stell av oliventre

Ser du hvilket oliventre som har stått ute i kulden?

Ekspertene råder deg til å sette det inn i god tid før frosten kommer.

STELL AV OLIVENTRE: Hva slags stell krever egentlig et oliventre? Bør det få annen behandling på vinteren enn på sommeren?
STELL AV OLIVENTRE: Hva slags stell krever egentlig et oliventre? Bør det få annen behandling på vinteren enn på sommeren? Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
Sist oppdatert

Mange bruker høsten til å plante løk og beskjære busker. En annen ting du også bør gjøre på høsten, er å bære inn oliventrærne før kulda setter inn og tar knekken på dem.

Den populære trenden med oliventrær skaper herlig stemning i norske hjem. Noen velger å ha oliventreet inne hele året, mens andre planter dem i krukker og pynter opp ved inngangspartiet eller på terrassen.

Men hva slags stell krever egentlig et oliventre? Bør det få annen behandling på vinteren enn på sommeren? Og hvor mye vann trenger oliventreet når det først har flyttet inn for vinteren?

BØR SETTES INN: Oliventreet takler dårlig vårt nordiske klima på vinteren og bør settes inn.
BØR SETTES INN: Oliventreet takler dårlig vårt nordiske klima på vinteren og bør settes inn. Foto: Colourbox

Plant smart

Det kan være smart å plante oliventreet i krukker av lett materiale, slik at de enkelt kan flyttes inn og ut av huset.

Hva gjelder jord til oliventre, får du best resultat dersom du planter i middelhavsjord med lecakuler i bunnen av krukken.

- Bruk gjerne leireblandet jord til oliventrær, påpeker Gro Becher, butikkleder hos Mester Grønn på Alna senter.

- På sommeren skal oliventreet ha jevnt med vann, men ikke så mye at treet blir stående med røttene i vann. Du kan gjerne beskjære for å få en rund og fin krone, men dette bør gjøres på våren. Da er veksten i gang og oliventreet vil skyte nye, friske skudd, forteller Becher.

Gjødsel skal oliventreet ha en gang i måneden fra vår til høst.

Flytt før frosten

- Flytt oliventrærne inn i god tid før frosten kommer, da tar du ingen unødvendig risiko med plantene dine, råder Rob van Vliet. Han jobber som innkjøpssjef ved Plantasjen Source i Holland og er ansvarlig for kjøp av innendørsplanter, deriblant middelhavsplanter.

Han forteller at oliventrærne takler frost dårlig og de bør plasseres på et frostfritt sted hele vinteren for at de ikke skal gå dukken.

Høsten er en fin tid å plante i hagen

Vinterhage er ideelt

For den som er så heldig å ha en vinterhage eller glassveranda, er det ingen tvil om hvor oliventreet bør plasseres.

- En vinterhage eller en veranda med mye glass er det absolutt beste stedet. Her unngår man frost, samtidig som det er kjølig. Dette i kombinasjon med at planten får mye lys gjør vinterhagen til et perfekt sted for overvintring. I slike omgivelser går oliventreet inn i en vinterdvale, forteller van Vliet.

Lys og temperatur

Dersom du bestemmer deg for å ta oliventreet inn på vinteren, betyr det at planten vil være aktiv. Derfor er det lurt å plassere oliventreet et sted hvor det får minst seks timer med lys. Forøvrig bør du forsøke å unngå direkte sol.

Hva gjelder temperatur er gjennomsnittlig innendørs romtemperatur greit, men har man et rom hvor temperaturen er lavere, vil dette være enda bedre for oliventreet som aller helst bør overvintre i temperaturer fra 5-10 grader.

Les også: Her blomstene som forlenger sommeren langt ut i høsten

Heller kjølig rom enn stua

Et kjølig rom er å foretrekke før man eventuelt har oliventreet i stua vinteren igjennom.

- Det er ikke et problem å ha oliventreet i stua, men vær oppmerksom på at treet da ikke vil gå i vinterdvale, slik det vil gjøre i 5-10 grader. Et oliventre i vinterdvale trenger mye mindre vann enn et tre som står i 20 grader i en stue, påpeker van Vliet.

- Vi har hørt om oliventrær som har blitt plassert i garasjen på vinteren. Hva tenker du om det?

- Ikke oppbevar det i garasjen hvis du har et alternativ. En garasje er bedre enn å la oliventrærne bli stående ute, men det er langt fra optimalt. Det er mye større sjanse for at man glemmer å vanne oliventreet i garasjen og det får heller ikke lys, påpeker van Vliet.

NYE SKUDD: Et oliventre som mister bladene sine på vinteren, vil mest sannsynlig få nye, friske skudd når det settes ut på våren.
NYE SKUDD: Et oliventre som mister bladene sine på vinteren, vil mest sannsynlig få nye, friske skudd når det settes ut på våren. Foto: Colourbox

Vannmengde

Ina Lindberg, innehaver av blomsterforretningen Eucalyptus blomster i Sarpsborg, støtter van Vliet i hans uttalelser.

- Jeg har flyttet mine oliventrær inn hver høst og ut igjen på våren i flere år. Det har gått bra alle gangene. De har stått kjølig og lyst. Jeg bruker vanligvis vanne oliventrærne godt en gang i uken, men på vinteren har jeg ikke gitt så mye vann. Jeg har satt de ut igjen i april og da har de kommet med nye skudd, men for å være helt på den sikre siden vil jeg anbefale å vente til etter 17. mai, sier Lindberg.

- Ja, det er viktig at man kutter ned på vannmengden så snart oliventreet kommer inn. Årsaken til dette er at oliventreet ikke er så aktivt gjennom vintermånedene som det er på sommeren, sier van Vliet.

Du kan vanne en gang i uken, men ikke vann for mye. Jorden skal være fuktig, ikke våt. Det er viktig at du passer på så jorden aldri tørker helt inn under den såkalte vinterdvalen. Forøvrig bør man holde planten under oppsyn og se etter insekter eller sykdommer. Gjødsling av planten kan du vente med til våren, det samme gjelder stussing av kvistene.

Døde da det kom ut

- Noen oliventreeiere erfarer at trærne deres ikke takler prosessen med å flyttes ut igjen på våren. Hva gjør de feil?

- Det som ofte skjer dersom oliventreet har det for tørt på vinteren, er at det får sjokk når våren kommer og eieren pøser på med vann. Etter vinteren må man gradvis bygge opp vanntilførselen fra 20 prosent til 100 prosent i løpet av noen uker. På den måten vekkes treet sakte men sikkert til live, sier van Vliet.

Noen oliventreeiere opplever også at treet mister bladene sine på vinteren.

- Ikke fortvil over døde blader. Så snart våren kommer, vil det komme nye skudd på planten, lover van Vliet.

Denne saken ble første gang publisert 03/10 2015, og sist oppdatert 19/09 2018.

Les også