Vedlikehold av frukttrær

Få mer frukt på frukttrærne

Sjekk ekspertenes tips om stell av frukttrær.

FRISK FRUKT: Selvdyrkede epler er både godt og sunt.

FRISK FRUKT: Selvdyrkede epler er både godt og sunt. Foto: FOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert
POPULÆRT: Plommtrær er like populære som de tradisjonelle epletrærne

POPULÆRT: Plommtrær er like populære som de tradisjonelle epletrærne Foto: FOTO: Colourbox

Ingenting smaker bedre enn selvdyrkede epler i eplekaken , eller søte moreller i sommersolen.

Kortreist mat er i tiden, og stort kortere enn ut i sin egen hage får man det ikke.

Hvilke frukttrær er de vanligste i Norge, og hvordan bør de dyrkes og vedlikeholdes, for å bære mest mulig frukt?

Rikelig blomstring

- Når det gjelder frukttrær til privathager er fordelingen: 30-35 prosent eple, 30-35 prosent plomme, 20 prosent morell og kirsebær, og 10 prosent pære, forteller Inger Hilmersen fra Opplysningskontoret for blomster og planter.

- For å få en rikelig blomstring og fruktsetting er det viktig at trærne har god generativ vekst, som betyr at de danner mange blomsterknopper.

- Dette får man på trær som er podet på svaktvoksende grunnstammer, og på greiner som vokser utover og nedover. Informasjon om grunnstammen skal stå på etiketten på alle frukttrær som selges, fortsetter hun.

- For å bære frukt må trærne selvfølgelig også stå solrikt, og ha god tilgang på vann og næring. Ved sterk vegetativ vekst med mange og lange, opprette skudd blir det lite fruktsetting.

- Beskjæring, innkorting og nedbøying av skudd kan brukes for å endre veksten. For å få rikelig fruktsetting er det også viktig med god pollinering!

Pollinering

- Pollinering (bestøving) av blomstene er viktig for mange av fruktsortene. Dårlig eller mangelfull pollinering gir dårlig fruktsetting. For å få dette til må man ofte plante to eller flere frukttrær av samme slag. Noen sorter er gode pollensorter for andre, og noen kan stå alene.

- Dette kan man få informasjon om på hagesenteret, men i et boligfelt hvor mange har ulike frukttrær vil pollinering som regel ikke være noe problem.

- For små hager og store balkonger vil søyletrær podet på svaktvoksende grunnstammer være aktuelle. Disse tar liten plass, og bærer akkurat nok frukt til at alle får og ingenting havner på bakken, avslutter hun.

PÅ BALKONGEN: Søyletrær er et godt alternativ til de som ønsker et frukttre på balkongen.

PÅ BALKONGEN: Søyletrær er et godt alternativ til de som ønsker et frukttre på balkongen. Foto: FOTO: Inger Hilmersen

Beskjæring

- Hos oss er det epletrær, plommetrær og morelltrær som er de mest populære frukttrærne, forteller Ellen Solberg Werenskjold, fra Bo Grønt Myrvold på Jessheim.

- Mitt beste råd for å få mest mulig frukt, er å beskjære frukttrærne.

Det er flere grunner til at frukttrær bør beskjæres, men først og fremst er det for å stimulere utvikling av frukt.

Ved å beskjære treet unngår du at treet blir for tett, slik at luft og lys slipper til. Det kan også være nødvendig for å begrense størrelsen på treet, og for å lette innhøstingen.

En grei huskeregel er at alle grener som vokser oppover bærer lite eller ingen frukt, mens grener som vokser bortover eller svakt nedover bærer frukt.

Små kutt

-Eple og pæretrær bør beskjæres tidlig på våren, i februar- mars, fortsetter Werenskjold. Mens blødende trær, som plomme og kirsebærtrær, bør beskjæres etter høstingen på sensommer, eller tidlig høst.

Små kutt

All beskjæring gir treet sår, så det er viktig å gjøre det riktig slik at sårene kan gro. Skadene blir minst på et ungt tre, så man bør begynne tidlig, fra 2-4 år etter planting. Kutt så nær hovedgrenen som mulig, og med små kutt som gir mindre sår. Små sår vil gro raskere.

- Det kan være flere årsaker til at frukttreet ditt ikke bærer frukt, forklarer Werenskjold.

- Det kan ha vært en kald vår med lite insekter, treet kan ha fått sykdommer, soppangrep eller insektangrep. Noen frukttrær trenger også å stå i nærheten av et annet frukttre, mens andre er selvbestøvende. Dette varierer mellom de ulike treslagene, avslutter hun.

Les også:

STÅ SAMMEN: Noen frukttrær må stå i nærheten av andre frukttrær for å oppnå pollinering

STÅ SAMMEN: Noen frukttrær må stå i nærheten av andre frukttrær for å oppnå pollinering Foto: FOTO: Colourbox

Disse rosene tåler mest

Slik planter du busker og trær

De største hagetabbene

Slik blir grillkvelden perfekt

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag