Sommeren er på hell, men det kan fremdeles blomstre utendørs. Nå er det ikke alle planter som egner seg på uteplassen sensommer og tidlig høst, Det finnes likevel noen hardhauser som tåler mer enn andre.

Tommy Tønsberg hos Norsk Hagetidend/Det norske hageselskap sier at når nattefrosten nærmer seg, er det lurt å velge planter som tåler et par minusgrader.

- Heldigvis ser jeg at ministemor begynner å bli vanlige i salg også om høsten. De fleste forbinder stemor med våren, men de kan utmerket benyttes om høsten.

Lyngvekster

Lyngvekster tåler frosten godt og liver opp i utepottene. Tønsberg forteller at det er en myte at lyngplantene ikke skal vannes.

- De må holdes fuktige helt til de fryser, ellers kan de risikere å miste fargen.

For å skape mer liv i krukkene, kan du bruke blant annet alunurt som kommer i flere brunrøde, oransje og grønne nyanser. Alunurten har vakre blader og planten pynter opp i verandakassen.

stemor

HARDFØRE: Stemor er mer enn en vårblomst. Den tåler en frostnatt og frisker opp i pottene. © FOTO: OBP

Gentiana, staude, høst klikk=

STAUT STAUDE. Gentiana kommer med vakre blå blomster i september. Stauden kan plantes i hagen etter krukketiden. © FOTO: OBP

- Planten Hebe tåler også noen minusgrader. Hvis du vil ha et skikkelig fargeinnslag, er det fint å gå for høstkrysanthemum, men blir det for hard frost visner blomstene. Alternativet er å ta dem inn om natten når det blir kaldere.

Tommy Tønsberg tipser også om stauder som Gentiana som du får hos hagesentrene. De kan plantes ut i hagen etter at de har gjort nytten som potteblomster og komme igjen år etter år.

klikk, , sensommerblomster=

HØSTKRUKKE. Lyng er høstens plante. Sørg for at den ikke tørker ut, da blekner fargen. © FOTO: OBP

Flere planter som tåler høsten

Opplysningskontoret for blomster og planter har flere forslag til planter som er hardføre og som tåler de sykende temperaturene utover høsten:

Røsslyng (Calluna), Erica og bærlyng fås i dekorative rosa- og lilla nyanser.

Hebe er en ettårig plante med blomster og blader i ulike fargenyanser, den holder seg frem til frosten kommer.

Krysanthemum klarer seg godt utover høsten. Det samme gjør høstasters.

Sølvblad og eføy er flotte i pottene sammen med andre blomster.

Alunrot har blader i vakre farger, den får små blomster som holder utover høsten.

Stemor er også en fin høstblomst, den tåler frost og frisker opp med sine fargevarianter.

Pyntekål er fin i samplantinger i bed og krukker.

alunrot

RØDMENDE: Alunroten med de vakre bladene holder utover høsten. den får små, dekorative blomster. © FOTO: Sveinung Bråthen

Katrine Andreassen

De beste hagetipsene

En vakker hage krever ikke all verden av arbeid.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!