Hoggorm

Det er ulovlig å drepe den...

Så hva gjør du for å bli kvitt hoggorm på hytta?

LIKER Å SOLE SEG: Hoggormer er vekselvarme dyr, og trives i likhet med flere av oss mennesker på steder de kan sole seg.
LIKER Å SOLE SEG: Hoggormer er vekselvarme dyr, og trives i likhet med flere av oss mennesker på steder de kan sole seg. Foto: colourbox.no
Sist oppdatert

Symptomer på hoggormbitt

Hoggorm er den eneste giftige slangen i Norge.

30 prosent av alle huggormbitt er tørrbitt - bitt hvor det ikke sprøytes inn gift. Enkelte kan reagere kraftig hvis de blir bitt og dødsfall som følge av bitt skjer, men er svært sjeldent.

Symptomer på huggormbitt er rødhet, hevelse, smerter og i de verste tilfellene også oppkast, magesmerter, sjokk, hjertebank, svimmelhet og bevisstløshet.

Barn er mer utsatt for kraftigere reaksjoner enn voksne. Alle som blir bitt bør oppsøke lege eller giftinformasjon.

Kilde: Folkehelseinstituttet og Dag Dolmen.

Uønskede dyr på hytta er kilde til irritasjon for mange. Det er for eksempel ikke alle som er like begeistret over å møte hoggorm rett utenfor ytterdøra.

Før du reiser på ferie bør du sørge for at du vet hva du skal gjøre om barnet ditt blir bitt.

Zoolog og amfibieforsker Dag Dolmen ved NTNU Vitenskapsmuseet får henvendelser om hoggorm hvert år.

- Det viktig å huske på at hoggormen aldri ønsker å angripe, men den kan forsvare seg dersom den føler seg truet, sier han

Liten tro på kjerringråd

I Norge er hoggorm fredet ifølge Viltloven, og det finnes derfor ingen giftige midler til å bekjempe den. Fordi hoggorm er fredet vilt kan den kun avlives dersom det er nødvendig for å unngå skade på personer eller eiendom.

Det finnes imidlertid flere kjerringråd som skal holde orm unna eiendommen. Råd som å strø møllkuler, tjære eller urteplanten dyvelsdrek rundt huset, er blant dem. Slike råd stiller imidlertid Dolmen seg skeptisk til.

- Jeg kan ikke avvise at det fungerer, men jeg har liten tro på disse metodene fordi jeg ikke har noen eksempler på at det har virket, sier han.

Et annet råd er å utplassere lydapparater som sender ut høyfrekvente lyder som skremmer skadedyr, selv om disse markedsføres mot mus og rotter.

- Med mindre slike apparater også lager vibrasjoner i bakken, så har dette tvilsomt noen som helst effekt fordi hoggormen ikke har hørsel, sier forskeren.

- Fjern gjemmesteder

Dolmens beste råd er å ta en opprydning i hagen.

EKSPERT: I følge zoolog Dag Dolmen er det de små hoggormene som biter oftest. 
- Hos dem er instinktet mer enerådende, sier han.
EKSPERT: I følge zoolog Dag Dolmen er det de små hoggormene som biter oftest. - Hos dem er instinktet mer enerådende, sier han. Foto: FOTO: ntnu.no

- Tett alle hull og sprekker i muren under huset, og fjern alle steinrøyser og andre gjemmesteder. Kutt ned kratt og busk og ha et jevnt underlag. Det er løsningen, sier Dolmen.

Dette er det beste rådet, også ifølge Jørn Inge Thomassen, daglig leder i ABC Skadedyrteknikk.

- Den mest varige løsningen er å gjøre eiendommen så lite attraktiv som mulig for hoggormen. Hold det ryddig og oversiktlig slik at du kan oppdage den, og fjern gjemmesteder. Klipp gresset ofte, da er det ofte også mindre tilgang på mus som hoggormen spiser, sier han.  

Når du har fått hoggormbesøk på eiendommen må du flytte den fysisk til et annet sted, råder Thomassen og Dolmen.

-  Putt den oppi en bøtte eller pose og slipp den ut et stykke unna eiendommen. To kilometer unna huset holder antakelig. En hoggorm kryper sjelden noe særlig mer enn én kilometer fra hjemplassen sin i løpet av en sommer og holder seg ofte innenfor en radius på 150 meter, sier hoggormekspert Dolmen.

Dersom du ikke klarer å flytte den bør du be om hjelp fra noen andre eller la den være i fred til den forsvinner.

Thomassen i ABC Skadedyrteknikk sier de mottar en del hoggormhenvendelser i løpet av sommeren.

- Vi driver ikke kommersielt med hoggormbekjempelse, fordi den er fredet. Vi kan hjelpe i helt spesielle tilfeller, for eksempel hvis en barnehage har hoggormproblemer, eller i andre situasjoner hvor det er fare for liv.

- Få henvendelser hittil i år

Hoggormen finnes i store deler av Sør-Norge. Giftslangen er mest aktiv morgen og kveld. Når det regner og temperaturen er lavere er den mindre aktiv.

- De trives både på fjellet og i kulturlandskapet, så lenge de har tilgang til både sol og gjemmesteder, forklarer Dolmen.

Hittil i år har Giftinformasjonen mottatt 57 henvendelser i forbindelse med hoggormbitt.

- Vi har hatt veldig få henvendelser til nå, og det skyldes trolig relativt lave temperaturer og dårlig vær den siste tiden, sier seniorrådgiver Mari Trosterud i Giftinformasjonen.

- I løpet av et år er det vanlig at vi får mellom 200-250 telefoner om hoggormbitt, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også