Inneklima er et område som opptar mange, og det er mange veier frem til å få en god inneluft. Blant annet handler det om å velge riktige gulvbelegg og å dusje med godt avtrekk.

Men også hva du velger av blomster og grønne planter har betydning. Dette kom rakettforskerne hos NASA frem til allerede på slutten av 80-tallet. Deres forskning ga tydelige konklusjoner på at grønne planter påvirker inneklimaet på en positiv måte.

"Reduksjonen i formaldehyd og benzen er meget signifikant", skriver de blant annet i sin rapport. Og i enkelte tilfeller viser forsøkene at enkelte planter fjernet nesten totalt fjernet e forurensende stoffene.

Stoffer i vår hverdag

Synes du formaldehyd og benzen høres fremmed ut? Vel, det er stoffer som finnes i din hverdag, og i størst grad formaldehyd.

- Det er først og fremst formaldehyd man vil finne i et innemiljø, fordi stoffet finnes i trematerialer, som det jo er en god del av i norske hjem, sier førsteamanuensis ved NTNU, Rikke Bramming Jørgensen, til klikk.no.

- Benzen vil man i svært liten grad støte på.

Formaldehyd kan gi irritasjon av øyeslimhinner og irritasjonen øker ved stigende luftkonsentrasjon. "Enkelte mennesker utvikler hudallergi, luftveisallergi og astmatiske reaksjoner", utdypes det på Store norske leksikon (Snl).

Stoffet finnes i flere bygningsmaterialer, blant annet inneholder bygningsplater og kryssfinér formaldehyd. Og dersom man bruker vannbasert på maling på slike plater, kan avgassingen tilta. "Bruk av fuktighet - for eksempel vannbasert maling - direkte på limholdige bygningsplater - kan gi økt avspaltning av formaldehyd", skriver Norges Astma- og Allergiforbund på sine nettsider.

- Generelt kan man si at formaldehyd finnes i små mengder i inneklimaet, men de som er spesilt følsomme vil kunne merke den, og formaldehyd finnes i Folkehelseinstituttets i normer for inneklimaet, utdyper Bramming Jørgensen.

Benzen er et løsemiddel som finnes i flere produkter, blant annet bensin, og kan således finnes som luftforurensning langs trafikkerte veier. Ifølge Folkehelseinstituttet kan langvarig eksponering for benzen resultere i blodkreft. "Benzen kan skade arvematerialet, og er kreftfremkallende både i mennesker og dyr. En økt forekomst/dødelighet av blodkreft (leukemi) er vist hos arbeidere eksponert for benzen i høye konsentrasjoner", fremhever de på sine sider.

I tillegg til formaldehyd og benzen ble også trikloretylen testet. Dette er imidlertid et stoff som ifølge Folkehelseinstituttet i liten grad finnes i inneklimaet. " Trikloretylen brukes også til lim og lignende produkter. Slike produkter kan være potensielle kilder til trikloretylen i inneluft, men bruken i Norge er sterkt redusert siden 1995", skriver de på sine nettsider.

Allergi og ubehag

Plantene som rakettforskerne testet skaper imidlertid ikke bare gull og grønne skoger i inneklimaet. Noen av plantene kan være allergifremkallende, og noen få av dem er også giftige om man kommer i direkte kontakt med dem gjennom svelging.

- De plantene som kan gi allergiske reaksjoner er fredslilje, dracena, bergeføy, krysantemum og gerbera, forteller senior pollenforsker Hallvard Ramfjord hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) til klikk.no.

De som kan gi ubehag om deler av dem svelges er ifølge helsenorge.no og Ramfjord fredslilje, aglaonema, bergeføy, gullranke, stueasalea og grønnbajonett.

Filtrerer forurensningen

NASA-rapporten viser at det like meget er mikrober i jorda og på røttene til plantene som tar opp de forurensende stoffene som bladverket.

"Store blader i seg selv er ikke noe kjennemerke på at en plante er en god luftrenser. Luftrensing per enhet bladareal kan variere samt at mengde bladareal vil variere fra en planteart til en annen. En plante med stor evne til luftrensing per arealenhet pluss at den har mye bladareal, vil derfor være den som er det beste valget. I tillegg er det viktig at en plante er i god kondisjon for at den skal ta ut potensialet den måtte ha til luftrensing", utdyper Førsteamanuensis Grete Grindal Patil ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i en e-post til klikk.no.

Kilder: Mother Nature Network og helsenorge.no

Takk til Kari Boger som har hjulpet til med oversettelse av de engelske blomsternavnene.

Les også:

Vedfyring kan ødelegge sofa og gulv

Muggsopp kan være årsak til hodepinen din

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!