Få bukt med grevlingen

Slik stopper du søppeltyven

Grevlingen har et ufortjent dårlig rykte, men det stemmer at den raider søppelkasser.

GREVLING: Egentlig en fredelig dyreart, som ikke lar seg merke med mennesker når den er på matjakt. Den er nærmest blind og døv, noe som gjør at vi nesten kan snuble i den uten at den flykter fra oss. Om høsten og våren kan den være en plage rundt søppelkassene.
GREVLING: Egentlig en fredelig dyreart, som ikke lar seg merke med mennesker når den er på matjakt. Den er nærmest blind og døv, noe som gjør at vi nesten kan snuble i den uten at den flykter fra oss. Om høsten og våren kan den være en plage rundt søppelkassene. Foto: FOTO: Andrew Mawby på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.
Sist oppdatert
INGEN EKSAKT OVERSIKT: Vi har ingen tall på hvor mange grevlinger det er i landet, men basert på observasjoner har man laget et utbredelseskart.
INGEN EKSAKT OVERSIKT: Vi har ingen tall på hvor mange grevlinger det er i landet, men basert på observasjoner har man laget et utbredelseskart. Foto: Illustrasjon: zoologi.no

Dette kan du gjøre:

* Sikre søppelkassene

* Fjern nedfallsfrukt

* Heng opp ting som lager lyder og beveger seg

* Sett ut salmiakk

Grevlingen hører til mårfamilien og er et rundt ti kilo tungt rovdyr med rykte for dårlig temperament. Den biter til leggen knekker, spiser huskatter og er aggressiv, sier mytene.

I realiteten er den en simpel tyv.

Døv og blind

Grevlingen er ikke redd for mennesker, og er nærmest både døv og blind.

Selv om dietten naturlig består av mark og andre småkryp, følger den sin utmerkede luktesans til alle potensielle matkilder.

- Det er veldig mange grevlinger i år. Jeg har ikke tall på hvor mange som har ringt og vil ha satt ut grevlingfelle, sier Erik Burud ved viltnemda i Bærum kommune.

Bare denne sesongen har han fanget og avlivet 17 grevlinger som har vært til sjenanse for innbyggere.

Ingen tall

Folk som bor i milde regioner i landet, og da særlig i urbane strøk, opplever i disse dager å få besøk av søppeltyven, som gjerne etterlater seg et svare kaos rundt søppelkassene, etter nattlige etegilder.

Fordi grevlingen ikke er folkesky, og nattaktiv, trives den i urbane strøk der tilgangen på mat er stor.

- Det er ingen som har tall på hvor mange grevlinger det finnes i Norge, forteller Kjetil Bevanger ved Norsk institutt for Naturforskning (NINA).

Årsaken til dette er ifølge Bevanger at grevlingen verken er en ressurs eller kilde til konflikt av størrelse.

- Men vi vet at bestanden enkelte steder er voksende, og at den har utviklet seg positivt de siste tjue til tretti årene.

VANSKELIG Å SE: Grevlinger krysser ofte veier når den er ute på matjakt om natten. Fordi den ser og hører dårlig og er grå i pelsen, blir den et lett offer for bilparken.
VANSKELIG Å SE: Grevlinger krysser ofte veier når den er ute på matjakt om natten. Fordi den ser og hører dårlig og er grå i pelsen, blir den et lett offer for bilparken. Foto: Foto: Wikipedia.no

Søppeltyv

Grevlingmyter

* Grevlingen biter til det knaser

* Grevlingen spiser katter

* Grevlingen angriper barn

* Grevlingen er aggressiv

Kilde: Viltnemda, Oslo kommune

For grevlingen er søpledunkene våre i realiteten foringsautomater.

Den benytter seg mest aktivt av disse om høsten, da den trenger å legge på seg før vinteren. Og om våren, da den er utsultet etter lang vinter uten særlig tilgang på mat.

Nattlige grevlingbesøk oppdages gjerne når søppel ligger strødd utover et stort område morgenen etter.

En ressurs i hagen

Fordi grevlingens naturlige diett i hovedsak av mark og snegler, kan den være et velkomment tilskudd til hageeiere som er plaget av snegler - dersom man låser eller stenger søppeldunkene godt.

Grevlingen spiser også blant annet jordveps, padder og biller.

- Men de kan gå hardt til verks på plenene til folk, i tillegg til søplekassene, forteller Burud.

Han legger til at raseringen av plenen er for det meste periodebetinget, så bekymrede hageeiere kan trøste seg med at dette er forbigående irritasjonsmomenter.

Les også: Slik reparerer du gressplenen

Les også: Iberiasneglen

Triks og tips

Friluftsetaten i Oslo kommune har laget en brosjyre til nedlasting, der man kan lese om grevlingen og få tips til hva man kan gjøre hvis den forårsaker problemer.

"Har du grevling i din nærhet kan du prøve å få den bort ved bruk av salmiakk. Dyret liker ikke sterke lukter. Et godt tips er å sette ut noen bokser med salmiakk der grevlingen ferdes," skriver Friluftsetaten.

- Salmiakk kan fungere, men da må man av erfaring sette ut ny salmiakk hver dag.

- Det er nok lettere å sikre søplekassene med et bånd eller bagasjestropper, tipser Erik Burud, som har jobbet i viltnemda i 14 år.

Alternativet er å investere i en søppelkasse med svingdør og låsemekanisme, eller plastdunker med toppmating.

"Du kan også skremme den bort med lyder. Heng opp remser av aluminiumsfolie eller sett opp små plastvindmøller (slike som barna bruker på 17. mai) og grevlingen vil finne seg et nytt sted å være," skriver nrk.no.

I tillegg kan det lønne seg å fjerne nedfallsfrukt, ettersom frukt og bær også står på menyen.

Mating eller avliving

Enkelte blåser en lang marsj i grevlingens rykte som blodtørstig og aggressivt rovdyr, og mater den for å få bukt med søppeltyveriene, slik som familien Høvik i Bærum.

Dersom du ikke får orden på problemene selv, kan du bestille grevlingfeller fra viltnemda i din kommune.

Prisene varierer litt, men ligger på mellom 1200-1400 kroner for utsetting og fjerning.

Ifølge Oslo kommunes brosjyre er avliving en kortsiktig løsning ettersom tomme grevlinghi raskt får nye beboere.

Les også: Vilt på Langedrag

Spiser ikke katt

Selv om grevlingen har et ekstremt dårlig rykte, er den i prinsippet ufarlig for mennesker og husdyr. Den ser og hører dårlig, og er ikke redd for folk, noe som kan ha bidratt til at den er myteomspunnet.

At den skal jakte på katter, tror Erik Burud fra viltnemda ikke noe på.

- Den er for treig, og har ikke mulighet til å fange en frisk katt som løper unna. Rev kan ta katt, men det er nok heller sjelden, sier han.

Du kan lese mer om grevlingen hos Norsk institutt or naturforvaltning - Nidraros , Miljølære - et urbant rovpattedyr (nederste avsnitt), Milølære - bli kjent med grevlingen , og Wikipedia.

Kilder: NINA, Oslo kommune, Bærum kommune, Wikipedia, Miljøinfo, Nittedalsportalen, Store Norske Leksikon, zoologi.no, nrk.no

Les også:

Ferdighytte til 300.000

Slik får du billigst strøm - alltid

Sjekkliste for boligkjøp

Smart og billig bilkjøp

Denne saken ble første gang publisert 13/10 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også