Slik velger du rett grill

Gass, kull eller elektrisk grill?

Grillsesongen er i gang. Slik finner du frem i grilljungelen.

DETTE BØR DU VITE:Når du skal gå til innkjøp av grill er det flere ting du bør ta hensyn til. Her får du ekspertrådene.
DETTE BØR DU VITE:Når du skal gå til innkjøp av grill er det flere ting du bør ta hensyn til. Her får du ekspertrådene. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Mange synes det er deilig å får en stakket stund kunne flytte både stue og ikke minst spisestue utendørs, og sørger du får rett skjerming av uteplassen, kan du nyte alle sommerens måltider i friluft, nesten uansett vær.

Skal man først spise utedørs, så er det grillmat som gjelder.

Det finnes mange typer griller å få kjøpt, tilpasset både enhver lommebok og ethvert grillkonge. Men ifølge det britiske design- og interiørnettstedet Housetohome er det viktig å vurdere følgende før man kjøper grill.

1. Størrelse og oppbevaring av grillen

Det sier seg selv at størrelsen på uteplassen i stor grad avgjør hva slags type grill du kan investere i. Bor du med en liten balkong vil du naturlig nok måtte velge en mer plassbesparende grill enn om du har enebolig med stor hage eller terasse.

- Det er også viktig å vurdere hvor mange mennesker du som regel kommer til å tilberede mat for, forklarer Stephen Grove hos Homebase i Storbritannia.

- En annen ting som er viktig å tenke på er oppbevaring. Hvor god plass har du å avse til oppbevaring av grillen når den ikke er i bruk og ikke lenger kan stå ute?

Generelt har kullgriller en tendens til å være mindre og nettere i størrelse enn gassgriller.

SMAKEN ER SOM BAKEN: Noen insisterer på kull, andre sverger til gass. Dette er forskjellen.
SMAKEN ER SOM BAKEN: Noen insisterer på kull, andre sverger til gass. Dette er forskjellen. Foto: FOTO: Colourbox

2. Pris

Griller får du kjøpt i nær sagt alle prisklasser, fra engangsgriller på bensinstasjonen, som fungerer helt ypperlig til en dag i parken, og helt opp i mange-tusen-kroners klassen for en grill som på alle måter er utstyrt som et middels stort resturantkjøkken.

- Kjøp den beste grillen du har råd til, forklarer nettstedet.

- Tenk over hva du trenger av arbeidsflater og ekstrautstyr også, og sørg for at grillen din kommer utsyrt med det du måtte komme til å trenge.

Kullgriller er hos de fleste forhandlere billigere enn gassgriller, da disse ofte er noe mindre i størrelse.

3. Miljø

Det er kanskje ikke det første man tenker på når man skal kjøpe grill, men det er faktisk verdt å tenke over hvordan grillen din påvirker miljøet.

- Det er ingen tvil om at fra et miljøperspektiv er det elektriske griller som kommer ut som vinneren, forklares på på nettstedet til den amerikanske husmordronningen, Martha Stewart.

- Disse plugger man jo bare i kontakten, og ingen røyk eller gasser belaster nabolaget og miljøet.

Kullgriller er nemlig verstingen når det gjelder miljø.

4. Smak

De lærde strides om hvorvidt typen grill har noe å si på smaken av maten. Noen påstår hardnakket at kull må til for å gi den rette lukten og smaken av grillmat, mens andre igjen mener gassgriller gir akkurat samme resultatet - og på en både raskere og mer lettvint måte.

I USA avholdes det årlig flere store konkurranser i grilling og tilberedelse av grillmat. Her benyttes det stort sett uten unntak kullgriller.

- Det er jo noe spesielt med kullgriller, forklarer André Rusthen hos Landmann til Bonytt.no.

- Lukten av nytent kull. Ventetiden på den perfekte gløden.Det er en egen sjarm med kullgriller.

Men at det er noen merkbar forskjell i smaken mellom mat tilberedt på kullgrill eller gassgrill avkrefter eksperten.

- Det er en myte at gassgriller ikke gir grillsmak, blindtester viser faktisk at en vanlig person ikke kjenner noen forskjell på grillet mat fra kullgrill eller gassgrill.

Rusthen forklarer:

- Det er stort sett forberedelsene med krydder og marinade som gir smak. Og selvfølgelig også kvalilteten på råvarene som grilles.

5. Tid

En av de mest vesentlige forskjellene mellom en kullgrill og en gassgrill er tidsperspektivet.

- En gassgrill er klar når du er klar, forklares det på nettstedet Housetohome.

- Du bare slår den på og så er du klar til å begynne. I tillegg sparer du tid når det kommer til rengjøring i etterkant av grillingen, da du slipper å tenke på å kvitte deg med både kullrester og aske.

Kullgrill

Å få igang en kullgrill tar litt mer tid enn å bare skru på en gassgrill, som jo står klar til bruk hele tiden, men mange mener det er verdt det for både smaken og lukten.

