Enkelt med bunndekkere

Bunndekkere gir lettstelt hage

Bunndekkerne krever litt stell inntil de er etablert, deretter holder ugresset seg unna og hagen ser flott ut hele året.

VAKKER BUNNDEKKER:  Vinca Minor, Gravmyrt. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/vanstaffs/2412666027/sizes//">vanstaffs</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
VAKKER BUNNDEKKER: Vinca Minor, Gravmyrt. Foto: vanstaffs på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.
Sist oppdatert

Begrepet "bunndekkere" omfatter alle krypende planter som dekker jorda.

Noen sprer seg fra tueform, andre sender ut utløpere over eller under jorda og danner et tett teppe etter hvert, som gravmyrten (Vinca minor).

Begrepet brukes også om planter som har bladverk som dekker jorda, og dermed ikke slipper til frøugras så lett, eksempelvis bladlilje (Hosta) .

Mange bunndekkere er dessuten mer eller mindre vintergrønne og gjør at hagen ser fin ut hele året, f.eks. småbiota (Microbiota decussata).

Du kan bruke dem i større felt, f.eks skråninger, eller mellom andre planter - men tenk på at ikke alle bunndekkere gjør seg mellom stauder hvis du vil ha det lettstelt.

Noen har litt for aggressiv vekst og må holdes i sjakk.

Klargjøring av plantestedet

Bunndekkere plantes med en viss planteavstand, hvilket betyr at de første årene vil det være bar jord mellom plantene.

Det er en invitasjon til ugress som sprer seg med frø.

Når du skal dekke et område med bunndekkende planter, starter du med å fjerne alt flerårig ugress.

Gjør du det lettvint og dekker med duk som du planter i, vil du slite med ugress akkurat der du har plantet hvis dette ikke er fjernet.

Grav opp ugress, bruk sprøytemidler hvis området er uoverkommelig å grave opp.

Har ugraset fått lov å vokse seg høyt, klipp litt ned med stor hekksaks eller gresstrimmer før du sprøyter resterende plantemateriale. Det er lettere å sprøyte da, og du bruker ikke mer gift enn nødvendig.

Les også: Slik blir du kvitt skvallerkål

Dekk jorden

Dekk jorden med duk og bark, gressklipp o.l. for å holde frøugresset vekk - en finmasket duk beskytter i tillegg mot flerårig ugress hvis du ikke har fjernet alt ugresset.

Vil du bare bruke dekkbark, vær oppmerksom på at barken brytes raskere ned i kontakt med jord, og uten duk må du være helt sikker på at det ikke er ugras igjen.

Har det vært mye ugress i området, kan du regne med at det ligger frø i jorda også.

La aldri områder med bar jord ligge åpent som fritt vilt for ugressfrøene.

I verste fall kan du midlertidig legge tykke lag med avispapir utover inntil du får kjøpt inn bark eller fiberduk. Avisene vannes lett og holdes på plass med stein.

Planting

Jorda skal være bearbeidet i forkant, så har du sprøytet men ikke gravd et ugressfylt område, bør du spavende jorda så plantene får gode forhold.

Du bør vente et par uker etter sprøyting før du planter, så noe av giften er nedbrutt så mye som mulig.

Aller helst bør du unngå bruk av spørytemidler, spesielt i og ved bærbusker, kjøkkenhager og annet spiselig.

Når plantestedet er klart kan du plante ut bunndekkerne med anbefalt planteavstand.

Les også: Avslør skjulte feil i stua

Bruker du duk, klipper du et kryss der planten skal stå og planter gjennom dette.

Høstplanting er gunstig fordi temperaturen er lavere, og det kommer naturlig vanntilførsel i form av regn.

Bunndekkere i potte med sunt rotsystem kan plantes hele året, men om sommeren må du regne med hyppig og grundig vanning for at de skal overleve og etablere seg godt.

Vanning og stell

Etter planting dekker du jorda (og/eller duken) med bark.

Skjær vekk eller brett inn kanter av duk rundt plantene så plantene får litt luft.

Vann godt. Når du vanner, skal jorda bli skikkelig våt.

En rotbløyte er 30 mm nedbør, og for å vite om det har kommet så mye regn (eller at du har vannet nok) uten regnmåler, setter du ut en tom blikkboks. Når vannet i boksen er ca. 30 mm har du vannet nok. Alternativet er ca. en halvtime/time med spreder.

