Iril Kolle, foto: Bibbi's Stauder

Årets nye stauder

Prøv en ny staude i hagen i år!

Årets staude blir valgt ut av staudegruppa i Norsk Gartnerforbund. Formålet er å fokusere på gode staudesorter som fortjener å bli bedre kjent. Dette kan være nye og lovende sorter eller gamle sorter som ikke har fått den oppmerksomhet de fortjener. Årets staude 2008 er Lewisia tweedyi - Praktlewisia.

At en plante velges til årets staude, betyr også at den skal kunne være å få tak i hos de fleste gartnerier og hagesentre.

Fin i fjellhagen

Praktlewisia gjør seg godt i fjellhagen. Den danner store rosetter med vintergrønne blad, rosettene kan bli mer enn 40cm i diamenter. Selve planten blir ikke mer enn 20cm høy.

Den blomstrer i mai-juni med et tett flor av blomster, og remonterer (blomstrer en gang til) i august. Fargen på kronbladene er variabel i ulike rosa nyanser, ofte med noe gult i. Den kan også være helt hvit.

Kalkfattig jord

Pratlewisia trives godt i kalkfattigm humusrik og godt drenert jord. Plant den ved mur, i skråninger, trau eller i fjellhagen. Den trives godt sammen med teppe-og tuedannende fjellhageplanter.

Ta en titt på billedgalleriet for flere staudenyheter.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!