Tilbring hele sommeren på terrassen

Gjør uteplassen helt vær-sikker!

Vind, vann og sterk sol ingen hindring.

SKJERMET: Denne uteplassen har ly for både sterk sol og noen regndråper. FOTO: Helge Eek
SKJERMET: Denne uteplassen har ly for både sterk sol og noen regndråper. FOTO: Helge Eek
Sist oppdatert

Snart er det på tide å flytte både frokoster og late ettermiddager ut på terrassen igjen.

Selv med mye ugunstig vær, er det ganske mange tiltak som kan sørge for trivelige ute-forhold.

Her er de beste tipsene om du vil gjøre terrassen din mer vær-proof, slik at du kan nyte uteplassen din hele sesiongen, nesten helt uavhengig av været::

Parasoller

Den aller kjappeste og som regel også billigste måten å sørge for beskyttelse av uteplassen på, er å investere i en parasoll. Parasoller er å få kjøpt i nær sagt alle prisklasser, og finnes i et nesten uendelig antall farger, mønstre og stiler.

- En parasoll kan være en kjapp og enkel måte å sørge for skygge til uteplassen på, enten over et spisebord eller en sittegruppe, sier kommunikasjonsrådgiver Stine Odland hos Ikea til Klikk Bolig og fortsetter:

- Det fine med parasoller er at de er lette å slå opp og sammen, og enkelt kan flyttes rundt på, slik at du kan få skygge mens du spiser, eller kan sitte tørt i godstolen ute om det kommer noen regndråper.

PARASOLL: Beskytt deg mot solen varme stråler under en parasoll. FOTO: Espen Grønli
PARASOLL: Beskytt deg mot solen varme stråler under en parasoll. FOTO: Espen Grønli

Odland mener en parasoll har mange fordeler over annen skjerming når det gjelder bruk på terrasser og i hager.

- Ofte er parasoller mer mobile og enkle å bruke. Det er jo også en fordel at man kan få tak i parasoller i mange ulike størrelser, slik at det skal være mulig for nesten alle å finne noe som fungerer i sin hage eller uteplass.

Og det er langt mer enn den klassiske strandparasollen å finne på markedet.

- Man finner parasoller som både er runde, kvadratiske og rektangulære, sier Odland.

- Og disse finnes også i mange størrelser, noe som gjør dem til svært fleksible for bruk på uteplasser av ulik størrelse og utforming, legger hun til.

Levegg

Koselige kvelder eller late ettermiddager på terrassen kan ofte bli forkortet av an kjølig bris, som ofte gjør at man flytter inn for å fortsette kosen inne i varmen.

Men det du trenger da, er enkelt og greit en levegg, som ikke bare vil gi deg en lunere uteplass, men som også vil sørge for mindre innsyn til terrassen eller hagen din.

- Levegger kan bygges fra grunnen eller kjøpes som ferdigspikrede paneler, sier forfatter Dag Thorstensen i Terrasseboka.

LEVEGG: Så lett er det å bli kvitt vinden på uteplassen. FOTO: RKC.no
LEVEGG: Så lett er det å bli kvitt vinden på uteplassen. FOTO: RKC.no

I boka deler forfatteren noen gode tips til deg som vil sette opp en levegg:

- En levegg brukt som vindskjerm skal være halvåpen for å kunne dempe vinden, råder Thorstensen.

- En tett levegg kan gi ubehagelige kastevinder på baksiden av skjermen. Man skal i det hele tatt unngå tette vegger når du skal skjerme mot vind. En tett levegg vil nemlig virke mot sin hensikt og skape vindvirvler.

Den ideelle høyde på en levegg er ifølge boken fra halvannen opp mot 2 meter høy.

- Til dette trengs heller ikke byggemelding, så lenge veggen er under 1,80 meter, under 10 meter lang og står mer enn 4 meter fra nabogrensa.

Det er også å anbefale å vurdere både sol- og utsiktsforhold når det gjelder hvor du skal sette opp veggen, råder Thorstensen.

Det går også fint an å bruke en hekk som levegg for å skjerme uteplass og terrasse.

- Hekker krever lite vedlikehold i forhold til et plankegjerde som må beises eller males regelmessig. I tillegg passer disse utenfor både hus og hytte, sier forfatteren.

