Hva sier plan- og bygningsloven?

Å anlegge uteplass, kan være så ymse. Det er ikke søknadspliktig å planere noen kvadratmeter med jord, gress eller grus på egen eiendom for å ha et plant underlag å sette utemøbler på. Snakker vi om konstruksjoner, som for eksempel et armert betonggulv, er vi muligens over grensen i enkelte kommuner, men ikke så lenge dette ligger inntil hytta og ikke endrer «privatiseringsgraden» av tomtas utmark.

Å anlegge en uteplass midt i en sti som er brukt av turgåere, mer enn ca. 10 meter fra hytta, vil kunne bli betraktet som søknadspliktig i enkelte kommuner, fordi det kan hindre eller vanskeliggjøre allmenn, fri ferdsel. Dette er typisk for enkelte kystkommuner langs Oslofjorden.

I områder som er mindre kontroversielle, vil et utegulv være fritatt fra melde- og søknadsplikt i medhold av Forskrift om saksbehandling og kontroll i byggesaker (SAK) § 5. Her er bl.a. «utepeiser og mindre konstruksjoner» unntatt. Vanligvis vil det være tillatt å anlegge et utegulv uten å søke og melde, og terrasser o.l. på opptil 0,5 meter over terreng er i utgangspunktet ikke søknadspliktige.

Det er uansett smart å sjekke kommunens holdning til slike saker før man legger ned mye ressurser i en uteplass.

Skiferheller er vanligvis noe tynnere og dermed lettere enn betongheller. Det er derfor ekstra viktig at underlaget er rett og stabilt når vi skal legge mindre skiferheller (f.eks. bruddheller).

Når hellene legges i sand, vil steinen ligge bedre om man lager en svak fordypning midt under hellen.

Sand eller mørtel

Skiferheller kan legges i sand eller i mørtel. Heller lagt i mørtel gir et svært vedlikeholdsfritt gulv, som holder grønne vekster og maur på avstand i årevis, særlig når også fugene støpes.

Skiferheller som skal støpes fast kan være noe tynnere (10-20 mm) enn heller som legges i sand (25-40 mm). Brukes det sand i fugene, vil det med tid og stunder vokse frem gress og annet. Å unngå tuer av gammelt gress og mose, krever årlig luking.

Når skiferheller legges i mørtel, bør hele hellen ha god kontakt med mørtelen, slik det også er når man legger fliser på badet eller andre steder. Da er sjansen mindre for at hellen knekker ved stor punktbelastning.

Les også: Elekstrisk hagesaks gjør jobben enklere

Først og fremst bør hellen fuktes med slemmemørtel på flaten som vender ned, og deretter gnus ned i mørtelen - ev. bankes ned de siste millimeterne med en gummikølle.

Skifer finnes i norske og utenlandske kvaliteter. Noe av den utenlandske skiferen er beregnet for innendørs bruk, og vil ha problemer med å tåle det norske klimaet når det gjelder fukt og kulde. Få derfor alltid garanti for at skiferen tåler en norsk vinter.

Utenlandsk skifer bør alltid impregneres når den legges utendørs.

Les også: Bli kvitt mose i plenen

Brente føtter

Husk at skifer kan bli varm i sollys - særlig mørk skifer som Ottaskifer og mørk Oppdalskifer.

Det kan dermed være en utfordring å gå med bare bein om sommeren på slike utegulv. De mer porøse betongoverflatene blir ikke så varme på overflaten.

Les også:

Slik får du en lettstelt hage

Fyr opp grillen uten tennvæske

Tilbake til Klikk Bolig

Stein i hagen

SKIFER OG GRESSFUGER: Store bruddheller med gressfuger er koselig på uteplassen, men fugene må vedlikeholdes, om de ikke skal ta overhånd. Da ender det med ujevn gressplen og hull med skifer i bunnen, etter noen år. © Foto: Dag Thorstensen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!