Kan planten reddes?

Selv de mest håpløse tilfeller kan faktisk våkne til liv igjen.

- Tørkede, brune blader på bredbladete planter betyr på ingen måte at den har avgått med døden. Den kan fint sette nye skudd etterhvert, sier gartner Morten Kristian Bragdø ved Randesund Planteskole.

- Men hvis barken også har skrumpet inn er den sannsynligvis ødelagt.

Slik sjekker du:

- Ser planten død ut er det letteste å rett og slett knekke over en gren og se om det er friskt vev inne i den, men dette er selvsagt avhengig av hvor interessert man er i planter og vekst, forklarer informasjonsansvarlig Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter.

- Sto plantene i vann når ferien begynte har mange erfart at de er råtne når man kommer hjem. Da kan de sjelden reddes. Om de er tørre, men i live, vil de vokse til igjen.

Etter sommerens vær er det nok lite sannsynlig at du kommer hjem til en totalt uttørket hage etter ferien.

Men med mindre du fulgte ekspertenes råd før du dro, er det stor risiko for at inneplantene dine har fått seg en real knekk.

- Forsømte planter, som ikke har blitt vannet, er alvorlig syke, forteller gartner Morten Kristian Bragdø ved Randesund Planteskole.

Etter å ha stått i tørr jord over tid, har plantene fått svekket immunforsvaret sitt.

- De er mottakelige for lusangrep og soppangrep. Derfor bør du ikke pøse på med hva som helst, sier Bragdø.

Må ha mye vann - men ikke for mye

Fuktighet er det viktigste momentet i redningsaksjonen.

- Har du mindre potter vil jeg anbefale å putte hele jordklumpen ned i en bøtte eller i kjøkkenvasken. La potten stå i vannet helt til det slutter å boble. Deretter løfter du opp potten, og lar alt overflødig vann renne av før planten settes tilbake i pyntepotte, forklarer informasjonsansvarlig Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Hvis vekstmediet er lett, slik som hos orkideer, må du holde på toppen så det ikke flyter vekk, legger hun til.

Det viktigste er at de ikke står for lenge i vann. Plantene skal dynkes - så rennes av.

- Flere planter dør av drukning enn av tørke, og dette gjelder også i ferien, sier Ladstein.

Smart vanningstriks for større planter

Når det gjelder større planter, som for eksempel palmer, er det lurt å være kreativ.

- Jeg anbefaler «intravenøs» behandling av litt større potter: Sett en flaske vann opp ned i potten, så fuktes jorda etterhvert som vannet trekkes ned. På denne måten blir det ikke søl, og det liker vi jo. Dette gjør jeg personlig med store potter både inne og ute, og ikke minst ampler og vegghengende planter, sier Ladstein.

Eventuelt kan de settes i badekaret.

Bragdø ved Randesund Planteskole er enig i at plantene bør dynkes.

- Du bør også ta på kompost og sette plantene litt vekk fra det kraftigste lyset, men det er bare vanning som hjelper for forsømte planter. Men sørg for å fukte hele planten, også blader og stilken.

På større planter kan gjerne stammen dusjes flere ganger om dagen i starten.

Tørre planter

Det skal nok mye til at noen uteplanter har tørket i år.

- Men det kan ha skjedd med planter som står langs husvegger, der det bare er grus. For å unngå dette til neste år, bør du kjøpe en timer, skru på krana og legge ut en dryppslange, tipser Bragdø.

Skulle du være så uheldig at plantene dine har gitt opp, kan du også trøste deg med at det blir en anledning til å skaffe noen nye, freshe planter i hjemmet.

- Noe av det kjekke med å komme hjem fra ferie er å vite at man har nokså mye tid hjemme fremover, så dette er kanskje tiden man skal unne seg den litt ekstra fine blomsten? Selv om ferien er over, trenger det ikke være grått og trist hjemme, trøster Ladstein.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!