Tuja og andre hekker

- Folk flest velger feil tujasort

Men makter du ikke synet av en tujahekk finnes det andre alternativer.

VELGER FEIL THUJA: Bildet til venstre viser tujasorten Brabant og bildet til høyre viser tujasorten Smaragd. Sistnevnte anbefales av hageeksperter, men er også den dyreste.
VELGER FEIL THUJA: Bildet til venstre viser tujasorten Brabant og bildet til høyre viser tujasorten Smaragd. Sistnevnte anbefales av hageeksperter, men er også den dyreste. Foto: FOTO: Sverre Julsrud Kristiansen
Sist oppdatert

Tujahekken er en elsket og hatet plante.

Den er såpass dårlig likt at den til og med har fått en egen Facebookside: Foreningen for tujaens totale tilintetgjørelse i Norge.

Men i motsetning til løvfellende hekker, som ikke beskytter mot innsyn hele året, kan tujaen være kjærkommen mot naboen.

Makter du ikke synet av tuja finnes det andre alternativer til hekk.

HYGGELIG HEKK: Svartsurbær er et hyggelig og godt alternativ til thujahekken. Den har friske blanke blader og gir en fin ramme rundt hagen.
HYGGELIG HEKK: Svartsurbær er et hyggelig og godt alternativ til thujahekken. Den har friske blanke blader og gir en fin ramme rundt hagen. Foto: FOTO: Sverre Julsrud Kristiansen

For mye tuja

- Absolutt! Husk at planteavstanden til en tujahekk er én kilometer... fleiper faglærer Anders Nordrum ved Gjennestad gartnerskole. Han mener nordmenn har forspist seg på tuja.

Men at tujaen er blitt såpass dårlig likt, skyldes ikke at det er en dårlig plante, fortsetter han.

- Det handler først og fremst om at folk flest velger feil tujasort. Varianten som blir valgt er gjerne Brabant. Det er en tuja som blir fort gul og lurvete. Den peneste er imidlertid Smaragd.

Nordrum legger til at det ikke er uvanlig at nordmenn forspiser seg på ulike hekker med jevne mellomrom:

80-tallets favoritt

GODT ALTERNATIV: Barlind (Taxus x media) er en hekk som fint kan erstatte thuja, ifølge ekspertene. Den holder seg flott hele året - også om vinteren. Bildet viser hybridbarlind som blir én meter høy.
GODT ALTERNATIV: Barlind (Taxus x media) er en hekk som fint kan erstatte thuja, ifølge ekspertene. Den holder seg flott hele året - også om vinteren. Bildet viser hybridbarlind som blir én meter høy. Foto: FOTO: Sverre Julsrud Kristiansen

På 60-tallet var det berberis som gjaldt. På 70-tallet kom buskfuru og blankmispel - og litt senere potentilla.

Det var altså ikke før på 80, 90-tallet at tujaen tok over hekkmoniet.

- I begynnelsen var den dyr og eksklusiv. Nå har den blitt forholdsvis rimelig, og det er vel derfor den er blitt såpass populær, og fortsatt er det, forteller Nordrum.

Alternativer

Han foreslår fem andre varianter til tett hekk:

Barlind (Taxus x media), bøk (Fagus silvatica), lind (Tilia cordata), søtmispel (Amelanchier spicata) og svartsurbær (Aronia melanocarpa) - alle passer godt til norske forhold.

Redaktør Tommy Tønsberg i Norsk Hagetidend foreslår også bøk.

- Dette er er en løvfellende hekk, men som beholder de brune bladene frem til våren. Det innebærer at den gir noe skjerming også om vinteren, sier han.

GLAD I BØK: Bøk er en hekk flere hageeksperter setter pris på. Dette er en løvfellende hekk, men som beholder de brune bladene frem til våren. Det innebærer at den gir noe skjerming også om vinteren.
GLAD I BØK: Bøk er en hekk flere hageeksperter setter pris på. Dette er en løvfellende hekk, men som beholder de brune bladene frem til våren. Det innebærer at den gir noe skjerming også om vinteren. Foto: FOTO: Hageselskapet

Barlind

Barlind er også en favoritt, med mange gode egenskaper, ulempen er imidlertid at den ikke vokser så fort og er dyr i innkjøp.

Vil du ha en hekk som er vakker og grønn hele året, og som kan beskjæres hardt hvert år, er barlind midt i blinken.

- Husk bare på at den er giftig, men det er først og fremst de røde bærene som kan være fristende for barn. Kjøp eventuelt hannplanter for å unngå bærsetting, avslutter han.

Les også:

Slik får du grønnere plen enn naboen

Her finner du de kuleste interiørbildene

Førstehjelp til busken i hagen

Ut på tur med sitteplass på lur

Denne saken ble første gang publisert 03/05 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også