BOLIGMARKEDET

Fortsatt fall i boligprisene

Boligprisene er 4,5 prosent lavere enn for ett år siden. Mest faller leiligheter i byene.

GODT UTVALG: Det er nok av boliger til salgs til lave priser.

GODT UTVALG: Det er nok av boliger til salgs til lave priser. Foto: Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Publisert Oppdatert

Økende rente og vanskeligere tilgang på lån gjør at stadig fler blir skremt fra å gå inn i boligmarkedet eller skifte bolig nå. Dette fører til at boligprisene har falt ytterligere, med 1,7 prosent i september. Det viser ferske tall fra Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk, som ble lagt frem i dag. Boligprisene er 4,5 prosent lavere enn for ett år siden.

Leiligheter synker mest

Leiligheter i de store byene er hardest rammet av prisfallet. Prisene har falt fra 2,2 prosent på en måned, og var 5,9 prosent lavere enn på samme tidspunkt i fjor.

Prisene på eneboliger var uendret fra august til september. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 23 700 kroner for alle typer boliger. Det tar fortsatt lengre tid å få solgt boligen sammenliknet med samme måned i fjor, men det gikk litt raskere i september enn i august måned.

- Det selges fortsatt boliger, så ryktene om boligmarkedets død er betydelig overdrevet, sier daglig leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Christian Dreyer til DN.

- Det som blir spennende er om folk vil fortsette å sitte på gjerdet, og det er tydelig at renta skremmer folk, sier Dreyer til E24.

Vanskelig å få lån

Synkende priser og mange boliger til salgs betyr at det i teorien er lettere for førstegangskjøpere å komme seg inn på markedet. To av tre boliger formidlet gjennom DNBNor går under takst, men det hjelper potensielle kjøpere lite når bankene strammer til og det er vanskeligere å få lån.

- Stigende rente og høyere krav for å slippe igjennom nåløyet vil påvirke etterspørselen i boligmarkedet negativt, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til E24.

Les også: Ny nedtur i boligmarkedet

Eiendomsmeglerbransjens boligstatistikk er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF). Tallene viser gjennomsnittlig priser på boliger formidlet gjennom Finn.no i september 2008.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning