Stell av planter etter ferien

Slik redder du plantene etter ferien

Bladene hos planter vil henge både hvis de har fått for mye vann og for lite vann. Her får du tipsene som kan gi nytt liv til plantene etter ferien.

UTTØRKET: Har du kommet hjem fra ferie, til planter som henger med hodet? Det kan bety to ting.
UTTØRKET: Har du kommet hjem fra ferie, til planter som henger med hodet? Det kan bety to ting. Foto: FOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

Ferien nærmer seg slutten for de aller fleste av oss. Og selv om du har hatt noen deilige, solfylte friuker, er det slett ikke sikkert at plantene dine har hatt det like greit.

Du har kanskje ikke vært så flink til å passe på at plantene har fått det de trenger mens du har vært borte. Heldigvis finnes det måter du kan gjøre det godt igjen.

Rikelig med vann til uteplantene

- Når du kommer hjem fra ferie kan sommerblomster som ikke er helt døde, klippes litt ned/knipes av alle visne blomster, forteller gartner Hilde Poppe hos Plantasjen.

- Etter en til tre uker vil de komme med ny blomstring. Dette gjelder for eksempel stemor, campanula, margeritter og pelargonia.

Når du skal vanne opp veldig tørre planter, anbefaler gartneren og la de stå i vann der det lar seg gjøre, og gjerne et par timer.

- Eventuelt kan du vanne flere ganger i løpet av kort tid, slik at jorden klarer å trekke til seg vannet. Veldig tørr jord bruker litt tid på å trekke til seg vann.

- Bruk ikke gjødsel på veldig tørre planter, advarer Poppe. Gjødsle heller etter at jorden har trukket til seg vann, gjerne dagen etter. Å gjødsle er viktig etter ferien. Bruk gjerne organisk gjødsel ( den er ofte mørk og lukter litt). Da kommer plantene seg som regel fort hvis de har blitt litt gule.

Vekk fra solsteiken

Gartneren hos Plantasjen understreker at de aller fleste plantene ikke trives i full sol hele dagen når det er veldig varmt, slik det har vært flere dager i år.

- Så det er lurt å la de få litt skygge i løpet av dagen. I tillegg kan det være lurt å vanne morgen og kveld hvis det er veldig varmt.

Hvis du ikke har tålmodighet til å vente på ny blomstring, eller å bruke tiden til at gule blader blir grønne, så råder Poppe deg til å bytte de ut med enkelte høstblomster allerede nå.

- Det finnes mange fine på markedet, fra frilandskrysantemum til lyng. Med bra stell står disse godt utover høsten. Eventuelt kan du erstatte med nye store sommerblomster, hvis du føler at det er litt tidlig for høstplantene.

- Du bør tenke litt langsiktig hvis du vil ha sommerblomster igjen, og kjøpe de som tåler litt frost. Da kan du ha glede av disse i enda mange uker. Eksempler kan være margeritter eller blåstråle(Brachycome). De står lenge utover høsten, og tåler litt kuldegrader.

Men hva med inneplantene?

REDD DEM: Her får du tipsene du trenger, for å redde både inneplantene og uteplantene etter ferien.
REDD DEM: Her får du tipsene du trenger, for å redde både inneplantene og uteplantene etter ferien. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Informasjonskonsulent Elin Nordli ved Opplysningskontoret for blomster og planter, råder deg til å aller først sjekke om jorden er tørr.

- Bladene hos planter vil henge både hvis de har fått for mye vann og for lite vann. Det kan være at du gav planten for mye vann før du dro, eller at en eventuell vanningshjelp har vært litt for ivrig. Er jorden våt må den få tørke opp før du vanner igjen.

Er jorden helt tørr, er det ifølge Nordli raskt og effektivt med bøttevanning.

- Fyll opp ei bøtte eller en vaskekum med vann, og dypp hele potten ned under vann (du trenger ikke dyppe hele planten, bare potten med jord). Vent til det slutter å boble luft fra jorden før du tar opp igjen potta, og la den renne av seg litt før du setter den oppi potteskjuleren igjen.

- Hvis jorden har vært tørr, vil bladene som oftest begynne å rette seg opp igjen etter noen timer.

Når alt håp er ute

Hvis plantene ikke kommer seg etter oppvanning og pleie, er nok komposten den rette løsningen.

- Men gjør et forsøk hvis ikke de er blitt helt brune. Det er utrolig hva enkelte planter klarer ved å få litt pleie igjen, men da er "tålmodighet en dyd", understreker gartner Poppe.

Forebyggende tiltak for plantene i ferien

Hvis du enda ikke har vært på ferie kan du bruke disse tipsene fra Nordli hos Opplysningskontoret for blomster og planter.

  • Skal du være lenge borte, er det aller beste å få hjelp av noen som kan vanne plantene for deg. Skriv gjerne en lapp hvor du tar med hvilke planter som trenger mye vann, og hvilke man bør være forsiktig med å gi for mye vann.
  • Ikke fyll opp pottene med altfor mye vann før du drar, plantene risikerer da å råtne fremfor å tørke ut. Bruker du selvvanningspotter går dette selvsagt fint. Selvvanningspotter har en ekstra bunn, slik at selve jordklumpen ikke blir stående i vann.
  • Et alternativ er å plassere en tykk skive oasis i bunnen av potteskjuleren og så fylle på med vann nesten opp til potten. Da vil jorden suge opp det den trenger av vann gjennom oasisen.
  • Planter med store eller tynne blader tørker ofte fortere enn kaktuser og sukkulenter. Disse kan det være lurt å ta ut av vinduskarmen og sette på et skyggefullt og gjerne kjøligere sted i huset (sett noe annet i vinduskarmen hvis det ser tomt ut)
  • Skal du være borte bare en dag eller tre, kan du bruke brusflasketikset: Fyll en brusflaske med vann, og sett den på hodet nedi jorden. Jorden vil etterhvert suge til seg vannet.

Les også:

Slik holder du liv i hagen gjennom sommeren

Unngå disse ugress-tabbene

Her er plantene som vokser raskest

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også