Våren er høytid for nabokrangler

Dette krangler vi med naboen om

Disse konfliktene setter naboskapet på prøve.

TENK PÅ NABOEN: Både Huseiernes Landsforbund og Konfliktrådet råder deg til å prøve å løse nabokonfliken utenfor retten.
TENK PÅ NABOEN: Både Huseiernes Landsforbund og Konfliktrådet råder deg til å prøve å løse nabokonfliken utenfor retten. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Høytvoksende hekker, øredøvende musikk, katter som tisser på trappa og unger som har trampoline-party rett under soveromsvinduet ditt; det finnes nok av grunner til at naboskapet går på en smell.

Det spirer og gror i hagene rundt om i det ganske land. Men våridyllen kan bli kortlevd når trær, hekker og busker blir roten til alvorlige krangler mellom naboer. Ifølge de som jobber med å løse slike konflikter, så er det nemlig nettopp våren som er høytid for denne typen uenigheter.

- Det er alltid sånn når snøen forsvinner og man blir mer opptatte av hage og beplantning igjen, at det kommer er ras av nabokrangelsaker som har med trær, hekker og hage å gjøre, forklarer advokat i Huseiernes Landsforbund (HL), Annita Magnussen, til Bonytt.no.

- Selv om det må nevnes at vi generelt sett faktisk har sett en liten nedgang i slike saker som kommer inn til oss.

KLIPP HEKKEN: Hekker som vokser så de skygger for naboens utsikt eller tomt er det mange som krangler om.
KLIPP HEKKEN: Hekker som vokser så de skygger for naboens utsikt eller tomt er det mange som krangler om. Foto: FOTO: Colourbox

Og det er ikke bare i her Norge vi krangler så busta fyker. Våre naboer i sør er ikke noe mer vennlig innstilte når det gjelder naboene sine.

Ifølge en undersøkelse TNS Gallup har gjort for det danske bolignettstedet Bolius er det spesielt tre ting som får danske boligeiere til å ryke i tottene på hverandre: Høy musikk, husdyr og planter og trær.

Busker til besvær

Selv om både støy, slurvete parkering og frekke husdyr er med på listen over nabokrangler, er det ingen tvil om at de fleste konflikter starter over trær og planter.

Skyggefulle trær topper nemlig listen over nabosyndene vi i aller størst grad erger oss over.

- Trær som skygger over naboens tomt, grener som kommer over gjerdet og hekker som vokser for høyt er noen av de mest vanlige konfliktene når det gjelder naboer, forklarer Annita Magnussen hos Huseiernes Landsforbund.

- Spørsmål om man kan kreve å få fjernet treet til naboen er en gjenganger folk kontakter oss om.

Advokaten er snar med å understreke at det kan bli dyrt å ta saken i egne hender:

- Det som er viktig å huske på her, er å ikke finne på å ta saken i egne hender. Det kan ende med et overraskende erstatningskrav dersom du går til det skrittet å hogge ned treet til naboen, forklarer Magnussen.

Støy

Hagefester som strekker seg ut i de sene timer, plenklipping på søndager eller en gneldrebikkje som aldri holder fred, er andre problemer som ofte resulterer i nabokrangel.

- Støy fra varmepumper og bråkete barn som hopper på trampoline hører vi også oftere om at kan irritere og skape konflikt, forklarer Magnussen.

Kjæledyr

Både katter som tisser og hunder som bjeffer kan føre til uvennskap naboer imellom.

Dette krangler vi om

1. Trær og beplantning

2. Husdyr

3. Støy

4. Trampoliner

5. Varmepumper

6. Parkering

7. Vei og veirett

8. Bygg og tilbygg

9. Gjerder og hekker

10. Grillos

Kilder: Bolius, Nrk.no, Klikk.no, Konfliktrådet og Huseiernes Landsforbund

Det samme kan faktisk også høns og andre litt mindre konvensjonelle husdyr som utgjør en plage eller forstyrrelse for naboene dine.

Og selv om det i praksis er tilnærmelsesvis umulig, har man som katteeier faktisk plikt til å påse at katten ikke gjør fra seg i naboens hage.

Rot

Om naboen roter så mye på sin tomt at det er til sjenanse for deg, bør du ta dette opp. Om han ikke rydder opp, kan faktisk kommunen gi naboen påbud om å kvitte seg med rot - om det viser seg at det kan være til fare eller skade.

Konfliktrådet kan hjelpe

Konfliktrådet i kommunen din er en god ressurs om du befinner deg i en krangel med naboen. Når du kontakter Konfliktrådet vil du få råd og hjelp til om saken din egner seg for behandling hos dem.

- Konfliktrådet kan gi bistand i slike saker ved å invitere til en konstruktiv samtale om hvilke alternativer og løsninger som finnes, forklarer informasjonssjef Gro Jørgensen i Konfliktrådet.

- Megleren dere møter er upartisk og det er møtedeltakerne selv som bestemmer hva som skal stå i en eventuell avtale.

Jørgensen understreker at det er ingen krav om at partene skal komme fram til en avtale.

- Av og til kan det bare være nok å snakke sammen.

God folkeskikk

Advokat i Huseiernes Landsforbund, Anita Magnussen, forklarer at altfor mange starter konflikter med naboen som ender opp med å være unødvendige.

- Om du på forhånd sjekker hvilke rettigheter du har, kan jo unngå ubehageligheter og kanskje et livslangt dårlig naboskap.

