å kjøpe planter, for så å "spare" penger ved å bruke om igjen jorda fra i fjor. I følge BoGrønt blir resultatet da at plantene vokser dårlig, mistrives og blir i verste fall syke

Skal man ha en vakker og frodig hage, må man gjødsle regelmessig gjennom vekstsesongen som strekker seg fra april til august/september.

- Start gjerne med en husdyrbasert gjødsel når plantene våkner til liv på våren, gjerne slutten av april, fortsett med samme type gjødsel i midten/slutten av juni og gjerne kalksalpeter i slutten av juli. Gjenta med husdyrgjødsel i slutten av august, råder Tveit.

Han forteller at dette gjelder hele hagen, men påpeker at det er viktigst med plenen for å unngå mose.

- Man må klippe litt oftere, men skal man ha grønn, fin hage, er det ingen vei utenom.

4. Planter for dypt

Johan Strand har en cand.agric-grad ved UMB i grøntmiljø- og hagebruksvitenskap og driver siden Hagedesignerens hjørne.

IKKE BARE JORD: Når det kommer til planting av blomster og busker, er det ikke bare jorden du må tenke på.
IKKE BARE JORD: Når det kommer til planting av blomster og busker, er det ikke bare jorden du må tenke på. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

- Den aller vanligste feilen folk gjør når de planter er å sette plantene for dypt, forteller han til Bonytt.no.

I følge BoGrønt skal busker og trær som en hovedregel plantes i samme dybde som de står plantet i karet som følger med når du kjøper dem, med unntak av roser.

Planter du treet for dypt, kan dette ta livet av det.

5. Setter ut blomstene for tidlig

Selv om det virker for utrolig til å være sant: Det kan faktisk bli frostnetter til langt uti mai mange steder i landet - og senere enn det hvis du bor i Nord-Norge.

Hagesentrene bugner av lekre sommerblomster allerede i april, men det betyr ikke at det er trygt å plante dem ut i hagen. Skjøre blomster som pelargonia og margeritter tåler ikke en frostnatt, du bør derfor ta dem inn om natten dersom du velger å kjøpe disse tidlig på våren.

Plantene bør dessuten herdes ved å settes på et lunt sted om dagen, og stå inne om natten. Da blir ikke overgangen så stor fra det oppvarmede drivhuset der de hadde sin spede barndom.

Synes du dette høres for slitsomt og tungvint ut? I følge BoGrønt bør du da kjøpe planter som tåler noen minusgrader, for eksempel stemor eller løkblomster.

6. Beskjærer i hytt og vær

Tenker du at det ikke er så farlig om du klipper litt her og der på frukttrær og andre trær når du finner det for godt? Noen gartnere mener trær skal beskjæres om høsten, andre på senvinteren, men i følge BoGrønt er det en ting de er enige om:

Frukttrær skal aldri beskjæres mens sevja stiger Gjør du det, vil de begynne å blø, og det kan sette seg sopp i sårene.

Kilder: bogront.no

Les også:

Vakker hage med lite stell

Dette skal du ikke gjøre i hagen i sommer

Her finner du masse lekker inspirasjon til hagen og uteplassen

9 trendy hagetips

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også