Anne Ingeborg Raade

Supertomatene planter du nå

Pinsehelga er ideell for å plante tomater. Om en uke kan det være for seint.

Går du med planer om å plante grønnsaker til eget bruk? Da er timingen perfekt denne helga. 1. juni er nemlig den første dagen hvor frostfaren er over tradisjonelt sett. Pinsehelgen er dermed det perfekte tidspunkt for å plante dine egne grønnsaker.

Kjøp grønnsakplanter på ditt hagesenter, og plant de ut i kasser eller krukker på balkongen eller i hagen. Det er så enkelt som bare det.

Les også: Dette gjør du i hagen i juni

- Hygge er viktigst

Du tror kanskje at du ikke har grønne fingre, og at du ikke vil få det til? Da lønner det seg å starte i det små.

Anne Elverum i Opplysningskontoret for blomster og planter mener det viktigste med å plante er at man har lyst til det. Da er det ingenting som skal stoppe deg.

- Det aller viktigste er at det skal være hyggelig. Det er en stor trivselsfaktor å dyrke grønnsaker selv og bruke de i maten, sier Anne Elverum til Klikk.no.

Basilikum

BEGYNN SMÅTT: Hvis du har litt lyst, men ikke er sikker på om, grønnsaksplanter er nor for deg: begynn med krydderplanter! © Foto: tillwe på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

- Har man lyst, så skal man prøve. Og er man usikker på hvilke grønnsaker som passer for seg, så kan man jo bare prøve litt et år og se hvordan det går, og heller utvide plantingen neste år. Det aller meste er mulig, sier hun.

Les også: Blomster som lever lenge uten vann

Ingen begrensninger!

Som planter flest, har også krydderplanter og grønnsaker ulike behov for lys og varme. Derfor kan det lønne seg å tenke ut hvor mye tid du vil bruke på plantene, og se an solforholdene på balkongen eller i hagen din før du bestemmer deg for hva du vil dyrke.

- Det finnes ingen begrensninger i det hele tatt for hva du kan plante. Det er så stort utvalg! Her er det bare fantasiens om setter grenser, sier Anne Elverum i Opplysningskontoret for blomster og planter til Klikk.no.

Les også: Tips til selvvanning

Balkong og hage

Har du ikke hage, og fortviler over at du ikke har plass? Ingen fare. En liten balkong egner seg like godt til mange typer grønnsaker.

Her får du tips til de vanligste grønnsaktypene og hva de krever av plass og stell.

Vil du heller følge grønnsakene helt fra frøstadiet, er du derimot litt seint ute. Dersom du vil så frø i melkekartonger inne for så å flytte ut senere, bør dette gjøres tidligere på våren for at frøene skal rekke å bli til planter før de settes ut for å vokse til frukter.

Tilbake til Klikk Bolig

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!