Magnussen forklarer:

- Ofte kommer du langt med god gammeldags folkeskikk. Det er absolutt ikke sikkert at det er en god idé å true med advokat ved først og beste anledning.

Pass på fargevalget

På Dvergneset utenfor Kristiansand har én nabos litt uvanlige fargevalg skapt misnøye og konflikt i nabolaget.

Ifølge avisen Fædrelandsvennen vakte det oppsikt da én huseier i en rekke av hvite kjedede selveierboliger valgte å male huset knall turkis. Nå skal - ifølge avisen - kommunen vurdere om den er grell nok til at de bør gripe inn.

- Hadde alle husene hatt forskjellige pastellfarger, var det én ting, men her kommer det plutselig et turkis hus inni der. Vi har et ønske om at huseier modererer fargebruken, uttaler prosjektleder Tron Inge Nilsen fra Skanska Eiendomsutvikling til avisen Fædrelandsvennen.

Snøtrøbbel

Avisa Nordlys meldte i februar om to Tromsø-naboer som endte opp med å ringe politiet på hverandre etter en krangel om snømåking. Ifølge avisen opplyste den ene naboen at han hadde måket sin oppkjørsel fri for snø, da naboen kom med sin snøfreser og freste innkjørselen hans full. Han hadde da måket snøen i retur igjen, med det resultat at naboen spyttet han i ansiktet.

- Først ringte den ene naboen til politiet for å melde i fra. Mens vi var på tråden med han ringte jammen meg den andre mannen for å melde fra om den andre, forklarer operasjonsleder Trond Amundsen ved Troms politidistrikt til Nordlys.

Dette sier loven:

1. Trær

Naboloven i Norge slår fast at et tre ikke må være til skade eller særlig ulempe, samt at treet ikke må stå nærmere naboeiendommen enn en tredjedel av trehøyden. Det betyr at hvis treet for eksempel er seks meter høyt og står nærmere din eiendom enn to meter, så har du rett til å få det fjernet. Merk deg at dette gjelder kun dersom det ikke er om å gjøre for naboen å beholde treet (affeksjonsverdi, hindrer innsyn e.l) og at det er tydelig til ulempe for deg.

HOPPENDE MORO: Men ikke om du forstyrrer naboen som liker å sove lenge på søndagsmorgenen.
HOPPENDE MORO: Men ikke om du forstyrrer naboen som liker å sove lenge på søndagsmorgenen. Foto: FOTO: Colourbox

Dersom det er på det rene at du har krav på å få fjernet treet og naboen ikke vil gjøre det, så kan du be Konfliktrådet megle i slike tvister. Hvis dette forsatt ikke det nytter, kan du velge å gå gå til sak mot naboen.

- Her er det lurt å vurdere kostnadene opp mot hvor stort problemet er for deg, da dette fort kan bli dyrt, minner Magnussen om.

2. Grener

Dersom grenene på treet vokser godt inn på din eiendom har du krav på å få kuttet dem. Først ber du naboen om å gjøre det, med beskjed om at dersom han/hun ikke følger opp, gjør du det selv.

3. Hekk/gjerder

Hvis hekken eller gjerdet til naboen ikke er vedlikeholdt, slik at det er til skade eller ulempe for deg, må du få naboen til å gjøre noe med det. Hvis ikke kan du be Konfliktrådet om hjelp til å løse saken.

4. Trampoliner

Du må tåle at ungene i nabohuset hopper på trampolinen sin, men hvis det er til stor sjenanse kan du for eksempel be naboen om å flytte den litt lengre bort fra husene.

5. Støy

Du må tåle det man kan kalle normal støy, for eksempel at naboen klipper gresset med motorgressklipper i ny og ne, og både litt trampolinehopping og musikk. Forøvrig er det politiet du må kontakte når det gjelder gjentatt festing med støy og musikk.

6. Varmepumper

Desverre er det slik at mange varmepumper lager mye støy.

Endel borettslag har i sine vedtekter forbud mot varmepumper.

Nabolovens paragraf 2 forbyr at man påfører naboen "urimelige og unødvendige" ulemper. Ulempen vil fort være å anse som unødvendig dersom en annen plassering av varmepumpen vil bedre naboens situasjon.

TIPS: Ta en prat med naboen om muligheten for å flytte varmepumpen.

7. Bygging og/eller tilbygg

Et nabovarsel bør ha gått ut om naboen bygger ut huset sitt, og støy og tilbygg blir til sjenanse. Ifølge naboloven skal naboen ikke påføre deg urimelige og unødvendige ulemper, men det hele blir et vurderingsspørsmål.

Plan- og bygningsloven er instansen som regulerer om tilbygget er lovlig eller ikke.

8. Vei

Dersom man har felles vei til eiendommene, så krangles det ofte om hvor det er tillatt å parkere og ikke minst at det kjøres for fort på disse veiene. Her råder Konfliktrådet at man bør vise folkeskikk og bruke felles vei på en måte du ville ha ønsket at andre gjør.

Les også:

Sjekk naboens tomtegrense på nett

Her gjør du unike interiørkupp

Sjekk disse luksuseiendommene

Hva kan du egentlig om Europas konegebarn?

IKKE DUMP SNØEN PÅ NABOENS TOMT: Det kan raskt føre uvennligheter mellom deg og naboen.
IKKE DUMP SNØEN PÅ NABOENS TOMT: Det kan raskt føre uvennligheter mellom deg og naboen. Foto: FOTO: Colourbox

Denne saken ble første gang publisert 26/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også