Rød anemone.

Anemone i vase: Ikke alle anemoner kan overvintre hos oss, men man kan få kjøpt dem som avskårne blomster. © Foto: www.colourbox.com

Anemone er ikke navnet på en enkelt plante - dette er faktisk en hel slekt med omtrent 120 ulike arter.

Planten tilhører soleiefamilien, og en av de mest kjente anemonene er kanskje hvitveis.

Om våren og sommeren finner du vakre tepper av hvitveis i skogen, og hvis du ønsker deg den samme, herlige sommerfølelsen i hagen er det ingen umulighet.

Flere navn

På norsk kalles anemone gjerne for symre, og plantene er ifølge Wikipedia nært beslektet med blant annet blåveisslekta og kubjelleslekta.

- Anemone er en flerårig urt - altså en staude. Den har en dyp loddrett jordstengel og sprer seg meget effektivt med røttene, sier Kari Brekke hos Mestergrønn.

Eng med anemoner

Skogssymre er den enkleste varianten du kan velge til hagen din. Denne sprer seg svært lett, og den er dessuten vinterhardfør, hvilket betyr at den overvintrer i store deler av vårt langstrakte land.

- Skogssymren blomstrer med hvite blomster i mai og juni og er muligens den beste kandidaten til en blomstereng, sier Brekke.

At planten ofte forekommer i store tepper, er først og fremst takket være den forgreina underjordsstengelen.

Vakker anemone.

Rosa anemone: Det finnes rundt 120 ulike anemoner, og de finnes i mange forskjellige farger. © Foto: Mestergrønn

Rett sted

Dersom du vil dekke deler av hagen din med anemoner, eller symrer, bør du velge et område der det er en kombinasjon av sol og halvskygge.

- Alle anemoner ønsker relativt næringsrik jord, og det er viktig å merke seg at de ikke tåler tørke i vekstperioden. Du må heller ikke la dem stå i vann over vinteren, sier Brekke.

Anemone i hagen

Som hageplante kan du altså velge mellom en rekke arter og en rekke farger. Det foregår også en del foredling av arten, og i 2011 kom det en ny lyngfarget anemone som ble kalt Pretty lady.

- Dette er en rosa, nydelig sort som kommer fra en hollandsk-tysk gartner, forteller Brekke.

Flott hvitveis.

Nydelig hvitveis: Hvitveisen er en anemone. © Foto: www.colourbox.com

Anemoner hele sommeren

Tradisjonelt er det kinasymre, skogssymre og filtsymre som er mest omsatt kommersielt, og velger du en kombinasjon av disse har du flotte anemoner i hagen det meste av sommeren.

Skogssymren blomstrer i mai-juni, filtsymren i juli til oktober og kinasymren blomstrer mellom august og oktober. Kinasymren har vært i salg her i landet i litt over 100 år og kommer opprinnelig fra Kina og Japan.

Giftig anemone

Spesielt for småbarnsforeldre er det lurt å merke seg at anemonene er giftige planter med en irriterende plantesaft.

Dersom barnet ditt har smakt på en symre-plante, kan han eller hun i følge Helsedirektoratets giftinformasjon bli kvalm, få magesmerter, oppkast og diaré. Rådet er i så fall at du fjerner eventuelle planterester fra barnets munn og gir det noe å drikke. Har barnet spist mer enn en eller to symreblomster, bør du ta kontakt med giftinformasjonen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!