Nabokrangel om trær

Slik kvitter du deg med naboens tre

Er det til stor nok ulempe for deg, kan du kreve nabotreet fjernet.

SKYGGEFULLT KAN GI GEVINST: Jo mer av eiendommen din som ligger i skyggen grunnet naboens trær, jo bedre sak har du.
SKYGGEFULLT KAN GI GEVINST: Jo mer av eiendommen din som ligger i skyggen grunnet naboens trær, jo bedre sak har du. Foto: Foto: Colourbox.com
Sist oppdatert

De fleste av oss har naboer og mange har også et anstrengt forhold til sine nærmeste naboer. Konfliktene kan knytte seg til så mangt, men trær er nok den vanligste årsaken til nabokrangler.

Få ting synes å kunne skape så mye ubehag mellom naboer som røtter og grener som kommer inn fra naboens eiendom, eller naboens trær og busker som tar bort lys og utsikt fra egen eiendom

En av fem irriterer seg over naboer som har trær som stenger for utsikten. Dette viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Plantasjen. Trær, hekker og busker er ofte roten til alvorlig krangel mellom naboer.

Redd for at trærne skal knekke

Informasjonssjef i Konfliktrådet, Gro Jørgensen, forteller at det i fjor var i alt 558 nabokonflikter som ble meldt til konfliktrådet - pr. i dag har vi 211 - så det vil nok ende på ca. det samme antallet som i fjor tipper jeg.

Informasjonssjefen legger ikke skjul på at det er en stor andel av konfliktene som har med trær og busker og gjøre.

- Da er det blant annet trær som er for høye og som sperrer for utsikten eller sola, greiner som henger over til naboen, gamle trær som naboen er redd skal knekke under høststormer, blader fra trærne som skaper merarabeid.

Når det kommer til naboens hekk er i følge Jørgensen problemet ofte at de er for høye eller for vide.

Naboloven har derfor en del spesielle regler som gjelder trær og andre vekster.

Du kan kreve treet fjernet

Carl Bjurstrøm er advokat i Kraft advokatbyrå. Han forteller at du i prinsippet kan kreve at naboen fjerner trærne.

- Er det trær som stenger for sol eller utsikt, eller er til særlig ulempe kan du kreve at naboen kutter de.

Her er noen argumenter for at treet kan være til ulempe for deg:

Det kaster skygge: Jo mer av eiendommen som ligger i skyggen, jo bedre sak har du. Spesielt hvis det er sitteplassen som rammes. Er det bare nederst i hagen, er saken dårligere.

Det kommer mye løv og grener fra treet: Alle trær mister løv. For at du skal bli hørt, må det komme ekstra mye ned.

Det kan falle ned: Det må være en ekstra risiko, fordi treet er sykt eller har dårlig rotfeste.

Det blokkerer utsikten: Argumentet har blitt mer vektlagt i de senere år.

1/3 regelen

Du har mulighet til å få fjernet naboens trær som står nærmere enn 1/3 av trehøyden. Det er avstanden til hus, hage, tun eller lignende som gjelder.

Med regelen om 1/3 av trehøyden kan du altså be naboen fjerne et tre som er 9 meter høyt hvis det står nærmere enn 3 meter. Regelen står i nabolovens § 3.

I tillegg må treet være til særlig ulempe eller skade for deg, og det må ikke være nevneverdig om å gjøre for naboen å beholde treet.

Naboen kan nekte

Men naboen kan også nekte å kutte ned treet hvis han syns det er viktig å beholde det, og i følge Bjurstrøm er skjerming for vær og vind og innsyn potensielle gode argumenter.

Noen andre argumenter for at trærne skal stå:

Det er fint å se på: Det er ikke eierens vurdering som gjelder, men en objektiv vurdering. Brukes sjelden alene, men sammen med andre argumenter.

Det er gammelt og har en spesiell historie: Tuntær og trær som er en del av gammel bebyggelse, beskyttes noen ganger.

