På flyttefot

Flyttet fra leilighet til hus

Familien fikk dobbelt så stor plass da de byttet leiligheten i ny enebolig. Les om deres flytteerfaringer.

GOD PLASS: Huset er tegnet av sivilarkitektene Lilo Helleland og Charlotte Helleland. Det er kledd i lerk og teglstein. Over inngangsdøren er det praktisk glasstak.
GOD PLASS: Huset er tegnet av sivilarkitektene Lilo Helleland og Charlotte Helleland. Det er kledd i lerk og teglstein. Over inngangsdøren er det praktisk glasstak. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Sist oppdatert
OPPTRAPPET: Det tar tid å bo seg inn i nytt hus. Lene Burton Gran, Sander (5) og Stig Ebert Gran flyttet inn like før jul.
OPPTRAPPET: Det tar tid å bo seg inn i nytt hus. Lene Burton Gran, Sander (5) og Stig Ebert Gran flyttet inn like før jul. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Lene Burton Gran og Stig Ebert Gran følte at leiligheten ikke var optimal for en familie på fire. Da de fikk drømmetomten, bestemte de seg for en arkitekttegnet enebolig tilpasset deres behov. Det ble et par forsøk før de fant den ideelle løsningen.

Vedlikeholdsfritt

- Med to fulle jobber og to små barn, var det gunstig å ha et samarbeid med arkitekt og interiørarkitekt. Vi skrev en liste over hva vi ønsket, og de ulike løsningene ble diskutert underveis, sier Lene Burton Gran.

- Hva var det viktigste for dere?

- Vi ville ha et moderne og mest mulig vedlikeholdsfritt hus. En åpen kjøkkenløsning sto på ønskelisten, men vi ville slippe å se oppvasken fra sofakroken. Løsningen ble en skillevegg mellom stue og kjøkken med stor åpning uten dører. Da slipper også dagslyset gjennom rommene.

Mye lagringsplass

Spisestuen er lagt til kjøkkenavdelingen, og familien har innredning som går fra gulv til tak. Lene Burton Gran forteller at det var viktig med praktiske løsninger, som blant annet egen inngang til vaskerommet, store garderober tilknyttet soverommene og nok bodplass.

HALVÅPENT: Beboerne endte opp med halvåpen løsning mellom kjøkken og stue. Sofa «Coffee» fra Bohus og gardiner fra Designers Guild. Bordet fra 1970-tallet har de fått av hennes foreldre.
HALVÅPENT: Beboerne endte opp med halvåpen løsning mellom kjøkken og stue. Sofa «Coffee» fra Bohus og gardiner fra Designers Guild. Bordet fra 1970-tallet har de fått av hennes foreldre. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

- Vi flyttet fra en leilighet på 123 kvm til over dobbel så stor plass. Tidligere hadde vi liten lagringsplass, noe som var et stort savn.

I underetasjen har vi fått store boder. Vi har også fått bedre plass til overnattingsgjester, og barna kan ha besøk uten at vi forstyrrer hverandre. Barnesoverommene og foreldresoverommet er lagt i hver sine ende av huset. Vi har stor garderobe og eget bad tilknyttet soverommet, mens garderobene til barna er innredet i gangen rett utenfor rommene. Da kan jeg rydde opp i klærne etter at de har lagt seg.

Praktiske løsninger

GLASSTAK: Huset er tegnet av sivilarkitektene Lilo Helleland og Charlotte Helleland. Det er kledd i lerk og teglstein. Over inngangsdøren er det praktisk glasstak.
GLASSTAK: Huset er tegnet av sivilarkitektene Lilo Helleland og Charlotte Helleland. Det er kledd i lerk og teglstein. Over inngangsdøren er det praktisk glasstak. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Først diskuterte beboerne om de skulle ha utleieleilighet i underetasjen. Det ble skrinlagt, og etasjen skal innredes ved behov senere. I underetasjen er det blant annet installert teknisk rom, hvor opplegget til varmepumpe, ventilasjonssystem, sikringsskap og sentralstøvsuger er samlet.

PLASS TIL VASK: Vaskerommet har egen inngangsdør, praktisk når man har små barn i huset.
PLASS TIL VASK: Vaskerommet har egen inngangsdør, praktisk når man har små barn i huset. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Ved inngangspartiet ble det tegnet stor garderobe for utetøy. Vaskerommet ligger like ved og har egen inngangsdør, noe som er lurt når barna kommer skitne eller våte hjem fra barnehagen eller skolen. Skittentøysjakten fra hovedbadet og foreldresoverommet i andre etasje munner ut i vaskerommet.

- Har dere tips til andre som skal flytte inn i nytt hus?

- Lys kan være vanskelig. Vi samarbeidet med interiørarkitekten og med lysrådgiver før vi la inn lyspunkter. Foruten nedlys i tak på kjøkken og i stue, har vi fått hjelp til annen belysning, blant annet trinnlys i trappen mellom første og andre etasje.

Plantegning
Plantegning Foto: Siv. ark: Lilo Helleland og Charlotte Helleland
Plantegning
Plantegning Foto: Siv. ark: Lilo Helleland og Charlotte Helleland

Denne saken ble første gang publisert 04/06 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også