Bli kvitt brunsnegler

Nå våkner mordersneglene

Slik stopper du dem.

BLI KVITT BRUNSNEGLER: Brunskogsneglen er et lite velkomment vårtegn for mange. Foto: Bioforsk/Arild Andersen
BLI KVITT BRUNSNEGLER: Brunskogsneglen er et lite velkomment vårtegn for mange. Foto: Bioforsk/Arild Andersen
Sist oppdatert

Det går sakte, men sikkert mot lysere tider. Hagen våkner til liv og det er klart for årets oppgjør mot brunskogsneglene. For våren er det beste tidspunktet å bekjempe de forhatte bløtdyrene på.

Eggene begynte å klekke i høst og larvene har overvintret på bortgjemte steder. Men ifølge Store Norske Leksikon skal det ikke mange plussgradene til før de våkner til. Ved fem grader celsius blir de aktive og vokser raskt.

En fuktig vår gjør sneglene store

Ifølge forsker ved Bioforsk, Erling Fløistad, er det flere forhold som avgjør antallet snegler, og som derfor også gjør det vanskelig å spå om årets sesong.

Velg riktig plante

Disse plantene er sneglenes favoritter:

Aster, bønner, erter, fioler, hosta, hvite margeritter, høstfloks, iris, jordbær, klematis, kålvekster, krokus, ligularia, lupiner, løvetann, persille, potet, påskeliljer og andre liljer, riddersporer, salater, selleri, sommergeorginer, stemorsblomst, tagetes, vårfloks og valmuer.

Disse plantene er ikke sneglene så glad i:

Astibe, begonia, bringebær, bjørnebær, dill, fuksia, geranium, isop, lavendel, løvemunn, margerittkultivaren Maggy White, pelargunium, rhododendron, roser, stikkelsbær, kjempevalmue, krypfredløs, steinfrø.

Kilde: Bioforsk

- Vinterklimaet har vanligvis ikke noen stor betydning for sneglemengden, men får vi en tørr vår blir det færre snegler som vokser opp og blir store. En fuktig vår og forsommer gjøre at mange av de små sneglene blir store, forteller Fløistad.

Ifølge forsker ved Universitetet i Bergen, Bjørn Arild Hatteland, er det barfrosten som er brunskogsneglens utfordring.

- De prøver å overvintre på et sted som er frostfritt, og de kan tolerere kulde ned til -3 °C. Naturlig kompost som bark og blader kan isolere under vegetasjonen slik at de kan overleve der selv på kalde vinterdager", sier han.

Det neste som har betydning for størrelsen på populasjonen av snegler er antallet egg som legges året før.

- Mange egg må være lagt på høsten, og i fjor ble det rapportert færre snegler enn tidligere, noe som kan gi indikasjon på færre egg, forteller Fløistad.

Les også: Vårfavoritten stemorsblomst

Vent med Nemaslug

SNEGLEFAVORITT: Påskeliljer hører høytiden til, men vært obs på at brunskogsneglen også er fan.
SNEGLEFAVORITT: Påskeliljer hører høytiden til, men vært obs på at brunskogsneglen også er fan. Foto: FOTO: Thinkstock

Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter forteller at de små nyklekkede sneglene tilbringer vinteren på lune og fuktige steder.

- Etterhvert som det nå blir varmere kryper de atter frem for å finne mat. Så vokser og spiser og koser de seg hele våren, til de begynner paringen i sommer. Jo tidligere man blir kvitt dem, jo bedre er det!

Rådene er mange. Mest omtalt er kanskje preparatet Nemaslug, som inneholder levende nyttenematoder av arten Phasmarhabditis hermaphrodita.

Disse tar seg inn i sneglens kroppsåpninger og hindrer den i å ta til seg mat, slik at den dør i løpet av noen dager.

- I og med at skogbrunsneglen er kannibal vil den spre middelet selv. Jeg vil imidlertid ikke anbefale Nemaslug før det er såpass varmt at de fleste sneglen har krøpet frem, forklarer Ladstein.

Les også: Alt du må tenke på før du planter i hagen

Fjern de du ser

Inntil videre er det rett og slett bare å ta seg av saken manuelt.

- Best er det nok å samle sammen sneglene og kaste dem. Personlig pleier jeg bare å klippe dem i to og la dem ligge, med den risiko at venner og slektninger kommer og spiser dem, sier Tove Ladstein.

Hun advarer mot å strø salt, slik mange gjør, fordi dette kan sies å være plantegift. Et bedre alternativ er å ha et kar med saltvann stående som man drukner de fangede sneglene i før de kastes.

Man kan også gjøre fornuftige valg i forkant:

1. Velg blomster og planter som ikke tiltrekker sneglen (se faktaboks)

2. Velg tett kompostbinge, slik at du i hvert fall ikke inviterer snegler, mus og lignende.

3. Fjern alle snegler og etterhvert egg så tidlig som mulig, så hindrer du også formering gjennom sommeren.

4. Legg til rette for naturlige fiender, som boasnegle, løpebiller, gjess og pinnsvin.

Les også: Slik blir du kvitt brune flekker i gresset

Spiser det som kommer først

Bioforsk er en god ressurs for deg som leter etter informasjon og råd. Her der det også samlet en liste over planter man bør unngå. De vitenskapelige undersøkelsene er gjort ved å analysere snegleavføring.

- Snegler er stort sett altetende. Noen planteslag forsvinner først og er mest utsatt, som salat, tagetes og dahlia, og trenger følgelig ekstra beskyttelse når der er snegler i hagen. Av planter som sneglene ikke spiser, er det bare treaktige planter som er helt trygge. Hva de gnager på først, kommer mest an på hva som er tilgjengelig, forteller forsker ved Bioforsk, Erling Fløistad.

Derfor er krokus og påskeliljer typisk utsatt.

Fløistad mener de to viktigste rådene akkurat nå er:

1. Har du ikke brunskogsnegler, så ikke kjøp påskeliljer eller krokus. Brunskogsneglene trenger hjelp og transport for å komme fram til nye steder.

2. Har du snegler i hagen, så følg med når de små barna kommer fram. Eggene ble lagt i klaser i fjor høst. De har overvintret som små, lyse sneglebarn. Når de kommer fram for å spise etter hvert som det blir varmt i været, er det ofte mange på samme sted. Da er det lett å samle mange på en gang.

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2015, og sist oppdatert 11/04 2019.

Les også