Dyrk eksotisk

Bygg drivhus av gamle vinduer

I drivhuset trives grønnsakene langt utover høsten. Bygg et selv av gamle vinduer eller snekre veksthuset av tre og glass.

Publisert Oppdatert

Foto: Foto: Frode Larsen

Drivhus av gamle vinduer

Sidevinduene, som er ca. 150 x 60 cm, ble utgangspunktet for dette drivhuset. Det ble bygd et reisverk i hvitmalt, impregnert tre, vesentlig av 7 x 3 cm stendere. Reisverket ble festet til muren i bakkant med ekspansjonsskruer.

Det ble forsterket i hjørnene av skråstag. Glasstaket er lagd av gamle vinduer. Reisverket i taket er lagd med stendere. Gulvet er lagd av impregnerte terrassebord. Det kan også støpes gulv med varmekabler.

Vinduene er skrudd fast, disse er enkle, men med doble isoleres det bedre. Rammene til skyvedørene er spesialbestilt hos Rival, og glassene er spesialskåret hos glassmester.

Skal du bygge drivhus, bør du passe på at det blir bredt nok til at du kan få plass til hageutstyr og en krakk.

Husk store dører

Høyden må være minst 140 cm, slik at tomatplantene får strekke seg.

Døren bør være bred slik at du lett får inn utstyr - hvis drivhuset er lite, er det spesielt praktisk å ha god plass i åpningen.

Sett opp hyller til småplanter tidlig på våren.

Hyllene bør kunne hektes lett av. Lager du rillehyller, kan de senere brukes som klatrestativ for plantene.

Forskjellige oppvarmingsmåter

Ideell temperatur for drivhusplantene er 25 grader på dagtid og 15 grader om natten. Det finnes tekniske hjelpemidler som gjør det mulig å oppnå dette i kaldhus.

Temperaturutjevning kan du oppnå ved å plassere noen mørke tønner med vann i drivhuset. Solenergien vil varme opp vannet om dagen, og varmen slippes ut når rommet blir kaldere.

Drivhuset kan for eksempel varmes opp med varmekabler, vedovn, oljekamin, vifteovn eller isoleres med halmballer i kalde perioder.

Du kan bruke automatisk vanningssystem eller vanne manuelt. Husk at store tomatplanter kan trenge flere liter vann per dag.

Plasser drivhuset slik at det er praktisk å komme til. Det er bare fint med en skyggestund midt på dagen, så unngår du for høy temperatur. Skal du bruke drivhuset om vinteren, bør endeveggen settes øst-vest.

Mer enn tomat

Tomater og agurk er de som er mest dyrket. Men du kan også dyrke aubergine, melon, salat og druer uten at det kreves dyrt og oppvarmet drivhus.

Egnede drivhussorter er agurk, tomat, paprika, aubergine, melon, spinat, salat, brokkoli, blomkål, endivie, gulrot, kinakål, knutekål og reddik.

Sydfrukter trives godt i drivhuset, men de tar gjerne mye plass og kan skygge for de andre plantene.

Hjemmedyrkede aprikos, fersken, fiken, kiwi, mandel, nektarin og druer er litt ekstra stas å servere. Sår du blomster i drivhus, får du blomsterglede tidlig om våren.

Fresia, roser, kornblomster, amaryllis, liljer, krokus og pelargonia er blant de mange blomstene som kan få oppveksten i drivhuset.

Les også:

10 råd for buskplanting

Stor guide til utepeiser

Beskjær rosene når du vil

Legg stein på uteplassen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning