plante roser

Disse rosene kan selv en nybegynner klare

Tenk på klima, sol og lysforhold før du kjøper roser. Og velg noen hardføre typer som er lettere å lykkes med.

PLANTE ROSER: Hansaland (t.v.), Sandefjord og Lindgren er fine rosersorter som anbefales til de som ikke er så erfarne rosedyrkere.
PLANTE ROSER: Hansaland (t.v.), Sandefjord og Lindgren er fine rosersorter som anbefales til de som ikke er så erfarne rosedyrkere. Foto: Plantasjen
Sist oppdatert

Roser for nybegynnere

Bunndekkende:

Tommelise/Sandefjordrose: Vokser godt og dekker godt med små, enkle, rosa blomster.

The Fairy: Krever lite stell og blomstrer lenge. Små fine, blomster til langt utpå høsten.

Viking: Har middels store, fylte, mattrøde blomster i klaser. Kan brukes som lav klatrerose.

Buskroser

F.J. Grootendorst:Herdig, lettstelt, med nellikformede blomster, lett duft. Tett vekst, passer til hekk.

Louise Bugnet: Hvite blomster på en lettstelt og hardfør busk. Sterk duft. Fin til hekk.

Ritausma: Herdig plante som tåler halvskygge. Den har flotte, store, rosa, fylte blomster.

Hansaland: Røde, fylte roser med litt duft. Lettstelt, frisk plante, passer til hekk.

Klaseroser

Nina Weibull: Svært populær i Skandinavia. En sterk, frisk og hardfør rose. Svak, søt duft.

Romance: Frisk og lettstelt plante som blir ca 1-1,3 m høy. Vakre, fylte, lyst røde blomster med duft.

Aspirin: Frisk, skyggetolerant rose som tåler godt regn. Hvite blomster med rosa skjær og lett duft.

Kilder: Cecilie Hagen/Bo Grønt Rom, roseexpert.no, Plantasjen

Vakre, duftende roser i hagen er en drøm for mange hageeiere. Også på en liten balkong kan en krukke med en rosebusk pynte opp. Men mange opplever isteden at rosene blir rammet av lus og andre plager og at de blir skadet om vinteren og dør.

Det går imidlertid an å sikre seg mot de verste plagene ved å velge riktig sort roser. Det er mange typer som ikke egner seg så godt i norsk klima og noen typer er enklere å lykkes med enn andre. Gartner Cecilie Hagen i Bo Grønt Rom deler sine ekspertråd.

- Generelt kan man si at buskroser og de bunndekkende rosene er litt mer hardføre og litt enklere å hanskes med enn stilkrosene. Klaserosene er en mellomting, sier Hagen til klikk.no.

Les også: Slik beskjærer du roser

Tommelise og Viking

Lus trives best på tynne blader, så hvis du velger en plante med grovere bladverk, sparer du deg for en del bryderi med utøy på rosebuskene, som mange plages av.

Innenfor kategorien bunndekkende roser trekker hun fram Tommelise, Viking og The Fairy som gode alternativer.

- Sandefjordsrosen, også kjent som Tommelise, er en bunndekkrose som kan anbefales. Den har god herdighet, tåler en vinter og tåler litt skrinnere jord, sier Hagen.

Hun understreker at alle roser trenger å plantes i et ganske dypt hull, gjerne rundt 50 cm dypt og 50 cm bredt og at man må tilføre rundt 25 liter med god kompostjord.

- Mange planter rosene for grunt og i for dårlig jord. Hvis man ikke har kjempegod jord, så kan det holde med en sekk kompost. Da kan rosen trives, selv om jorda ikke er helt optimal. Husk å gjødsle med rosegjødsel, for jevnlig å tilføre viktige næringsoffer.

The Fairy er en rosesort som krever ganske lite stell og som blomstrer lenge. De har lange skudd med små fine blomster og kan pynte opp over en stor flate.

Les også: Veien til frodige blomsterkrukker

Buskroser med mindre lus

Gartner Marianne Utengen i Hageselskapet forstår at folk har lyst på roser i hagen sin, men advarer mot at de ikke er de enkleste plantene å lykkes med.

- Det er viktig å velge planter som er herdige nok til der du bor, at de er sterke mot sykdom og at du planter dem riktig. Podestedet (der rota er grodd sammen med den delen som vokser over jorda) skal plantes 10 cm under jorda, godt beskyttet mot kulde, sier Utengen.

Slik steller du rosene

Se på planten i butikken, den skal se fin og frisk ut.

Sett planten i en bøtte med vann og la den trekke til seg vann i 30-60 minutter før du planter.

Grav et stort hull, 50 cm i diameter og 50 cm dypt. Hell oppi ca 25 liter med kugjødselkompost.

Podestedet (der rota er grodd sammen med den delen som vokser over jorda) skal plantes 10 cm under jorda, godt beskyttet mot kulde.

Roser trenger gjødsel, gjerne rosegjødsel. Les bruksanvisningen og pass på å bruke riktig mengde.

Et triks er å strø en halv spiseskje beinmel i jorda, det kan fremme blomstringen.

Vann regelmessig i etableringsperioden, gjødsle tidligst ca. 4 uker etter utplanting.

Hvis det kommer lus på rosene så ta dem av med fingrene, knip av de stygge bladene eller kjøp lusemiddel og spray på.

Kilde: Cecilie Hagen, Plantasjen

Hun ber deg sørge for at jorda er godt drenert, men at det samtidig er tilgang på vann.

- Før du planter bør du blande inn god og næringsrik kompost i jorda og sette rotklumpen i vann en times tid før du planter, er Utengens råd for å gi roseplanten en god start.

Cecilie Hagen anbefaler alle å tenke gjennom hvor de skal plante rosene, før de går på hagesenteret for å handle. Det er viktig at du kjøper en plante som kan trives i den jorda og med de lysforholdene som du har.

- De alle fleste roser bør stå et sted hvor det er sol store deler av dagen. Det kan også bli for varmt i solsteiken på en lun plass slik at rosen ikke trives, og en del sorter tåler fint skygge, sier Hagen.

- Buskroser er også blant de enklere rosene. Blant dem kan jeg anbefale Louise Bugnet, som er lett å få til, med fine blomster, har en god hardførhet og får lite utøy. Det gjelder også F. J. Grootendorst, Hansa og Hansaland. En ny sort som heter Ritausma er en tøffing som skal tåle litt tøffere forhold, slik vi har her oppe i nord.

Hagen tipser om at en del skadedyr ikke er så glad i grove blader, slik at det er lurt å se etter roseplanter med litt grove blader hvis du ikke vil plages av lus på planten.

- Mange har lyst på stilkroser fordi de er vakre, men de er ikke alltid så enkle å få til og er ofte beregnet på varmere klima. De kan være mindre hardføre og trenger mer stell og god jord, sier Hagen.

FAVORITT: Nina Weibull er en rosetype som er svært vanlig i Skandinavia.
FAVORITT: Nina Weibull er en rosetype som er svært vanlig i Skandinavia. Foto: Foto: Plantasjen

Hvis du likevel vil forsøke deg på en stilkrose, så spør i hagesenteret slik at du får den som passer best der du bor og i din hage.

Les også: Disse blomstene varer hele sommeren

Sjekk herdighetssonene

En mellomting mellom buskroser og stilkroser er klaseroser. De er litt mindre buskete enn buskrosene og får flere blomster på en stilk. Her trekker Hagen fram Aspirin som en veldig god type som hun vil anbefale. Bonica, Allotria og Astrid Lindgren er gode sorter. En annen populær sort er Nina Weibull, som tåler litt skrinnere jord og skygge.

Hvor du bor i landet har mye å si for hvilke planter som kan overleve i hagen din. Sjekk et kart over herdighetssoner og spør på hagesenteret hvilke rosetyper som trives i din region.

- Å sjekke herdighetssonen der du bor er noe av det viktigste du må gjøre før du tenker på å plante roser i hagen. Bor du litt nord i landet så er det avgjørende at du velger planter som kan klare seg i et slikt klima, sier gartner Hilde Poppe i Plantasjen til klikk.no.

Hun oppfordrer hageeiere til å prøve seg fram og teste ut uvanlige typer roser. Spør i hagesenteret er hennes oppfordring, men husk å ha tenkt gjennom hvor roseplanten skal være i hagen og hva slags jord og lysforhold du har der.

Når du kjøper planten er det viktig å se godt på den, den skal se frisk og fin ut og ikke ha skader eller utøy på seg. Ta gjerne med en brosjyre hjem fra hagesenteret, du glemmer fort det gartneren har tipset deg om. Og husk at det finnes masse informasjon på nettet, søk opp planten din og finn gode tips for stell av den.

Denne saken ble første gang publisert 06/04 2014, og sist oppdatert 28/06 2018.

Les også