Loom

Klassiske flettemøbler

I 1917 patenterte den amerikanske oppfinneren Marshall B. Lloyd en veveteknikk basert på kraftpapir tvunnet rundt en ståltråd.

UTEMØBLER: Disse møblene tåler å stå ute hele sommersesongen.
UTEMØBLER: Disse møblene tåler å stå ute hele sommersesongen. Foto: Foto: Günter Lambert
Sist oppdatert
FLETTER: En tilbakelent, sofistikert stil preger Loom-møblene signert tyske Günther Lambert.
FLETTER: En tilbakelent, sofistikert stil preger Loom-møblene signert tyske Günther Lambert. Foto: Foto: Günter Lambert
LANGE TRADISJONER: Den engelske fabrikken Lloyd Loom of Spalding har produsent Loom-møbler i over 85 år.
LANGE TRADISJONER: Den engelske fabrikken Lloyd Loom of Spalding har produsent Loom-møbler i over 85 år. Foto: Foto: Lloyd Loom of Spalding
Foto: Foto: Lloyd Loom of Spalding
Foto: Foto: Lloyd Loom of Spalding

En ekte møbelpioner

Marshall Burns Lloyd (1858-1927)

Marshall Lloyd var amerikaner med engelske foreldre. Helt fra sine unge år var han energisk opptatt av ny teknikk, ikke minst vevemetoder, samtidig som han markerte seg som en allsidig oppfinner. Han konstruerte også maskiner for fletting av møbler med tradisjonelle materialer, men søkte stadig nye utfordringer. Rett før første verdenskrig fikk han ideen om å flette møbler av kraftpapir tvunnet rundt ståltråd - dermed var Lloyd Loom-begrepet født. I første omgang ble materialet brukt til fremstilling av barnevogner, men teknikken viste seg å være så fleksibel og gi et så elegant og holdbart resultat at den også ble benyttet til møbler som senere er blitt ikoner i interiørhistorien.

Marshall Lloyds oppsiktsvekkende papirmøbler ble en umiddelbar suksess i USA, og snart besto kolleksjonen hans av over tusen ulike modeller, alt fra gedigne sofaer til barnevogner i det nye materialet.

Loom-feberen bredte seg over Atlanteren til England, og fram til andre verdenskrig antas det at produksjonen av Loom-møbler i disse to landene oversteg 10 millioner eksemplarer.

Mye av grunnen til suksessen skyldes at de nye møblene var stabile, relativt rimelige, smidige og slitesterke, og med klassisk design passet de like godt i små leiligheter som i de mest herskapelige hus, cruiseskip, luftskip og hoteller.

Mange syntes andre typer flettmøbler var for gedigent designet, og dessuten var det en svært arbeidskrevende operasjon å flette tradisjonelle rottingmøbler for hånd.

Kvaliteten på de gamle Lloyd Loom-møblene er så god at de kan være like fine i dag som da de ble lagd før krigen, og de er blitt ettertraktede objekter blant kjennere og samlere. Også i dag finnes det en rekke leverandører som spesialiserer seg på Loom-møbler. I Danmark, England, Tyskland og USA er det fabrikker som ser muligheter i den snart 100 år gamle Loomteknikken.

Opp gjennom de årene har flere norske firmaer lansert disse møblene også hos oss, blant annet Esbjug i Drøbak og agentene Utne & Gullerud, men foreløpig har den helt store responsen fra det norske publikum latt vente på seg.

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også