Hvordan bruke ugressmiddel

Hold barn og dyr unna hagen når du bruker ugressmiddel

Det er viktig å ta være forsiktig før du sprayer ugressmiddel i hagen din.

EFFEKTIVT, MEN SKADELIG UGRESSMIDDEL: Å spraye ugress med sprøytemiddel er en effektiv måte å bli kvitt ugresset på, men vil også skade gress og andre planter rundt ugresset.
EFFEKTIVT, MEN SKADELIG UGRESSMIDDEL: Å spraye ugress med sprøytemiddel er en effektiv måte å bli kvitt ugresset på, men vil også skade gress og andre planter rundt ugresset. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images
Sist oppdatert

Dette må du huske når du bruker ugressmidler

Les etiketten og bruksanvisningen nøye før bruk.

Unngå at midlet kommer i kontakt med hud, øyne eller at det pustes inn.

Hvis du får det i øynene, skyll straks med store mengder vann.

Vask alltid hendene etter bruk.

Bruk anbefalt verneutstyr oppgitt på etikken og sørg for at utstyret er i orden.

Det er lurt å alltid bruke hansker og heldekkende arbeidstøy.

Du må ikke spise, drikke eller røyke når du bruker plantevernmidler.

La aldri barn eller kjæledyr ferdes på det sprøytede området før det er tørt.

Ved mistanke om forgiftning, kontakt lege, ring Giftinformasjonen på 22591300 eller ring 113.

Kilde: Mattilsynet

Nordmenn elsker hagene sine og gjennom vinteren drømmer vi om lekre bærbusker, grønne plener og varme kvelder i lekre utemøbler.

Men virkeligheten kan fort være stygge ugressplanter i blomsterbedet og timevis med luking for å få grønnsakene til å vokse. Mange gidder ikke bruke så mye tid på luking og tyr til ulike sprøytemidler som skal ta knekken på ugresset.

Hvis du gjør det, er det viktig at du tar dine forsiktighetsregler, det er ikke lurt å helle det ut i hagen uten å tenke seg om først.

- Godkjenningen av plantevernmidler for bruk i hobbyhager er strengt regulert. Ved normal bruk av disse preparatene er det ingen risiko for helseeffekter, sier Abdelkarim Abdellaue i Mattilsynet til klikk.no.

Hold barn og dyr unna mens hagen tørker

Det er Mattilsynet som kontroller og godkjenner slike preparater som ugressmidler og de har selv utarbeidet en rekke forsiktighetsregler.

De ber deg lese etiketten og bruksanvisningen nøye for du bruker et slikt produkt i hagen. Bruk alltid hansker og arbeidsklær og husk verneutstyr hvis det er anbefalt på etiketten.

Det er viktig å ikke la midlet komme i kontakt med hud og øyne eller puste det inn. Vask så hendene når du er ferdig.

Mattilsynet understreker også at man må holde barn og kjæledyr unna det sprøytede området helt til det er tørket opp.

Virkestoffet glyfosat finnes i de fleste ugressmidler og dette stoffet er omstridt. Det forskes mye på mulige skadevirkninger, men produktene er godkjent av europeiske og norske myndigheter. Mattilsynet opplyser at glyfosat er undersøkt med henhold til mulighet for å gi genskader, kreft, reproduksjonsskader og skader på nervesystemet, men ingen alvorlige effekter ble funnet.

På mennesker har det blitt konstatert ubehag ved forgiftningstilfeller og hudirritasjon ved søl. Eksponering ved bruk anses generelt for å være lav.

Mattilsynet opplyser om at man ikke skal la barn eller dyr ferdes i området når det fremdeles er vått etter sprøytingen. Er det behandlede området åpent for alminnelig ferdsel, skal det være merket med plakater.

Det er ikke lov til å selge bær som er sprøytet med glyfosat.

Ugressmiddel dreper fort andre planter

Jan Netland er forsker ved Bioforsk og jobber med plantehelse og plantevern. Han ber folk være tilbakeholdne med bruken av ugressmidler i hagene sine fordi du lett kan ødelegge andre planter.

