Slik planter du Lobelia

Lobelia ser bra ut helt til det begynner å snø

Lobelia er enkel å stelle og krever knapt vanning. Med sine hundrevis av små, søte blomster gir den mye farge til hagen eller balkongen. Og det beste av alt: Du trenger ikke knipe av visne blomster!

<b>LOBELIA: </b>Lobelia er en vakker og enkel blomst å få til.
LOBELIA: Lobelia er en vakker og enkel blomst å få til. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Med sine vakre, små blomster er lobelia en nydelig hageplante. Enten du planter den i bed, krukke eller ampel, vil den pynte fint opp gjennom hele sommeren.

- Lobelia er ingen vanskelig plante å få til. Du trenger ikke å plukke av de stygge blomstene, og du skal heller ikke vanne for mye, sier Mette Olsen Elfstedt, tidligere produksjonsgartner hos Floriss Råholt.

EKSPERTEN: Mette Olsen Elfstedt, tidligere produksjonsgartner hos Floriss Råholt.
EKSPERTEN: Mette Olsen Elfstedt, tidligere produksjonsgartner hos Floriss Råholt. Foto: Privat

Den kan plantes ut når det ikke lengre er fare for nattefrost. 17. mai, 1. juni og sankthans er datoer mange hagefolk forholder seg til med tanke på utplanting av sommerblomster.

Men vær obs på at det er stor variasjon i når frosten slipper taket ulike steder i landet, ifølge en oversikt Yr har laget.

<b>OM VÅREN:</b> Det kan være smart å la Lobelia herdes før den settes ut om våren. La den stå ute på dagen, og inne på natten i noen dager.
OM VÅREN: Det kan være smart å la Lobelia herdes før den settes ut om våren. La den stå ute på dagen, og inne på natten i noen dager. Foto: OBP

Plant i store nok krukker

Ikke la lobeliaen stå i potten den selges i.

- Blomstene bør plantes om i en større krukke eller potte. Ellers vil den tørke ut fort. God jord og bruk av langtidsgjødsel er også veldig fint, sier Olsen Elfstedt.

Når blomsten er på plass i ny, større potte, kan den derimot gjerne få bli ordentlig tørr imellom hver vanning.

- Den kan nesten henge litt. Da trimmes røttene, og den blir sterk nok til å takle eventuelle skadedyr og sykdommer, tipser Olsen Elfstedt.

Les også: (+) Kan vi felle naboens tre? Røttene ødelegger skigarden vår

<b>SAMPLANTING:</b> Lobelia er fin å plante sammen med andre blomster. I denne krukken har den fått følge av Prydtobakk, Eføy og Sølvsvineblom.
SAMPLANTING: Lobelia er fin å plante sammen med andre blomster. I denne krukken har den fått følge av Prydtobakk, Eføy og Sølvsvineblom. Foto: OBP

Lobelia er fin på kirkegården

Lobelia finnes i flere varianter. Ofte ser vi den i en klar blåfarge, men det finnes også sorter som er hvite, rosa og lys blå.

<b>SMÅ, MEN MANGE:</b> Blomstene med fem kronblader er ikke store, men når den blomstrer så rikt som den gjør, gir planten masse farge til hagen eller balkongen likevel.
SMÅ, MEN MANGE: Blomstene med fem kronblader er ikke store, men når den blomstrer så rikt som den gjør, gir planten masse farge til hagen eller balkongen likevel. Foto: OBP

Hengelobelia egner seg godt i ampler, men det finnes også lavere varianter som kan danne et flott teppe av blomster i en skråning eller i blomsterbedet ditt.

Den lave varianten egner seg også godt som kantbeplantning eller på kirkegården da den ikke blir mer enn 15 centimeter høy.

Les også: Slik lager du dine egne tråkkheller

Husk å drenere pottene

Når du skal plante i krukker, bør du velge noen få store krukker fremfor mange små.

Dette kommer av at jorden holder bedre på fuktigheten i store potter og krukker.

<b>SØTE SAMMEN: </b>Til venstre er det plantet en Gaura, mens det i krukken til høyre er en Stjernelobelia med enkle, himmelblå stjerneblomster og flikete, friskt grønt bladverk.
SØTE SAMMEN: Til venstre er det plantet en Gaura, mens det i krukken til høyre er en Stjernelobelia med enkle, himmelblå stjerneblomster og flikete, friskt grønt bladverk. Foto: OBP

Legg gjerne småstein eller leca som drenering i bunnen og sørg for at det er dreneringshull i potten. Dette er enkle grep som gjør det lettere å trives for plantene dine.

Olsen Elfstedt legger til at det er bedre å lage dreneringshull litt opp på siden av potten, fremfor i bunnen fordi det da vil lagres litt vann i bunn.

Les også: Selv den mest slitne terrasse kan bli som ny

Lobelia trives i sola

- Lobelia trives best der det er mye lys - aller helst i ampler eller krukker. Mot nord og øst blir det for lite lys, sier Olsen Elfstedt.

I tillegg til at lobelia er en enkel plante å holde fin, er dette også en blomst som vil være til glede lenge. Denne ettårige planten blomstrer nemlig helt fra du kjøper den på hagesenteret til frosten kommer på høsten.

– Mye blomst for pengene, med andre ord, sier Olsen Elfstedt.

En annen plante som klarer seg like bra selv, og som holder lenge, er Betulia.

<b>HARDFØR:</b> Betulia omtales som sommerens mest hardføre blomst.
HARDFØR: Betulia omtales som sommerens mest hardføre blomst. Foto: OBP

– Det er en veldig populær blomst som blir brukt veldig mye på kirkegårder. Den er selvrensende og klarer seg selv hele sommeren. Blir den plantet ut i april-mai, klarer også den seg helt til høsten, sier Olsen Elfstedt.

NB: Denne saken ble publisert første gang i juni, 2011, men er oppdatert og gjennomgått i mai, 2020.

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2020, og sist oppdatert 18/04 2024.

Les også