Kuldegrader i hagen

Dekk plantene til om nettene

Kalde vårnetter er ikke optimale oppvekstforhold for skjøre hagevekster.

TIDLIG UTE? Om du har løk eller sommerplanter i bedet bør du dekke dem til når vårnettene er kalde som nå.
TIDLIG UTE? Om du har løk eller sommerplanter i bedet bør du dekke dem til når vårnettene er kalde som nå. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert
BLOMSTER OG FROST. Mange sommerblomster er sårbare mot nattefrost, men stemorsblomsten klarer seg. Generelt kan man dekke til bedene om natten dersom det er fare for frost.
BLOMSTER OG FROST. Mange sommerblomster er sårbare mot nattefrost, men stemorsblomsten klarer seg. Generelt kan man dekke til bedene om natten dersom det er fare for frost. Foto: Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.

Våren har kommet på kalenderen, men det har ikke temperaturen fått med seg. Kuldegrader har vært en hyppig nattegjest i mange hager, og for skjøre blomster og vekster er ikke det de beste oppvekstforholdene.

- Mitt råd til hageeiere som er redde for at nattefrosten skal ta blomstene, er å dekke dem til med en gammel skjorte, forteller Fred Nilsen ved Sjøstrand gartneri.

Selv bruker han en gammel blomstret Hawaii-skjorte.

Søk råd

- Det er for så vidt ikke overraskende med frostnetter på denne tiden av året, sier professor Åsmund Bjørnstad ved Universitet for miljø- og biovitenskap til klikk.no.

- I plantverdenen finnes alt fra de vekstene som klarer mange frostnetter til de som hutrer selv når det er noen varmegrader.

Hans råd er å søke informasjon om hvordan plantene klarer seg under frostnetter.

- Ta kontakt med et plantesenter eller les i hagebøker.

Bjørnstad forteller at det er mest kritisk for de plantene som har startet veksten. Særlig gjelder dette sommerblomster som har stått lunt inne i et gartneri og som settes ut.

Vent med sommerblomster

Nilsen forteller at blant annet stemorsblomster og såkalte flerårige vekster greit klarer noen få kuldegrader om natten.

Noe annet er det med sommerblomstene.

- Det er sommerblomstene vi er redde for. De er sårbare for kald trekk, og det kan føre til at bladene blir stygge, forklarer Nilsen.

Hans råd er derfor å vente med å sette ut sommerblomstene til det blir varmere i været og faren for nattefrost forsvinner.

Ingen vits med gjødsel ennå

Ifølge Nilsen kan man også vente med å gjødsle.

- Jeg snakket med en bonde som fortalte at han bare hadde målt tre varmegrader nede i jorden, og med så lav temperatur er det ingen vits i å gjødsle fordi blomstene likevel ikke klarer å nyttiggjøre seg det.

Hans råd er å vente med gjødsling til det har blitt grønnere.

Rosene

Nilsen forteller at de får mange spørsmål fra engstelige roseeiere som frykter at rosene deres har krepert i løpet av vinteren.

- Vårt råd er å klippe buskene ned til det bare er igjen 20 til 30 cm og gi buskene en sjans til å vise at det fortsatt er liv i dem.

Viktig med god jord

God vekstjord er viktig for at blomster og vekster skal trives, og Nilsen er opptatt av at hageeiere ikke kjøper billigjord som har for mye torv i seg.

- For mye torv i jorden innebærer at den blir tett og gir blomster og vekster dårligere forhold. Når man kjøper jord, skal man derfor spør etter den jordkvaliteten som gartnere bruker.

Les også:

Dette er hagen nordmenn liker best

Vedlikeholdsfri hage

Urter i hagen

250 tips til sykkelturer

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også