Rhododendron er en vakker plante som gjør mye ut av seg. Med store, flotte blomster lyser den opp i hagen om våren, og det nesten uten at du trenger å gjøre noe for å få den slik.

- Det er ikke mye hokus pokus med en rhododendron. Trives den, blir den stor og fin og da kommer også blomstene, sier Mette Olsen Elfstedt ved Gartner Olsen i Eidsvoll.

Ikke solsteik

Men for at den skal trives, er det noen ting du må passe på. Du bør ikke plante rhododendron på et sted i hagen der solen steker hele dagen. Den vil gjerne ha en kombinasjon av sol og skygge. Ifølge hagesentret Plantasjen skal rhododendronen plantes om våren når bakken er frostfri, og det anbefales også å velge en rolig og beskyttet vokseplass.

Rhododendron pynter opp i hagen

Flotte farger: Rhododendron finnes i mange flotte farger. © Foto: www.colourbox.com

Noe for enhver

Det finnes utallige varianter av denne populære planten. Det er stor variasjon både når det gjelder farge og høyde, så det er fullt mulig å finne en rhododendron som passer inn i akkurat din hage. De laveste sortene passer for eksempel fint i naturhager. Det kan være flott å sette sammen flere forskjellige varianter, og rhododendron passer også godt mellom andre trær og busker.

Pass på PH-verdien

- Dette er en såkalt surjordsplante. Den skal ha egen gjødsel som kalles rhododendrongjødsel, og man må passe på å ikke kalke i nærheten av denne planten. Da opphever man nemlig det sure miljøet, sier Olsen Elstedt. PH-verdien i joden skal ifølge Plantasjen helst ligge mellom 4,5 og 5,5 for at planten skal trives.

Rhododendron er en populær plante

Stor og fin: Rhododendronen din blir stor og fin hvis du får den til å trives. © Foto: www.colourbox.com

Nye knopper på rhododendron

- Blir det barfrost om høsten er det ikke så mye å gjøre med det, men det beste for rhododendronplanten er at det kommer mye snø før det blir tele i bakken, sier Olsen Elfstedt. Du kan gjerne fjerne avblomstrede og stygge blomster når sommeren er på hell.

- Man må bare være oppmerksom på at rhododendronen danner knopper på høsten slik at man ikke fjerner de nye knoppene, sier Olsen Elfstedt. Rhododendron trenger ifølge Hageland vanligvis ikke beskjæring, men planten kan gjerne fornyes ved nedskjæring av hele planten.

Slik planter du en rhododendron:

-Grav opp jorden og fjern ugress

-Bland inn ny rhododendronjord og litt gjødsel

-Grav opp små hull der hvor planten skal plasseres

-Plasser rotballen i hullet og trykk forsiktig med hendene.

-Rhododendron har et grunt rotsystem, og bør derfor ikke plantes for dyp. Rotklumpen skal så vidt dekkes av jordoverflaten

-Vann rikelig umiddelbart etter planting

-Gjødsle på et tidspunkt hver sesong. Fortrinnsvis umiddelbart etter blomstring når de nye knoppene er på trappene

-Bruk rhododendrongjødsel som ikke øker PH-verdien

-Knip av visne blomster for å fremkalle gjenblomstring

Kilde: Plantasjen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!