Boligrenta

Gjedrem med kraftig rentekutt

Styringsrenta fra Norges Bank ble satt ned 1,75 prosent til tre prosent i dag.

PÅ BUNN: I forhold til direktørene tjener ikke Svein Gjedrem stort.

PÅ BUNN: I forhold til direktørene tjener ikke Svein Gjedrem stort. Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert
Peter Bata i Huseiernes Landsforbund forventer at bankene glemmer seksukers fristen og kutter renta umidelbart.

Peter Bata i Huseiernes Landsforbund forventer at bankene glemmer seksukers fristen og kutter renta umidelbart. Foto: Foto: Huseiernes Landsforbund

- Dette var et større kutt enn vi hadde forventet, er kommunikasjonsdirektør i SR Bank, Thor-Christian Haugland's kommentar til at Norges Bank i dag kuttet styringsrenta med 1,75 prosentpoeng. Den er nå på 3 prosent. Haugland vil likevel avvente situasjonen for å se hvordan pengemarkedsrenten stabiliserer seg.

- Vi kommer til å følge den nøye i tiden fremover.

- Vi forventer at dagens kutt i styringsrenta følges opp av et umiddelbart rentekutt hos bankene, fordi varslingsfristen på seks uker bare gjelder når renta reguleres opp. Dette har vi også fått Finansdepartementets fulle støtte på, sier en tindrende klar direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta.

Han har en spesiell forventning til Nordea, som ikke har regulert renta siden oktober.

- Jeg mener at Nordea bør følge opp med en tilsvarende regulering som dagens kutt i styringsrenta.

- Vi forstår forventningen fra Batta, men vi vil se an hvordan kuttet påvirker utviklingen i pengemarkedsrenta, sier informasjonssjef i Nordea, Thomas Sevang, som imidlertid ikke har de store forventningene til at pengemarkedsrenta vil synke. Noen hevder at markedet allerede har priset inn dagens kutt i styringsrenta.

Siste: Nordea og DnB Nor kutter kraftig.

Også fra politisk hold er det forventninger om en kraftig rentejustering hos bankene. Høyres Per Kristian Foss mener at det vil være grunnlag for å kutte så det monner.

Boligrente på 4-tallet

Rentesynserne hos verdipapirmeglerne First Securities ser for seg en betydelig nedjustering av boligrenta. Til Hegnar Online uttaler de at de tror bilgrenta kommer ned på 4-tallet, og kanskje enda lavere mot utgangen av 2009.

Mer å rutte med

Dersom dagens kutt på 1,75 prosentpoeng følges opp av bankene med en tilsvarende nedjustering, vil det få hyggelige konsekvenser for folks låneutgifter. For et millionlån krymper renteutgiftene med nesten 1500 i måneden, som igjen betyr at man vil få drøye tusenlappen mer å rutte med. For et tomillioners lån blir det dobbelt opp i lommeboka.

Låneberegning:

Prøv vår lånekalkulator

Les også:

27 gavetips for etternølere

Møt Robinson-vinneren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning