Gjør gangen til et rom man nyter å komme hjem til.

LYS: Riktig belysning i gangen letter både av- og påkledning og kan få rommet il å virke større. © FOTO: House to Home

De aller fleste av oss har en gang i boligen vår, enten vi nå bor i leilighet eller hus. Det er de færreste av oss som kommer rett inn i husets oppholdsrom, så gangen fungerer på en måte som en sluse mellom inne og ute. Det lille rommet er også gjerne det første som møter oss når vi kommer inn av døra etter en hektisk dag. Her skal ofte både yttertøy og sko oppbevares og man skal ha plass til å både kle av og på seg i noenlunde komfort. Et mye trafikkert rom i boligen, men likevel har gangen en tendens til å bli litt oversett i interiørsammenhenger.

Speil skaper større romfølelse.

RUSTIKT: Et flott rustikt bord møter gjestene i denne gangen. Det er praktisk å ha et sted å kunne legge fra seg post og nøkler på. © FOTO: House to Home

Farger skaper liv og personlighet til rommet.

FARGERIK ORDEN: I gangen til denne bloggeren oppbevarer man yttertøy i fargerike hjemmelagde hyller. © FOTO: Nib/Theas Mania

Gi gjestene en smakebit på resten av hjemmet ditt allerede i gangen.

PERSONLIG: Denne fargerike kommoden får stå i gangen og være både fin og praktisk. © FOTO: House to Home

Gjster vil føle seg velkommen av å bli møtt med omtenksomme detaljer.

DEILIGE DUFTER: Ønsk velkommen med deilige duftelys allerede i gangen. © FOTO: Produsenten

Viktig rom i huset

Gangen er nok for mange et slags ikke-rom, men heller bare et sted man passerer gjennom på vei enten ut eller inn av huset. Rot har en lei tendens til å samle seg og har du barn kjenner du nok altfor godt til et scenario med sko, skolesekker og ytterklær i et evig kaos. Men gangen er jo også egentlig mye mer. Det er jo her vi gjør oss klar for å møte dagen utenfor. Her vi kommer tilbake til etter lange dager enten på jobb eller fra skole og barnehage. Her skal vi kle av oss og på oss og ha klær tilgjengelig som er tilpasset vær og sesong ute.

Og det er jo sist men ikke minst gangen som er det første møtet besøkende og gjester har med huset ditt. Her skal man på få kvadratmetre da altså ikke bare ha plass til oppbevaring av tøy og sko, nøkler og annet utstyr, men i tillegg også passe på at både venninnegjengen og tante Olga føler seg velkommen.

Ferm Living har moderne interiørpynt.

HUSKELISTE: Denne smarte wallstickeren i form av en kalender vil holde orden på en hektisk familiehverdag. Plasser i gangen så den er det siste du ser før du haster ut av døren. © FOTO: Ferm Living

Gjør gangen til et ordntlig rom, ikke bare et sted man passerer gjennom.

GJESTFRI: Tenk på at gangen skal ta imot gjestene dine på en hyggelig måte. © FOTO: Ferm Living

Et bord med skuffer i vil kunne skjule post og beskjeder når gjester kommer på besøk.

NØYTRALT: Duse farger og nøytrale materialer trenger ikke bety kjedelig. Sjekk de smarte oppbevaringshyllene over konsollbordet. © FOTO: House to Home

Knaggrekkene i gangen trenger ikke være av det kjedelige slaget.

PÅ HORNET: heng fra deg yttertøyet på dekorative knagger. © FOTO: Graham & Green

Ekspertens tips

Interiørarkitekt Marius Brandli i Oslo er også fan av å bruke litt tid og krefter på å få det fint i gangen.

- Gangen er jo det første inntrykket gjester og besøkende får av hvem som bor her, om man ikke regner med ytterdøren, forklarer Brandli til Klikk.no.

- Så det å kunne gi et signal om hvem som bor her og hva slags mennesker man er kan jo være både morsomt og personlig.

Videre forklarer interiørarkitekten at det er jo også viktig å tenke på plassutnyttelse i dette viktige, men ofte oversette, rommet.

- Tenker man litt smart kan man få godt med praktisk oppbevaring og en følelse av bedre plass og mer orden i gangen. For eksempel, har man mulighet, er det flott å få bygget inn hyller i veggen. Ellers kan man jo utnytte høyden i rommet, og få mer hylleplass oppover langs veggen.

Brandli mener mange har en tendens til å holde veggplassen litt for hellig, og mener man ikke skal være redd for å bruke veggen for å få på plass oppbevaringsløsninger som vil gjøre gangen mer praktisk.

- Dette vil jo også gjøre sitt til at gangen holdes mer ryddig, og gjester vil få et bedre inntrykk av hjemmet når de kommer inn. Husk å sette av egne knagger eller hengere som gjestene kan henge av seg yttertøyet på, det føles hyggelig og gjennom tenkt, avslutter interiøreksperten.

Barn vil sette pris på morsomme innslag i interiøret.

BAMBI: Ok, kanskje ikke akkurat, men fortsatt en veldig søt fyr som passer godt på jakka di. © FOTO: Ting

Tapeten får lov til å pynte den ene veggen. Noe mer hade kanskje blittt overveldende.

MYKT: Det er deilig med et teppe på gulvet i gangen. Så har man noe mykt å sette beina på når man tar av seg skoene. © FOTO: Alvhem Mäkleri

Sjekk de smarte opphengene i barnehøyde.

GOD PLASS: Jo mer plass du har til oppbearing av yttertøy, dess ryddigere vil gangen holde seg. © FOTO: Espen Grønli

Smarte tips til gangen

Ofte er det små ting som kan gjøre den store forskjellen. Dette gjelder også i gangen.

Sittebenk med oppbevaring

Gjem bort rot med en praktisk sittebenk. Kjempefint for barn som skal ha knytt skolisser eller bare til å sette fra seg handleposene på når man kommer inn av døra. En lang hylle i sittehøyde med puter på og kurver under fungerer like bra.

Konsollbord

Å gjøre plass til et lite bord i gangen gjør at du ikke bare har et sted å legge fra deg post og nøkler på, men kan også være flott når gjester kommer på besøk og du vil pynte med en blomsterbukett eller et deilig duftelys.

Familiebilder i fine rammer gjør bordet personlig og innbydende.

Hent naturen inn i gangen. her har man brukt en gren som kleshenger.

HVITT OG VAKKERT: I denne gangen har man ikke skjult klærne inne i et skap. Sjekk ut den flotte grenen de har brukt som "kleshenger". © FOTO: Alvhem Mäkleri

Det store speilet gjør at rommet føles bredere enn det er.

DELIKAT: I denne gangen er fargepaletten holdt i duse naturtoner. © FOTO: Alvhem Mäkleri

Granit har lignende kurver.

ORDEN I SYSTEMET: Aviser som skal resirkuleres kan oppbevares i gangen i fine kurver. © FOTO: Nib

Denne trappen har fått tapet på opptrinnet. Stilig.

TRENDY TRAPP: Har du trappen i gangen gåt det fint an å være sprek med dekoren også her. © FOTO: Shawna

Nøkkelskap eller nøkkelknagg

Her kan du spare deg selv for mye kaos og mange leteaksjoner. Monter et nøkkelskap - det finnes mange flotte design å velge mellom - eller bare rett og slett noen knagger forbeholdt hus- og bilnøkler på veggen innenfor ytterdøren.

Skohyller

Skohyller holder orden på familiens mange sko. Man kan ha skoskap hvor skoene skjules inni, eller åpne hyller som gjøre det lettere for alle å finne frem til sine sko.Vil du spare plass og ha en strammere stil i gangen kan du lage skohyller inne i et garderobeskap eller under et konsollbord.

Speil

Heng et speil på veggen i gangen eller ha speilfronter på garderobeskapfrontene. Dette vil gjøre rommet lysere og bidra til økt romfølelse i gangen. Selv et lite speil over bordet eller sittebenken vil gjøre nytte for seg og spre lys i rommet.

Store gulvspeil er dekorative i seg selv. Ikea har lignende.

LILLE SPEIL PÅ VEGGEN DER: Speil vil reflektere dagslyset i gangen og øke følelsen av lys og rom. © FOTO: Alvhem Mäkleri

Tenk praktisk i gangen.

SITTEBENK: En smart sittebenk kan også skjule praktisk oppbevaringsplass. © FOTO: Marbodal

Lys opp

Belysning er viktig å tenke på i gangen, fordi dette rommet har en tendens til å være langt og smalt, eller lite og trangt, og dermed ikke spesielt velsignet med mye naturlig dagslys. Et godt taklys gjør jobben. En lysekrone vil være lekkert og kanskje sette tonen for stilen i resten av huset? Viktigst er det at du har godt arbeidslys, både i forhold til at man skal kunne finne frem klær og tøy, men også til vask og rengjøring, da gangen ofte er et hardt belastet rom når det gjelder skitt og støv som dras med inn utenifra.

Spotter som lyser direkte mot garderobe eller oppheng vil også være praktisk for å skulle kunne kle på seg eller finne tøyet sitt mest mulig effektivt. Og en liten bordlampe vil kunne lage stemningslys på kveldstid, hvor man ikke trenger så mye og direkte lys i rommet.

En løper drar øyet med seg og får rommet til å virke lengre.

LUN HYGGE: Skap stemning i gangen med lys og myke tekstiler. © FOTO: Alvhem Mäkleri

Detaljer

Om du venter gjester eller ikke, gjør gangen litt ekstra hyggelig med friske blomster i en pen vase. Duften vil sikkert spre seg innover i resten av huset også. Duftelys i fine glass eller beholdere er en annen liten hverdagsluksus som kan få lov til å ønske besøkende velkommen på en velduftende måte. Men husk; når gjestene har kommet og dere har forflyttet dere inn i resten av huset, blås ut levende lys. Disse må aldri stå uten tilsyn. Tenk brannsikkerhet foran dekor, alltid.

La deg inspirere av vakre mønstrede fliser i gangen. Mange gamle bygårder har disse i gang og oppgangspartier.

BLIKKFANG: I gangen kan man tenke utradisjonelt. Dette gulvet hadde kanskje virket "too much" inne i stuen eller på kjøkkenet, men i gangen, som er mindre, passer det perfekt. © FOTO: Alvhem Mäkleri

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!