uterom, utepeis, niklas hart uteplass, niklas hart, biopeiser, bioetanol=

FLAMMER FRA FATET: Gulvfakkelen "Brasero" fra spanske Gandia Blasco finnes i størrelsene Ø: 50 cm og 90 cm, kr 6900 og kr 9400, www.roberttandberg.no. © Foto: Produsenten

Biopeisen Fireplace fra Iittala

FINSKE FLAMMER: "Fireplace" er designet av den finske designeren Ilkka Suppanen for Iittala (38 x 43 cm), kr 8998, www.iittala.com © Foto: Pelle Bergström

De avgir verken røyk eller lukt. De spruter ikke gnister. Og du kan flytte dem omkring akkurat som du vil.

Biopeisene har vært vanlige på Kontintentet i flere tiår, men er fremdeles et sjeldent syn på norske terrasser.

Fyringsstoffet er bioetanol - flytende sprit fremstilt av biologisk materiale som trevirke, mais, potet eller lignende.

Én liter bioetanol gir 6-7 kWh, og varer i 1-4 timer, avhengig av hvor hardt du fyrer. Prisen er omkring 40 kr literen.

Vakker men farlig?

Før du finner din favoritt, er det noen ting du bør vite.

Flammebildet kan kanskje virke litt kunstig, men det er altså ekte flammer vi snakker om. Derfor er det avgjørende at peisen står stødig.

Daglig leder i Decoflame Ole Petter Theodorsen, mener det er liten grunn til bekymring så lenge man bruker sunn fornuft.

- Det viktigste er: Ikke hell på mer bioetanol før brenneren er avkjølt. Og ikke flytt en brennende peis. Flytende væske kan skvulpe. Da sier det seg selv at det kan bli farlig, sier Theodorsen til klikk.no.

- Er biopeiser tryggere enn bålfat?

- Alle flammer kan være farlige, men biopeiser er i hvert fall enklere. Du kan regulere flammene og slukke bålet med et spjeld. Dessuten slipper du å bekymre deg for gnister, sier Theodorsen.

I tillegg er bioflammen røykfri. Det betyr at ingen trenger å gni seg i øynene, og heller ikke stinke bålrøyk resten av kvelden. Du slipper også å irritere naboen over hekken.

Varm hygge

Flammer har en tidløs tiltrekningskraft. Det flakkende, varme lysskjæret bidrar utvilsomt til å skape koselig atmosfære på uteplassen.

Men demmer de også opp for kjølige sommernetter?

- Joda, litt varmeeffekt får man. Men det må være vindstille, og du bør aller helst sitte under tak for å få utbytte av varmen.

- Kan de også brukes som grill?

- Tja, flammen inneholder bare vann og CO2, ingen farlige stoffer. Men jeg ville nok grillet kotelettene mine et annet sted.

Prisspennet er stort. De enkleste bordfaklene koster noen hundrelapper, mens de robuste biopeisene kan koste titusener.

Travel Mate passerer neppe sikkerhetskontrollen på flyplassen.

HÅNDBAGASJE: Utformingen av Conmotos "Travel Mate" fjerner enhver tvil om at peisen er flyttbar, kr 14 300, www.formchill.se. © Foto: Produsenten

Flammen er beskyttet av en søyle i 8 mm tykt glass

TRILLBAR: Deschin er montert på hjul slik at den lett kan flyttes omkring på plant underlag. Glasset er 8 mm tykt, søyle og føtter er av rustfritt stål, kr 29 990, www.decoflame.com. © Foto: Produsenten

- Hva kan man forvente av en biopeis til 25.000 kr?

- Først og fremst god kvalitet som betyr lang levetid. Godset, dvs. glass og stål er tykt og robust og tåler å stå ute.

Gjennomtenkt design har en tendens til å koste. Samtidig er det mulig å fire på kvalitetskravet.

- Skal du ha en biopeis, får du det ved ta en fiskebolleboks, fylle den med ren sprit og tenne på. Men den står ikke trygt, og du har ingen kontroll med den, så jeg anbefaler det ikke.

Sjekk bruksanvisningen

Det anbefaler neppe myndighetene heller.

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har notert seg den økende omsetningen av biopeiser i Norge.

Men foreløpig finnes det ingen harmonisert teststandard av dette produktet innenfor EU/EØS.

Twistfire har utvalgets mest spektakulære flammebilde

HET DANS: Biobrenneren "Twistfire" er utformet slik at sirkulerende luft får flammene til å vri seg om hverandre, fås i to størrelser, (h: 36,5 cm og 62, 5 cm), kr 1999 og 3499, www.schjodt-agentur.no. © Foto: Produsenten

Formen kan minne om en god, gammel bilderørs-tv. Det gjør ikke prisen.

60-TALLS: Den flyttbare biopeisen "Retro" fra Ecosmartfire er laget for dem med dragning mot 60-tallsdesign, fås også i rødt og blått (h: 87,8 cm) kr 62 500, www.sundeman.no. © Foto: Produsenten

Dette er en biobrenner som brenner som den skal, ikke en kulegrill ute av kontroll.

Sommerminner: Synet av halvkuleformede "Athen" kan kanskje vekke minner til grillfesten som gikk skeis. Men flammen er ren og luktfri som noen, kr 5900, www.biopeis.no. © Foto: Produsenten

Det kreves imidlertid at produktene er testet, og at dette dokumenteres av produsenten.

Statens bygningstekniske etat (BE), som samarbeider med DSB, har allerede krevd omsetningsstans av produkter som ikke kan vise til tilfreddstillende prøving mot anerkjente standarder.

- Betyr det at det finnes uforsvarlige produkter norske butikker i dag?

- Kanskje finnes det flere produkter innen dette segmentet som ikke bør være i salg. Vi foretar jevnlig stikkprøver for å avdekke slike, opplyser Gunnhild Henriksen i BE. Vi håper jo at de useriøse aktørene, som har for dårlige produkter, lukes bort ved at forbrukeren stiller de samme krav som myndighetene gjør.

- Hvordan kan man som forbruker selv finne frem til trygge biopeiser?

- Ved å sjekke at produktet kommer med installasjons-, bruks- og vedlikeholdsveiledning på norsk, svensk eller dansk. Sjekk at det foreligger godkjenningsbevis for at biopeisen er tilfredsstillende testet.

Etaten råder også til å sjekke at apparatene både har teknisk merking og advarselmerking i henhold til kravene. Dette gjelder både vegghengte og frittstående, flyttbare biopeiser.

Les også:

Advarer mot biopeiser

Tenn lyset ute

Velg riktige stearinlys

Alt om grilling

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!