Slik vanner du blomstene og plenen

Gode råd for riktig vanning

15 lure tips for å holde planter og plen i form i sommervarmen.

SLIK VANNER DU BLOMSTENE OG PLENEN: Unngå å vanne rett på kronbladene til sommerblomstene.
SLIK VANNER DU BLOMSTENE OG PLENEN: Unngå å vanne rett på kronbladene til sommerblomstene. Foto: Crestock
Sist oppdatert

Sommeren bringer både stekende sol, regnvær, vind og kulde.

Slik passer du på at blomstene og plenen får riktig mengde vann:

1. Vann om morgenen i stedet for om kvelden. Da fordamper ikke vannet så raskt, og det blir mindre fuktig om kvelden når sneglene kommer på besøk.

2. Det er viktig at plenen din får nok vann når du først vanner. Såkalt skvettvanning fører til grunt rotsystem og tørkesvak plen.

Eldre plener på dyp jord klarer seg med en rotbløyte hver 14. dag.

3. En rotbløyte vil si 20-30 mm nedbør. Setter du en tom blikkboks på plenen, kan du lett finne ut når plenen har fått nok vann. Mål vannstanden i boksen.

4. De aller fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann til ei rotbløyte.

5. Unngå vanning i solskinn, da fordamper det meste av vannet. Vann helst i overskyet vær og gjerne under eller etter et regnvær.

6. Vanner du i sola, kan du risikere sviskader på enkelte blader og bleking av blomstene - spesielt på mange sommerblomster. Hvis mulig, vann jorda og ikke plantene.

7. Sommerblomster i ampler og krukker trenger hyppig vann på det varmeste. Det finnes ulike gelebaserte produkter å blande inn i jorda for å holde på fuktigheten.

8. Frukt og grønnsaker skal ha jevn vanning. Sprekkskader på tomater oppstår typisk ved ujevn vanntilførsel.

Les også: Slik får du en lettstelt hage

9. Jordbær krever vann fra blomstring til fruktsetting, og mens frukten modnes. Pass på at plantene ikke har det for tørt.

10. Husk å vanne etter gjødsling. Pellets i plenen eller på planter gir sviskader hvis de ikke får nok vann og løser seg opp.

11. Juster knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Med litt lengde tåler gresset bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt. La gresset være litt lenger enn normalt før du stikker på ferie.

12. Har du surjordsplanter som f.eks Rhododendron, kan du ta vare på regnvannet og vanne med det. Sett store bøtter under nedløpet fra takrenna.

13. En kort runde med hageslangen over plantene er sjelden nok vann. Det kan lønne seg å stikke fingeren i jorda (!) og kjenne om det er vått lenger ned enn de øverste par centimeterne.

14. Dryppvannslange kan være lurt når du anlegger blomsterbedet ved husveggen eller kjøkkenhagen.

15. Dekk jorda. Gressklipp, bark e.l. holder på fuktigheten i jorda. Husk at bark forbruker nitrogen, og du må gjødsle plantene litt mer enn ved dyrking uten bark.

Denne saken ble første gang publisert 08/06 2014, og sist oppdatert 01/08 2018.

Les også