Gjødsel

Se gartnerens geniale spreder

Gjødsler du feil?

Sist oppdatert

For hageeierne er det på tide å ta kontroll over gressplenen.

For å sikre deg en grønn og jevn plen, er det nemlig flere ting du bør tenke på allerede nå.

Viktigst er det å tilføre plenen næring og derfor bør du rett og slett lære deg litt om gjødsling.

I videoen ser du hvordan anleggsgartner Bartosz Zielinski bruker sin håndholdte spreder til å gjøre dette. Denne er spesialimportert, men det finnes flere gode alternativer for vanlige hageeiere også.

Se tipsene lenger ned i saken!

Gjødsle flere ganger

Mange bommer nemlig på hvordan man burde gjødsle, ifølge ekspertene.

Katrine Hoff hos Braathen Landskapsentreprenør gjødsler to ganger i året. Én gang tidlig om våren, for eksempel i midten av april, og en gang litt senere, som juli eller august.

Hun mener det gjelder både nyanlegg, som i videoen over, og i vanlige hager.

- Man må huske å spre det jevnt. Hvis du får klyser her og der, vokser det veldig ujevnt.

- Når du kaster gjødsel for hånd, kan du få striper der det vokser noen plasser og ikke andre. Vi bruker en maskin som sprer det jevnt, forteller hun.

Hos butikker som Biltema og Plantasjen finner du spredere som trilles over plenen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ALTERNATIVER: Gjødselspredere finner du i vanlige hagebutikker. F.v: Spredervogn 12 liter fra Biltema, Universalspreder Classing fra Plantasjen og spredervogn 20 kilo fra Biltema.
ALTERNATIVER: Gjødselspredere finner du i vanlige hagebutikker. F.v: Spredervogn 12 liter fra Biltema, Universalspreder Classing fra Plantasjen og spredervogn 20 kilo fra Biltema. Foto: Produsentene

Vann etterpå

Ifølge avdelingsleder i Braathen Landskapsentreprenør, Petter Grinden, er det ideelt å gjødsle på tørre planter rett før det er meldt regn.

På denne måten kommer det godt ned i jorda før det løser seg opp.

- Nitrogen er såpass flyktig at det forsvinner opp i lufta hvis gjødselet blir liggende for lenge. Derfor er det en fordel å få nedbør, eller vanne, slik at det oppløses, sier han.

Lite gjødsel av gangen

- Trikset er å gjødsle lite, men ofte, ikke mye og bare den ene gangen, råder Kristin Kalheim Bruflodt hos Hageland.

Gartneren tror at mange kanskje vegrer seg for å gjødsle ofte fordi det igjen vil føre til at gresset vokser raskere og man må klippe oftere.

- Men vil du ha en pen, grønn og jevn plen, så må du gjødsle, sier hun.

Hvilket gjødsel skal du velge?

Når du skal kjøpe gjødsel, anbefaler Bruflodt å investere i naturgjødsel.

- Det beste med naturgjødsel er at du slipper å kalke plenen i etterkant. Mange kjenner til å måtte kalke plenen som nok et "ork" som hører hagearbeidet til, men kalk må til om du bruker mye kunstgjødsel på plenen, sier hun og fortsetter:

- Det er fordi kunstgjødsel gjør jorda i hagen noe surere enn den i utgangspunktet er. Men naturgjødsel gir plenen næring uten at du trenger å tenke på kalk, noe som både er sunnere for plenen og som også sparer deg for mer jobb.

Husk likevel å unngå å gjødsle på de varmeste dagene.

- Tørr gjødsel skal oppløses av vann slik at den kan trenge ned i jordsmonnet. Er det tørt og lite regn blir dette bare liggende igjen på overflaten. En bedre løsning er flytende gjødsel, forklarer Poppe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKAL DU KALKE?: Ifølge Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter kalker man mindre enn før, men har du for høy pH-verdi i plenen kan det være aktuelt. Mye mose er et typisk tegn.
SKAL DU KALKE?: Ifølge Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter kalker man mindre enn før, men har du for høy pH-verdi i plenen kan det være aktuelt. Mye mose er et typisk tegn. Foto: Foto: Thinkstock

Skal du kalke?

Når det gjelder kalking er det noe du kun skal gjøre hvis plenen har lav pH-verdi.

- Hvis det er mye mose, har plenen for høy pH, og da bør du kalke litt, forteller Katrine Hoff fra Braathen Landskapsentreprenør.

Du måler pH-verdien ved å ta prøver av jorda. Den skal vanligvis ligge mellom 5 og 7 i plenen.

Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter sier at vi generelt kalker mindre enn før.

- Plen der det vokser mose er ofte plen som ikke blir brukt: en velholdt gressplen er sterkere mot tråkk enn hva mosen er. Av samme grunn fokuserer vi mer på å gjødsle plenen, for at den skal vinne kampen om plassen, sier hun.

Kalken skal virke på jordsmonnet og ikke på plantene – derfor trenger ikke plantene være i vekst når man kalker.

- Kalke kan vi gjøre tidlig på våren, og gjerne i fuktighet, forteller Ladstein.

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også