- Her er det altså ikke noe "rett frem" for å kutte naboens tre eller hekk. Går slike saker til retten vil ofte dommeren kreve å se både treet og utsikten, og gjøre seg opp en mening om det bør kuttes. Det betyr at det er ganske stort rom for "s ubjektive" meninger innenfor naboloven.

- Derfor anbefaler mange advokater at naboer bør strekke seg langt for å bli enige, forteller Bjurstrøm.

Dyre trær på Ullernåsen

IRRITASJONSMOMENT: Trær som blokkerer utsikten er på topp blant ting som irriterer oss med naboen
IRRITASJONSMOMENT: Trær som blokkerer utsikten er på topp blant ting som irriterer oss med naboen Foto: Foto: Colourbox.com

I 2011 ble en huseier fra Ullern i Oslo dømt til å fjerne syv av bjørketrærne sine, og i tillegg betale motstanderens saksomkostninger på 25.000 kroner.

Saksøkerne (naboene) var plaget av løv og greiner og mente at bjørkene stjelte både sollys og utsikt.

Den saksøkte naboen argumenterte på sin side at problemene bjørkene skapte, ikke var til «særlig ulempe» for naboene. Han mente også at solforholdene var gode nok, og at trærne var viktige for både omgivelsene og naturmangfoldet i området.

I følge BT har striden har pågått i et par år, og partene har tidligere møttes i forliksrådet uten at dette førte frem.

Hekker og trær over grensen

Trær og grener som vokser seg inn i din egen hage, kan du kutte av på eiendomsgrensen hvis de er til skade eller ulempe for deg, forteller Bjurstrøm til Bonytt.no.

FRISTENDE: Å fjerne naboens hekk på egen hånd kan fort koste deg store summer.
FRISTENDE: Å fjerne naboens hekk på egen hånd kan fort koste deg store summer. Foto: Foto: Colourbox.com

- Husk at du må si fra til naboen først og gi ham sjansen til å fjerne dem selv. Du må også gi ham rimelig tid til å gjøre jobben, før du gjør den selv.

Advokaten anbefaler deg også til å skrive et brev til naboen om saken, slik at du har det skriftlig.

- Å fjerne naboens hekk på egen hånd kan fort koste deg store summer. Du kan nemlig måtte ende opp med å erstatte naboens tre (i lik høyde) eller hele hekken i lik høyde. Det kan by på svært dyre gartnerregninger.

Hekker under 2 meter kan ikke forlanges kuttet eller fjernes etter denne regelen. Det samme gjelder hekker som fungerer som gjerde. Disse reguleres av gjerdeloven, ikke naboloven.

Gode råd

Informasjonssjefen i Konflikrådet har følgende råd til deg som irriterer deg grønn over naboens tre.

- Det er å kontakt og snakke med naboene på en høflig og saklig måte om hva han eller hun opplever som problem. På den måten kan mye løses.

- En nabo er en du skal fortsette å bo ved siden av - det vil si ha en type forhold til uansett - og dermed er det lurt å få til en løsning.

Hvis det ikke blir noen enighet og de trenger bistand er altså konfliktrådet et godt alternativ. Går du til retten, ligger det i sakens natur at det blir en taper og en vinner. Begge parter må bruke mye tid og penger, og det blir ofte vanskelig å legge saken bak seg etterpå.

- To vinnere er mye bedre for naboskapet enn en vinner og en taper, forklarer Jørgensen.

Generelt så inngås det avtale i ca. 90 prosent av sakene som kommer til konfliktrådet, og omtrent 90 prosent av disse igjen overholder/innfrir avtalen.

Kilder: hyttavaar.no, advokat-hoie.no, advokat.no, jusstorget.no, smartepenger.no

Les også:

Sjekk årets hotteste hagetrender

Rosene som krever minst stell

De verste oppussingstabbene

Derfor får naboene oss til å klikke

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også