Les også: Hagemøbler i knallfarger

Gjødsel

Planter du om våren, gjødsler du med en fullgjødsel-type etter planting, deretter en liten mengde gjødsel ca. 4 uker senere.

Planter du sent om høsten, kan du gjødsle med halv dose ved planting hvis jorda er næringsfattig og/eller plantene krever mye næring, eller vente til våren hvis området er gjødslet tidligere samme sommer.

Plantevalg:

Småbiota er en effektiv bunndekker.
Småbiota er en effektiv bunndekker. Foto: Iril Kolle

Ajuga reptans - krypjonsokkoll. Ajuga fåes nå som flere spennede kultivarer, f.eks 'Rainbow' med brokete blader. Den velkjente 'Atropurpurea' er mørk rødbrun til mørk grønn i bladene og får blå blomster om våren. Noen synes de avblomstrede lave stilkene ikke ser så flotte ut, men de kan klippes vekk. Sprer seg raskt når de er etablert, og har lange utløpere som slår rot. Bedre i halvskygge enn full sol. Ca. 30 cm planteavstand.

Euonymus fortunei - klatrebeinved. Finnes gjerne broketbladet i hvitt og grønt eller gult og grønt. Rotslående utløpere fra tett tue. Bruker tid på å bli skikkelig tettvokst.

Hedera helix - eføy. Eføy kan ikke bare brukes langs vegg! Fin for de mildere strøk i landet, enkelte mer herdige kultivarer finnes. 30-45 cm planteavstand Heuchera (alunrot) kan også gjøre seg godt som bunndekker hvis de plantes tett nok.

Hosta - brukes stadig oftere i offentlige anlegg og er en dekorativ staude. En stor fordel er at den trives i skygge. Dessverre en favorittt blant snegler. Tar tid før den kommer i gang om våren, og ser litt pjuskete ut når den er avblomstret sent på høsten.

Juniperus communis og J. horizontalis - einere. Det finnes mange krypende einere, f.eks 'Repanda' og 'Green Carpet', Sistnevnte er meget lav og kan gi inntrykket av en kortklippet gressplen. Av de blå einerne bør du ta en titt på 'Blue Star' og 'Blue Chip'. Einer liker full sol, og den er like tørkesterk som småbiota. 'Repanda' har rotslående greiner, og bredden på planta er dermed uendelig. Du velger derfor planteavstand etter hvor raskt du vil ha dekket området.

Microbiota decussata - småbiota. En av våre absolutte favoritter: Hardfør, tørkesterk og tåler halvskygge. Den trenger minimalt vedlikehold og frøugras forekommer ikke når den har vokst seg tett. Regn ca. 4 planter pr. m². Blir brunlig om vinteren, men det er helt normalt. Er også en god plante for skråninger (se bildet over).

LEKRE BLAD: Hosta er både en dekorativ staude og effektiv bunndekker. Men sneglenes favorittmat...
LEKRE BLAD: Hosta er både en dekorativ staude og effektiv bunndekker. Men sneglenes favorittmat... Foto: Foto: Iril Kolle

Roser kan også brukes som bunndekkere, men lettstelte kan de ikke påstås å være. Du kan derimot blande en lettstelt bunndekker med roser, dvs plante et stort felt med en lettstelt bunndekker og bruke rosene som vakre innslag innimellom. Se f.eks 'Easy Cover' en rosa bunndekker, alternativt 'The Fairy' eller andre mindre roser som passer i forkant.

Gravmyrt er en dekorativ og flott bunndekker, eviggrønn med blåfiolette blomster. Danner etter hvert et teppe ved hjelp av utløpere.
Gravmyrt er en dekorativ og flott bunndekker, eviggrønn med blåfiolette blomster. Danner etter hvert et teppe ved hjelp av utløpere. Foto: Iril Kolle

Taxus baccata 'Repandens'. Barlind tåler skygge og hard beskjæring og er et godt valg dersom du har skygge på området du vil dekke til. Et godt valg hvis du vil ha noe med litt høyde.

Vinca minor og Vinca major - Gravmyrt (liten og stor). Lave bunndekkere med utløpere og flotte, blåfiolette blomster om våren. Fine under trær. Danner et fint teppe i løpet av noen år. 25-30 cm planteavstand.

Kilder:

University of Georgia: Ground Covers

University of Illinois: From the Ground Up se billedgalleri av planter her

Bunndekkende lignoser

«RHS Plants for Places», bok.

Les også:

Utemøbler som gynger

Solsenger til sommeren

Trygg hage for barna

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også