Markiser

Mange tenker feilaktig at kanskje markiser bare skygger for vinduer og sol inn i boligen, men markiser kan også fint brukes til å lage le og skygge over uteplassen.

- Det flotte med markiser man kan brukes til å beskytte uteplassen, er at det er fleksibelt i motsetning til et fast tak, forklarer Frode Syvertsen hos Kjells Markiser til Klikk Bolig.

- Du får beskyttelse mot både stekende sol og også noen regndråper, slik at du kan nyte uteplassen selv om det er en dag hvor solen ikke skinner, legger han til.

I likhet med parasoller kommer også markiser i mange ulike farger, mønstre og utforminger, og kan festes på ulike steder, slik at du best mulig kan finne en løsning som passer til din uteplass.

Solseil

Stadig mer populært blir det også å bruke seilduk, såkalte solseil, for å skjerme uteplass og terrasse mot sol og regn.

- Når solen står på sitt mest stekende midt på dagen er det perfekt å ha et solseil som kan slås ut og skape skygge, sier Maria Eriksrud hos Solseil.no til Klikk Bolig.

- I prinsippet har et seil på mange måter samme funksjon som en markis, men fordelen med seilet er at det kan dekke et større område av uteplassen eller terrassen.

Eriksrud forklarer at man i dag får kjøpt solseil i mange ulike farger og fasonger.

- Det er likevel fortsatt mest vanlig å velge lyse farger eller hvit, da mørke farger blekes nokså raskt i sterkt sollys.

Svært mange velger triangelfasong på solseilet sitt, mye fordi disse ofte er enklest å feste, og skjermer da uteplassen på en effektiv måte.

- Triangelseilene har tre festepunkter: to på veggen og et til terrasserekkverket eller et annet festepunkt i hagen, sier Eriksrud.

SOLSEIL: Flere og flere bruker solseil for å skjerme for sol og regn i hage og på uteplass. FOTO: Sveinung Bråthen
SOLSEIL: Flere og flere bruker solseil for å skjerme for sol og regn i hage og på uteplass. FOTO: Sveinung Bråthen

Man kan også kombinere flere seil for å skape den beskyttelsen man ønsker mot sol og regn.

- Flere mindre seil kan monteres slik at de kan strekkes ut og dekke større områder. Da overlapper de gjerne hverandre og gir bedre skygge og le, forklarer Eriksrud.

Solseil finnes i mange prisklasser, helt fra nede i 1000-lappen og opp mot hundretusenkronersklassen.

- Jo større og mer avanserte de er rent teknisk, jo dyrere er de å kjøpe, sier Eriksrud og legger til:

- Det går i dag an å kjøpe motoriserte seil som selv kjører seg ut og inn etter som været forandrer seg.

HUSK: Solseil bør monteres passe stramt og med omtrent tredve prosent fall, ellers kan det samle seg vann i midten, og du risikerer at duken revner.

Når det gjelder vask og rengjøring, er dette ikke noe problem.

- Bruk hageslangen. Er flekkene såpass ille at de ikke går vekk i vask, kan du prøve på renseri, tipser Eriksrud.

TIPS: Nedfall fra løvtrær kan sette flekker på seilduken din, så om du kan unngå å plassere seilet i nærheten av disse, sparer du deg for flekkfjerning og vedlikehold.

Screen

En screen er nærmest vedlikeholdsfri og fungerer som en slags utvendig rullegardin, med at den sørger for å skjerme terrassen din for både innsyn og noe sollys.

- I tillegg gir de litt ly for vinden. Lys og luft får trenge gjennom, slik at det ikke føles som du har bygget inn terrassen. Du kan se ut, men er beskyttet mot innsyn, sier Odland hos Ikea.

Terrassevarmere

Det kan godt være at det på kalenderen står sommer, men at kveldene på terrassen likevel kjennes såpass kjølige at mange heller trekker inn i stua.

Det trenger du ikke om du investerer deg i en terrassevarmer. Det å velge riktig terrassevarmer er nærmest en egen vitenskap, og det er mye du bør ta hensyn til.

Denne saken ble første gang publisert 18/04 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også