Lettstelte sommerblomster

Disse tabbene bør du unngå i blomsterbedet

Sjekk hvordan du IKKE bør behandle sommerblomstene.

ROSA KRYPBRUDESLØR: De små, rosa blomstene danner en herlig lyserosa "sky".

ROSA KRYPBRUDESLØR: De små, rosa blomstene danner en herlig lyserosa "sky". Foto: FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter

Publisert Oppdatert

Det finnes vel ikke noe vakrere enn frodige sommerblomster i alle regnbuens farger?

Sommerblomster plantes ute i krukker og må stelles pent med i sommermånedene, selv om noen sommerblomster er mer lettstelte enn andre.

De vanligste fellene

Det er noen feller du bør unngå om sommerblomstene skal vare ut sesongen.

Den vanligste tabben når det gjelder sommerblomster er nok for lite vanning.

Planter lever, de fordamper vann hele tiden, og trenger vann. Dette gjelder særlig for sommerblomster, som både skal vokse og blomstre i en lengre periode.

- Setter du sommerblomstene i sola og tar en uke ferie, kan det hende du finner igjen en tørr sak, advarer Elin Nordli, informasjonskonsulent i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Så lenge det er hull i bunnen av pottene som sommerblomstene står i, trenger du ikke være redd for å vanne for mye. Det er mye bedre å vanne for mye slik at noe renner ut igjen, enn at du ikke vanner.

PELARGONIUM: Planten som gir "sydenfølelse", da den er mye brukt sørover i Europa. Den klarer litt tørke, og blomstrer gjennom hele sommeren.

PELARGONIUM: Planten som gir "sydenfølelse", da den er mye brukt sørover i Europa. Den klarer litt tørke, og blomstrer gjennom hele sommeren. Foto: FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter

Planter i friluft

De vanligste tabbene

  • For lite vanning
  • Manglende drenering
  • For lite jord
  • Manglende plukking av visne blomster

Om du har lett for å glemme plantene dine, er et godt tips ikke å ha plantene under tak.

- Det pleier jo å komme endel vann fra oven i løpet av en norsk sommer, påpeker Elin Nordli.

Når det gjelder plassering av sommerblomster kan de gjerne stå i halvskygge, du behøver ikke plassere blomstene midt i solsteiken.

Hilde Poppe er gartner i Plantasjen og samtykker i at for lite fuktighet stort sett er det som dreper sommerblomstene. Men for lite jord er også en årsak til plantedød.

- Det er viktig å plante om sommerblomstene så de har nok plass til røttene. Da vil de ikke tørke ut fullt så fort, forklarer gartneren til Klikk.no

Drenering er også et viktig stikkord. Har du ikke ordnet med drenering vil røttene stå i vann når det kommer nedbør. Det er ikke bra.

- Lag hull i bunnen og bruk gjerne mye lecakuler eller stein, sier Hilde Poppe.

Bør plukkes ofte

Hun minner også om at sommerblomster bør plukkes ofte.

Tina Pedersen er produkt- og utviklingsansvarlig i Mester Grønn. Hun råder til å bruke langtidsgjødsel om du ønsker å beholde sommerblomstene så lenge som mulig. Da trenger du nemlig ikke gjødsle flere ganger i løpet av sesongen.

- Bland den gjerne inn i jorden når du planter i potter og bed, da får plantene en kickstart fra begynnelsen, sier Tina Pedersen til Klikk.no

Er du redd du kommer til å gå i noen av blomsterfellene over, kan det være lurt å prøve seg på disse 13 lettstelte sommerblomstene, anbefalt av Elin Nordli i Opplysningskontoret for blomster og planter, Hilde Poppe i Plantasjen og Tina Pedersen i Mester Grønn:

SPANSK MARGERITT: Blomstrer godt  i halvskygge og tåler dårlig vær.

SPANSK MARGERITT: Blomstrer godt i halvskygge og tåler dårlig vær. Foto: FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter

1. Petunia - Planten, som kan ha puteformet eller hengende vekst, har et bredt utvalg i blomsterfarger. Petunia elsker sol og blomstrer best om den får jevn vanning.

2. Pelargonium - Planten som gir "Syden-følelse", da den er mye brukt sørover i Europa. Den klarer litt tørke, og blomstrer gjennom hele sommeren.

3. Femtunge - En tøffing som tåler både skygge, regn og litt tørke. Planten har hengende vekst, og blomster i lys lilla, rosa eller hvitt.

4. Spansk margeritt - Spansk margeritt blomstrer godt også i halvskygge, og tåler dårlig vær.

5. Rosa krypbrudeslør - De små, rosa blomstene danner en herlig lyserosa "sky". Planten danner lett hengende tuer, og tåler både regn, litt tørke og skygge.

6. Scaevola - Gror uten at man må plukke den, og blir veldig blå og dekorativ utover sommeren.

7. Begonia - både knollbegonia og isbegonia tåler å tørke noe, og krever ikke å plukkes hele tiden.

8. Kalanchoe - En plante de fleste får til inne, men få vet at den også kan brukes ute. Den blomstrer lenge, men ikke hele sommeren. Den tåler som kjent både sol og litt tørke.

PETUNIA: Petunia elsker sol og blomstrer best om den får jevn vanning.

PETUNIA: Petunia elsker sol og blomstrer best om den får jevn vanning. Foto: FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter

9. Tagetes - En variant som er ganske grei å vedlikeholde.

10. Brachycome - Blir blå stor og flott når den får bra med vann og gjødsel - og tåler også litt frost på høsten.

11. Stemor - En liten tøffing som tåler ustabilt vær.

12. Surfina - Det er en villig sommerblomst, som vokser hengende. Den må vannes rikelig, krever jevn gjødsling, og stortrives i solen.

13. Hortensia - Denne tolererer fuktige forhold og passer derfor godt til regnfulle somre som det ofte er i Norge.

Les mer:

Snitter du blomstene riktig?

Dette er verdens fineste hage

Slik blomstrer rosene best

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning