Ønsker du å lage den perfekte hagen på kortest mulig tid? Se her hvilke planter, busker og trær som vokser raskest.

Gartner hos Plantasjen, Hilde Poppe, opplyser til Klikk.no at de plantene som vokser raskest er slyngplanter som klematis, kaprifol og spesielt humle.

Vokser raskt med næringsrik jord

Klematis plantes dypt i veldrenert, jevnt fuktig jord i sol til halvskygge, og finnes i sorter som skyter fra gamle greiner og sorter som bør klippes ned hver vår.

- Denne planten liker næringsrik jord som rosene, og det er en fordel å strø benmel ved planting og om våren som langtidsvirkende næring sammen med kugjødselkompost, forklarer gartneren.

- Du bør også gi denne planten noe å klatre opp etter, samt være klar over at selv om den ikke liker å tørke, kan den ved for fuktige forhold rundt stilkene rammes av visnesyke.

Gartneren råder deg til å blande sand eller annen veldrenert materiale rundt stilkene for å unngå dette.

klematis
plante
blomst
slyngplante

VOKSER RASKT: Gir du Klematis næringsrik jord og noe å klatre etter, vil denne planten skyte i været. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

kaprifol
plante
blomst
slyngplante

VOKSER FORT: Kaprifol er en hurtigvoksende slyngplante som tåler en trøkk. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Faktorer som påvirker vekst og utvikling

Planters vekst og utvikling påvirkes både av ytre og indre stimuli.

Ytre stimuli kan være fysiske eller biologiske. Eksempler på ytre fysisk stimuli er temperatur, lys, vind og tilgang på vann.

Eksempler på ytre biologisk stimuli er planteetere og parasitter.

Indre stimuli kan være genetisk kontroll eller hormonaktivitet.

Sistnevnte er ofte et resultat av de nevnte ytre påvirkningene.

Kilde: ndla.no

Vokser raskt og tåler forurensning

Kaprifol er en kraftigvoksende slyngplante med trompetformede blomster med eller uten duft. Noen blomstrer lenge. Formes forsiktig. Nøysom og tåler luftforurensning og skygge. Trives i veldrenert, jevnt fuktig og næringsrik jord.

Lettdyrkende og vokser raskt

En gammeldags, velkjent og voksevillig klatreplante er humle. Den slynger seg med kraftigvoksende årsskudd som blir 4-6 meter høye, og er herdig i sone 1-8.

- Hunnplantene vil få en samling av gulhvite, konglelignende blomster. Bladene er mørkegrønne, rue og flikete, opplyser gartneren.

- Humlen er en veldig lettdyrket plante, men krever noe å klatre etter. Plant den for eksempel mot humlestang, vegg, eller pergola. Den vil visne ned på høsten, men vokse opp fra rota igjen neste vår.

Blomster, busker og trær som vokser raskt

Knut Tveit er innkjøpskoordinator i Hageland. Han opplyser til Klikk.no at typiske sommerblomster som vil vokse raskt er blant annet hengeperlargonia, hengepetunia, bidens og solsikker.

- Av busker og trær er det hyll, spireatyper, samt mange staudesorter.

Tveit understreker at felles for rasktvoksende planter er at de må ha mye næring gjennom vekstsesongen.

- Busker/trær skal ha gjødsel minimum en gang per måned eller oftere, mens sommerblomster bør ha næring hver uke.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!