Lene Engelien hos Weber Norge forklarer:

- Kullgrillen er på mange måter vår tids moderne ildsted og du har mange muligheter til å eksperimentere med direkte og indirekte steking, røking, baking, "low & slow cooking" med denne typen grill.

Engelien anbefaler Webers originale kulegrill, som ble oppfunnet så langt tilbake som i 1952.

Hos Landman anbefaler André Rusthen modellen American Design.

- Den ser på mange måter ut som en moderne gassgrill, og har mange av fordelene disse ofte har, som for eksempel lokk som kan lukkes og rikelig med avlastningsflater.

Klikks egen Cristopher Sjuve elsker å grille, og gjør det da gjerne med en god gammeldags kullgrill.

- Kull blir varmere, og så slipper du å stresse med gass.

Om maten blir bedre på kullgrill enn gassgrill er Sjuve derimot usikker på.

- Kanskje bare om du er innmari god til å grille!

Gassgrill

Gassgrillene får stadig flere tilhengere som setter pris på enkelhet, minimalt med rengjøring og enkel varmekontroll. Gassgrillen er perfekt for deg som ønsker å grille ofte - også når du har dårlig tid. Du trykker bare på knappen og vips; kort tid etterpå er du klar til å grille.

- På grunn av gassgrillens hurtighet er det like lett å grille både langgrilling i helgene som hurtiggrillet i hverdagen, forklarer André Rusthen hos Landmann.

Gassgriller fås i prisklasser fra litt over tusenlappen til opp mot hundretusenkroners-klassen, og i størrelser som varierer veldig.

- Noen av de største modellene er som et komplett utekjøkken, forklarer Rusthen.

Weber har i tillegg kompakte gassgriller som er perfekte om du ønsker å ta med deg grillen enten du skal på hytten, på campingtur eller bare i parken over veien.

- Med de små Q 100-modellene kan du grille hvor som helst og når som helst, forklarer Lene Engelien.

Gassgriller er også nokså økonomiske i bruk, og ryker og oser langt mindre enn en kullgrill gjør.

Elektrisk grill

En elektrisk grill er perfekt for deg som bor i leilighet med liten balkong, hvor de ikke kanskje har lov til å grille ute med kull eller gass. Ifølge Lefdal er en elektrisk grill et godt valg, og vil fortsatt gi maten den gode grillsmaken.

- Med en elektrisk grill trenger du bare å plugge den inn og begynne å grille, forklarer Engelien.

- Den justerbare varmekontrollen gjør at maten du griller på en elektrisk grill vil få samme lukt og smak som du oppnår på en gass- eller kullgrill.

Gode råd som trygger grillsesongen

  • Pass på barna. Barn skal ALLTID være under oppsyn av voksne når de er i nærheten av grillen.
  • La grillen avkjøle seg før du flytter på den. Flytt aldri grillen når den er varm. Hvis den velter kan du få store forbrenninger.

  • Stabilt underlag. Pass på at grillstarteren alltid står på et stabilt, varmefast underlagt, når du tenner den.
  • Hold brikettene tørre. Oppbevar alltid grillbrikettene tørt, det samme gjelder kullet. Hvis de er fuktige, blir de vanskelig å tenne på.
  • Unngå at grillen flammer opp. Gamle matrester kan forårsake oppflamminger, så hold alltid grillen så ren som mulig. Griller du noe med høyt fettinnhold, som for eksempel flesk eller bacon, bør du ikke gå fra grillen. Bruker du en gassgrill må du aldri slukke eventuelle oppflamminger med vann.
  • Kjøl ned. Tøm aldri askeoppsamleren før grillen er blitt helt kald. Sjekk også at asken er helt kald før du kaster den, slik at den ikke ligger å ulmer i søppelbøtten.
  • Kontroller gassen regelmessig. Kontroller regulatoren og slangen på gassgrillen regelmessig for lekkasjer. Du bør kontinuerlig kontrollerer grillens gassledning og gassfordeleren. Begge skal nemlig være tette før du begynner å grille.

Les også:

Slik blir grillristen ren og pen

Sjekk dette smarte utekjøkkenet

La deg inspirere av alle de flotte uteplassene i vår inspirasjonsguide

Derfor skal du ikke mase på barna

KULL ELLER GASS: Noen sverger til kullgriller for den autentiske lukten og følelsen av grillmat. Mens andre igjen synes det er praktisk og lettvindt med gassgrill. Kullgrill fra Weber og gassgrill fra Landmann.
KULL ELLER GASS: Noen sverger til kullgriller for den autentiske lukten og følelsen av grillmat. Mens andre igjen synes det er praktisk og lettvindt med gassgrill. Kullgrill fra Weber og gassgrill fra Landmann. Foto: FOTO: Weber-Stephen Nordic og Landmann/Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 04/06 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også