- Midlene som man får kjøpt til privat bruk i hager er godkjent av Mattilsynet, det er svake konsentrasjoner av virkestoffene i dem og de skal ikke være giftige for dem som bruker det, sier Netland.

BEST Å GRAVE OPP: Det tryggeste og mest sikre er å grave opp hele ugresset, men det er viktig å få med seg hele roten.
BEST Å GRAVE OPP: Det tryggeste og mest sikre er å grave opp hele ugresset, men det er viktig å få med seg hele roten. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images

Han ber likevel folk om å lese godt på etiketter og bruksanvisninger og bruke midlene slik det er angitt.

- Det er viktig å huske på at pryd- og matplanter i hagen kan få sprøyteskader hvis du treffer dem med et ugressmiddel. Noen midler kan brukes i plen uten å skade plengresset. Andre midler derimot, skader all vegetasjon og her må du må være spesielt forsiktig slik at du bare rammer ugresset, uten å skade plengress eller planter rundt, sier Netland.

Det er ofte vanskelig å få sprøytet ugress uten å treffe gress og andre planter, men hvis du for eksempel plages av løvetann mellom steinhellene i oppkjørselen, så kan ugressmiddel være nyttig.

Visste du at du også kan bruke eddik for å ta knekken på ugresset?

Netland anbefaler å ikke bruke ugressmiddel i nærheten av mat du dyrker i hagen.

- Hvis du dyrker grønnsaker eller har en flott bærbusk, så er det bedre å luke. Ingen av ugressmidlene som småhageeiere får kjøpt er beregnet til å sprøyte på matplanter.

Han tipser om at hvis du er så uheldig å treffe en grein på for eksempel epletreet med en spray ugressmiddel, så kan det være lurt å brekke av den greinen, slik at ugressmiddelet ikke trenger inn i treet.

Skremt av bruken av glyfosat i ugressmiddel

Seniorrådgiver Liv Thoring i Framtiden i våre hender vil på det sterkeste fraråde å bruke ugressmidler i en hage.

- Virkestoffet glyfosat finnes i Roundup, som er det mest solgte sprøytemiddelet i Norge. Det selges på norske hagesentre. Dette er ikke noe man bør spraye på naturen rundt oss. Det framstilles som ufarlig, men produsenten Monsanto skriver selv på sin nettside at det tar 2-3 uker før giften har forsvunnet ned i røttene, og at i disse ukene bør barn og kjæledyr leke andre steder, sier Thoring til klikk.no.

BILLIG OG EFFEKTIVT: Å bruke eddik kan være en effektiv måte å bli kvutt ugresset på. Her testet vi det på ugress som vokste mellom steinheller og det tok raskt knekken på planten.
BILLIG OG EFFEKTIVT: Å bruke eddik kan være en effektiv måte å bli kvutt ugresset på. Her testet vi det på ugress som vokste mellom steinheller og det tok raskt knekken på planten. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Hun er skremt over at bruken av slike preparater i Norge har økt med mer enn 300 prosent de siste 20 årene.

- Alle slike sprøytemidler er i grunnen like ille. Dette er jo laget for å drepe vekster og insekter i hagene til folk og gjør nettopp det. Det ser man også raskt når man bruker det, du dreper gresset rundt ugresset også fordi produktet er så sterkt. Glyfosat er veldig effektivt, men også svært skadelig, sier Thoring.

Hun anbefaler å bekjempe ugresset ved å luke eller dekke til med fiberduk rundt plantene. Det er også lurt å spa opp jorden i bed og holde den porøs, da får ugresset dårligere feste.

Som klikk.no selv testet i fjor sommer, er eddik en annen effektiv metode for å bli kvitt ugress, hvis du for eksempel sliter med uvelkomne planter mellom steinheller i oppkjørselen.

Les også:

De beste materialene til terrassen

10 hagetips for nybegynneren

Smarte tips til vårrengjøringen

Denne saken ble første gang publisert 18/05 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også