Plant en kjøkkenhage på 1-2-3

Lag en mini kjøkkenhage

Et lite hjørne på terrassen eller en sykkelkurv. Det er alt du trenger for å lage en bugnende hage med grønnsaker, urter og blomster.

PÅ SYKKELEN: Denne minihagen kan du ta med deg hvor som helst, den gjør garantert suksess på pikniken. Her har vi plantet krydderurter som er kjøpt i potte i matvarebutikken. Hvis du vil gi urtene ekstra gode vekstvilkår deler du plantene i fire eller seks før du planter dem, sånn at røttene kan vokse fritt.
PÅ SYKKELEN: Denne minihagen kan du ta med deg hvor som helst, den gjør garantert suksess på pikniken. Her har vi plantet krydderurter som er kjøpt i potte i matvarebutikken. Hvis du vil gi urtene ekstra gode vekstvilkår deler du plantene i fire eller seks før du planter dem, sånn at røttene kan vokse fritt. Foto: FOTO: vk stock
Sist oppdatert

Plantebord

Har du liten plass, er dette en genial, grønn løsning. Plantebordet er hjemmesnekret med en ramme som har gamle treplanker oppå. Sett kasser og potter på og rundt bordet. Det er fint å blande ulike materialer som glass, emalje, leire og tre. Bruk det du har.

PLANTEBORD: Gi gjerne plantene et eget bord der du kan dyrke din interesse. Det finnes mange fine og rimelige plantebord å få kjøpt, blant annet på Biltema.
PLANTEBORD: Gi gjerne plantene et eget bord der du kan dyrke din interesse. Det finnes mange fine og rimelige plantebord å få kjøpt, blant annet på Biltema. Foto: FOTO: vk stock

Potter av stoff

Blomsterpotter i tekstil er dekorativt og praktisk. Fordelen med en myk potte er at den knapt tar plass når den skal lagres ved sesongslutt. De er fine alene eller kombinert med røffe potter for eksempel av terrakotta. Tekstilpottene finnes i mange størrelser, også som hengepotte.

Vertikal hage

POTTE I TEKSTIL: De grønne tekstilpottene er fra bacsac.fr. De tar liten plass når de lagres ved sesongslutt og er perfekte for folk med begrenset oppbevaringsplass.
POTTE I TEKSTIL: De grønne tekstilpottene er fra bacsac.fr. De tar liten plass når de lagres ved sesongslutt og er perfekte for folk med begrenset oppbevaringsplass. Foto: FOTO: vk stock

Har du ikke en vegg du kan bruke, lager du enkelt en lun krok av en bambusgardin eller et høyt gjerde av flettet tre. Mange av vekstene som normalt dyrkes i drivhus kan overleve ute hvis de står i le. Sitron- og limetrær kan også plantes i potter, og holder squash, reddiker og agurkurt med selskap. Stein- eller flisgulv på terrassen er med på å holde på varmen.

Hva slags jord bør du velge?

Blomster, grønnsaker, trær og busker krever ulik type jord for å trives. Utvalget er stort: hagejord, blomsterjord, krukkejord og plantejord er noen eksempler. Er du usikker hva som passer for deg, spør på hagesenteret eller i en blomsterbutikk. Sommerblomster, grønnsaker og krydderurter trives i såkalt blomsterjord eller plantejord. Har du busker som kommer igjen år etter år, kan du gjerne blande plantejorden med jordsmonnet i hagen din. Rundt selve hullet kan du bruke en blanding av blomsterjord og kugjødselkompost. Sommerblomster bør gjødsles jevnlig. Det finnes mange ulike spesialgjødsel, så finn en type som passer for dine planter.

LEVEGG: Plasserer du kjøkkenhagen i ly, kan du få til planter som vanligvis vokser best i drivhus.
LEVEGG: Plasserer du kjøkkenhagen i ly, kan du få til planter som vanligvis vokser best i drivhus. Foto: FOTO: vk stock

Les også:

TID FOR VANNING: Om morgenen like før sol-oppgang og om kvelden når det skumrer er den beste tiden åvanne på. Lavannkannen stå når solen skinner på blomstene.
TID FOR VANNING: Om morgenen like før sol-oppgang og om kvelden når det skumrer er den beste tiden åvanne på. Lavannkannen stå når solen skinner på blomstene. Foto: FOTO: vk stock

Hagen som er skapt for latsabber

Syv trinn til egen kjøkkenhage

PLANTER: (Fra venstre) Agurkurten eller hjulkronen er enkel å dyrke og superfin i salater og andre grønne sommerretter. Her er den i hvit variant, den finnes også med blå blomster. Jordbær er relativt enkelt å få til, de trenger rikelig med sol, vann og gjødsel. Planter du ulike vekster sammen minker risikoen for skadedyr. Men husk at de ulike slagene skal ha hver sin potte.
PLANTER: (Fra venstre) Agurkurten eller hjulkronen er enkel å dyrke og superfin i salater og andre grønne sommerretter. Her er den i hvit variant, den finnes også med blå blomster. Jordbær er relativt enkelt å få til, de trenger rikelig med sol, vann og gjødsel. Planter du ulike vekster sammen minker risikoen for skadedyr. Men husk at de ulike slagene skal ha hver sin potte. Foto: FOTO: VK Stock

Denne saken ble første gang publisert 09/06 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også